- Det grenser til at valgresultater kan annulleres

Hundrevis av forhåndsstemmer er blitt forkastet fordi de er kommet fram for sent.

KRITISK: Berit Lindeman i Helsingforskomiteen reagerer på at hundrevis av forhåndsstemmer er blitt forkastet fordi de er kommet fram for sent. Foto: Helsingforskomitteen
KRITISK: Berit Lindeman i Helsingforskomiteen reagerer på at hundrevis av forhåndsstemmer er blitt forkastet fordi de er kommet fram for sent. Foto: HelsingforskomitteenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av forhåndsstemmer er blitt forkastet fordi de er kommet fram for sent. Problemet er så alvorlig at det grenser til at valgresultater kan annulleres, mener Helsingforskomiteen.

Ifølge NRK viser en ringerunde til 60 norske kommuner at omtrent 500 forhåndsstemmer er blitt forkastet fordi de er kommet for sent til mottakerkommunen.

Det har skjedd til tross for at stemmene ble lovlig avgitt i tide før fristen for forhåndsstemming gikk ut.

Den norske Helsingforskomité karakteriserer systemet rundt forhåndsstemming som altfor dårlig.

- Dette er et uakseptabelt høyt tall, og det er trolig enda høyere. Hvis en stemme er avgitt innen den fristen som er satt, så skal den telles. Her snakker vi om en systemsvikt, sier Berit Lindeman, som er ansvarlig for Helsingforskomiteens valgobservatørprosjekt, til NRK.

Helsingforskomiteen organiserte 34 valgobservatører, den største delegasjonen av observatører som var i Norge under mandagens valg.

Lindeman minner om at det i enkelte fylker er ørsmå marginer som skiller hvilket parti som stikker av med de siste stortingsmandatene.

- Valgloven er klar. Har det skjedd uregelmessigheter som skaper tvil rundt resultatet i et valgdistrikt, så skal det annulleres og arrangeres omvalg i det aktuelle distriktet. Dette er i grenseland, sier hun.

(NTB)