Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det grenser til ekstremvær på julaften

- Det blir dårlig vær over hele landet, sier meteorolog Per Egil Haga.

JULAFTEN: Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt
JULAFTEN: Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det ser ut til å bli uvær i hele landet på julaften. Det er et kraftig lavtrykk som utvikler seg i Atlanterhavet som kommer inn i våre områder seint mandag kveld og på morgenen julaften, sier statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Dette lavtrykket vil ifølge Haga få en vindøkning og ramme hardest langs kysten og i fjellet. I tillegg til mye vind vil det også bli mye nedbør.

- Det kommer inn en del nedbør som vil ramme spesielt sør for Stad og Dovre. Agder-fylkene, Telemark og Østlandet vil også få mye nedbør, sier Haga.

Dette dårlige været bevege seg nordover i landet utover dagen og gi økende vind i Nord-Norge. Mest sannsynlig vil det ikke bli så mye nedbør i nord, men kraftig nok vind til å skape problemer.

Liten og full storm Vindstyrken vil være liten storm i enkelte områder og opp til full storm langs kysten på Vestlandet og i fjellet. Langs Skagerrak-kysten kan det også komme opp i liten storm.

- Det blir dårlig vær over det hele, sier Haga til Dagbladet. Lavtrykket som nå nærmer seg Norge er mer omfattende enn det som traff Sør- og Østlandet i natt.

Statsmeteorologen vil likevel ikke klassifisere dette som noe ekstremvær.

- Slik vi ser utviklingen nå så ser det ikke slik ut. Dette er en vinterstorm som gir veldig dårlig vær, men vi ser ikke på utviklingen som ekstrem. I gåseøyne er dette en normal vinterstorm.

I dag tidlig var en rekke fjelloverganger stengt på grunn av dårlig vær.

Fortsatt veldig høy vannstand Det dårlige været vil ifølge statsmeteorologen gi høy vannstand i sør. Vannstand som vil ligge mellom 60 og 75 centimeter over det som er meldt i vannstandtabellene.

- Denne vannstanden vil være langs Skagerak-kysten og inn mot Oslofjorden, sier Haga.

Det er også fare for flom og økende vannføring i de sørligste fylkene og på Østlandet.

- Nedbøren vil komme som regn i Agder og kanskje også i de sørligste delene av Telemark og Østlandet. Dette kan gi økende vannføring.

Denne faren er ikke like stor ved Mjøsa og lenger nord. Der vil nedbøren bli tørrere, som sludd eller snø.

En temperaturmessig mild jul Sett bort ifra den kraftige vinden og nedbøren, så blir det en en mild jul over store deler av landet i år. Det kraftige lavtrykket tar med seg varm luft og hindrer i mange områder en hvit jul.

- Det vil bli en mild julaften i nord og sør. I Osloområdet vil det nok bli opp mot seks-sju varmegrader, mens temperaturen nordover vil være på rundt null grader eller over. Finnmark får de laveste temperaturene, selv om det der ikke vil bli mange minusgrader, sier Haga til Dagbladet.

Dette er også den typen vær vi fort kan se mer av i romjula.
 
- Vi har en værsituasjon som er skiftende, så det kan komme lignende situasjoner utover i romjula også, sier Haga.

Sjekk været der du bor og resten av verden med Dagbladets værsøk.

Sjekk fjelloverganger Per Egil Haga sier også at kjøreforholdene vil bli spesielt vanskelige i høyfjellet, og ber folk sjekke forholdene før de setter seg i bilen.

- Noen fjelloverganger blir kanskje stengt allerede natt til julaften, siden det er fare for sterk vind og heftig snøfall, sier Haga.

Kraftig vind skapte problemer Den kraftige vinden som traff Sør- og Østlandet i natt, skapte problemer flere steder langs kysten. I kommunene Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Åsnes var 4000 Eidsiva-kunder uten strøm i morges. Det skrev Østlendingen.

Østlands-Posten skriver at vindkastene kom opp i orkan styrke utenfor Stavernsodden i Vestfold. Dette skapte problemer flere steder rundt i fylket. I Sandefjord flommet vann inn i en restaurant på brygga mens et tre ble blåst over ende og sperret E18 i Larvik. Det skriver.

Color Line har også innstilt ferja «Superspeed 2» mellom Larvik og Hirtshals, og alle avgangene med MS «Color Viking» mellom Sandefjord og Strömstad på grunn av sterk vind.

En kjøreledning ble revet ned av et tre på toglinjen mellom Knapstad og Tomter i Østfold. Dette førte til at all togtrafikk på Østfoldbanen står stille.