Erna Solberg:

- Det gjør vondt

Erna Solberg sier Putin har skylda for de høye strømprisene, men sier Jonas Gahr Støre kunne gjort «mye annerledes» i håndteringen av krisa. Høyre-lederen sier det smerter henne å høre historier om nordmenn som ikke har råd til å feire jul.

VONDT: Mange sliter med å betale regningene i førjulsstria, og det synes Høyre-leder Erna Solberg er vondt å se på. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
VONDT: Mange sliter med å betale regningene i førjulsstria, og det synes Høyre-leder Erna Solberg er vondt å se på. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er Vladimir Putin som har skylda for de høye gass- og strømprisene, ikke Jonas Gahr Støre, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Men regjeringen kunne gjort mye annerledes for å håndtere situasjonen bedre, legger Høyre-lederen til.

Bedre med Høyre

Hun kan et og annet om ledelse av et land i krise. Det var Erna Solbergs Høyre som styrte Norge da pandemien traff.

- Og derfor har ikke vi gjort oss høye og mørke i opposisjon i høst. Vi forstår at det er krevende tider for regjeringen, og vi har gitt dem handlingsrom.

Solberg mener tida nå er inne for å si at Høyre hadde håndtert dagens krevende situasjon bedre enn Støre-regjeringen.

Hun spankulerer gjennom julemarkedet ved Spikersuppa i Oslo, og stadig blir intervjuet med Dagbladet avbrutt av selfier med forbipasserende.

SNØSLOTT: Erna Solberg i et julepreget Oslo. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SNØSLOTT: Erna Solberg i et julepreget Oslo. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Gjør vondt

Den tidligere statsministeren peker på flere grep hun mener regjeringen burde ha tatt for å hjelpe nordmenn som nå sliter med høye matvarepriser, høye strømpriser og høy rente.

- I vårt alternative budsjett økte vi barnetrygden med 8000 kroner i året for en familie på fire, inkludert skattelettene vi foreslo. Det stemte regjeringspartiene imot. Vi vil også redusere inntektsskatten, og vi var mot økningen i matvareprisene som ble innført som en del av landbruksoppgjøret, sier Solberg.

- Alt dette hadde hjulpet folk på kort sikt nå, legger hun til.

Hun er tydelig på at også langsiktige grep er viktig for å hjelpe folk som har det trangt økonomisk; integreringspolitikk, videreutdanning, og å senke terskelen for midlertidig ansettelse.

- Det gjør vondt å lese historier om dem som sliter nå. Ingen skal måtte ha det slik, sier Solberg alvorlig.

Tragisk

En skokk ivrige barnehagebarn kommer bort til Solberg. Stolt forteller de om dagens oppdrag; de har kommet fra Kolbotn til storbyen med julegaver til dem som ikke har så mye.

- Samfunnet skylder dem som stiller opp frivillig for andre en stor takk, sier Solberg.

Hun vedgår at jula 2022 for alltid vil bli en annerledesjul, og ikke med positive fortegn. Dette er jula mange for første gang kjenner på følelsen av å rett og slett ikke ha nok penger.

- Det nye, og tragiske, er at det er stadig flere som har det tøft nå. Du må ikke nødvendigvis stå uten jobb. Vanlige folk sliter med å få endene til å møtes. Og det skal vi ta på alvor.

- Jeg tror alle politikere på Stortinget genuint ønsker å gjøre noe med det, men jeg mener bestemt at våre løsninger er bedre enn de regjeringen har kommet fram til, legger hun til.

Flaks?

Samme dag som Solberg møter Dagbladet klokker Arbeiderpartiet inn til en katastrofal verstenotering på en meningsmåling; 14,6. Da Støres parti fikk måling på 27,5 i 2017, gikk partiet i krisemodus.

I dag hadde den samme målingen blitt tatt imot med sjampis og kaviar på Youngstorget.

- Kan du innrømme at du har hatt litt flaks som ikke styrer landet nå?

- Det er flere forhold i økonomien Jonas Gahr Støre ikke kan klandres for. Som jeg sa - krigen i Ukraina er hovedfaktoren bak de tøffe tidene, sier Solberg.

- Vi aner et «men»?

- Men jeg mener Høyre hadde bakt kaka annerledes om vi fortsatt styrte. Våre grep hadde redusert vanskelighetene mange nordmenn står i nå.

- Hva hadde vært annerledes?

- I tillegg til en rekke politiske løsninger, så hadde landet hatt en mye mindre konstruktiv opposisjon hvis vi fortsatt satt i regjering, dét er helt sikkert. Jeg tenker det er enkelte som gjorde seg høye og mørke før valget i fjor, som kanskje angrer en smule nå.

- Tenker du på Trygve Slagsvold Vedum?

- Jeg ønsker ikke gå inn på enkeltpersoner, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer