Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det gode mennesket

Navn: Jan PetersenAlder: 51Yrke: Høyreleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jan Petersen er en hardt arbeidende og grundig politiker i ei tid da vi ikke vil ha dem. Vi vil ha TV-stjerner. Derfor ønsker han i dag velkommen til Høyres landsmøte i Oslo med 13,4 prosent på gallupen.
  • Og når han har tittet opp fra dokumentene de siste fem åra, har han nesten bare sett nedslående tall i meningsmålingene. Høyre ventet på Kaci-effekten til hun måtte gå. Nå venter de åpenbart bare på et mirakel. Og hvem vet? Kanskje blå blazer og grå bukser, unnskyld benklær, blir mote igjen. Men det er som om tida har løpt fra folkepartiet Høyre. Det er ikke lett å føre kamp mot sosialismen når den er borte. Det er heller ikke lett å slåss om velgerne på høyresida med høflig ansvarlighet.
  • Slik Petersens siste utspill fortoner seg. Han ber om at utgiftene til flyktninghjelpen ikke går ut over den hellige budsjettbalansen. Dels fordi budsjettforliket i fjor høst er hans eneste politiske seier, men like mye fordi han selvsagt mener at det er enhver politikers hovedoppgave å sørge for balanse i statsbudsjettet. Som om velgerne bryr seg om utgiftssidene i et statsbudsjett. Dagens velgere vil ha Høyres skattepolitikk og Kristelig Folkepartis sosialpolitikk og stemmer på Fremskrittspartiet.
  • Trygve Bull sa en gang at Høyre er uutryddelig som arvesynden. Det er en trøst for Petersen, men han vet godt at høyreledere med jevne mellomrom blir rykket bort med rota. Han kan trøste seg med at det er få som vil ha jobben hans akkurat nå. Det har heller aldri vært det samme forventningspresset til ham som til Kaci. For han fisker ikke akkurat stemmer som rotenon. Han er litt for snill, litt for treg i TV-debattene. Kunnskapsrik og veloppdragen. En pen høyremann, men det er vel ikke nok når partiet er blitt så lite at det ikke lenger har et automatisk krav på å bli spurt.
  • Han er oppvokst på Kolbotn, utdannet som jurist og jobbet i Norad før han ble stortingsrepresentant. Slo egentlig aldri igjennom før han ble leder, og onde tunger i Høyre forteller gjerne historien om en dama som slo ham på skulderen på Østfoldbanen og sa: - Jeg vet hvem du er, jeg. Privat elsker han opera, sin andre kone Vesla og sine to barn, men offentlig framstår han ikke som en mann med store lidenskaper. Han har aldri røykt hasj og aldri vært full. Han er et godt menneske, og det kankomme ei tid for gode mennesker også i politikken.

Halvard C. Hanssen