- Det gjør vondt i hjertet hver gang jeg går forbi

Japansk by vil ødelegge minne fra tsunamikatastrofen.

TSUNAMIPÅMINNER: Skipet «Kyotokumaru» ble skylt langt inn på land i den japanske byen Kesennuma. Nå ønsker folket å få det fjernet. Foto: AP Photo/Azusa Uchikura/NTB Scanpix
TSUNAMIPÅMINNER: Skipet «Kyotokumaru» ble skylt langt inn på land i den japanske byen Kesennuma. Nå ønsker folket å få det fjernet. Foto: AP Photo/Azusa Uchikura/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 19 000 mennesker døde da tsunamien traff Japan 11. mars 2011. Nå ønsker en by å kvitte seg med en av de fremste symbolene på tragedien som rammet landet: En strandet fiskebåt.

Det 330 tonn tunge skipet «Kyotokumaru» ble skylt på 750 meter inn over land av de voldsomme bølgene og har splittet befolkningen i to. Noen mener at det er en viktig påminner, andre synes det blir for smertefullt å se på. 

Etter intense og følelsesladde debatter har spørsmålet gått til folkeavstemning. Nå er det klart at 68 prosent av de 14 000 menneskene som møtte opp for å avgi si stemme ønsker å se skipet fjernet. Bare 16 prosent ønsket å beholde det.

- Det er bare en konstant påminner om den forferdelige katastrofen. Det gjør vondt i hjertet hver gang jeg går forbi det om morgenen, sier Yoshimi Abe (72) til nyhetsbyrået AP.

Shigeru Saito (80) ønsket imidlertid å beholde det rustende skipet som er omgitt av blomster, lys og gult sperrebånd.

- Sønnen min driver en butikk i markedet ved «Kyotokumaru». Mange av kundene er besøkende fra andre byer som ønsker å se skipet, sier hun.

Også ordføreren i byen, Shigeru Sugawara, er skuffet over resultatet fra avstemningen.

- Jeg ønsket et synlig symbol for de kommende generasjonene om det som skjedde, sier han.