Det globale vern

Hvordan kan norsk sikkerhetspolitikk ligge fast, når hjørnesteinen er i bevegelse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NATOs GENERALSEKRETÆR Jaap de Hoop Scheffer som snart kommer til Norge, har innledet nærmere kontakter med Japan, New Zealand og Australia. Det kan trygt gjentas, sånn at det siger inn: Japan, New Zealand og Australia.Perspektivet trer tydelig fram når vi husker at NATO er en forkortelse for North Atlantic Treaty Organisation, ofte kalt Atlanterhavspakten på norsk. Det var en gang en militær forsikringsordning inngått mellom USA og de sentrale landene i Europa, inkludert Norge som da var det eneste medlem med felles grense mot Sovjetunionen. Pakten var selve juvelen i kronen i oppdemmingspolitikken som var fagbetegnelsen på den amerikanske strategien mot sovjetisk ekspansjon. Norges utenriksminister Halvard Lange var en av alliansens grunnleggere og «vise menn».

MEDLEMSLANDENES utenriksministere ble alliansens øverste organ utenom statssjefenes møter, og alle vedtak forutsetter enighet fra alle, såkalt konsensus. Men selv om utenriksministrene satt på toppen, var NATO en ren militær allianse der øverstkommanderende alltid skulle være en amerikansk general. Lenge var dette selve sjefposten for en amerikansk toppmilitær fordi han også var øverstkommanderende for en stående amerikansk styrke i Europa på over 300 000 soldater. Det var ved SHAPE-hovedkvarteret i Brussel det var action, inkludert mange hundre atomvåpen på fly, raketter, i miner og i artillerigranater. NATOs øverstkommanderende stirret fienden rett i hvitøyet og befant seg i fremste frontlinje i striden mellom det gode som var oss, og «Det ondes imperium» som Ronald Reagan døpte Sovjet, og som var dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer