Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det greske folkets anstrengelser blir belønnet

I kveld ble det klart at Hellas får økonomisk støtte fra Eurolandene.

BLE ENIGE: Den greske statsministeren George Papandreou flankert av Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Rett før EU-toppmøtet startet ble Sarkozy og Merkel enige om rammene for en avtale som kan hjelpe Papandreou med å takle Hellas' økonomiske problemer. Foto: REUTERS / Yves Herman / SCANPIX
BLE ENIGE: Den greske statsministeren George Papandreou flankert av Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Rett før EU-toppmøtet startet ble Sarkozy og Merkel enige om rammene for en avtale som kan hjelpe Papandreou med å takle Hellas' økonomiske problemer. Foto: REUTERS / Yves Herman / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Eurolandene ble torsdag kveld enige om et opplegg for økonomisk krisehjelp til Hellas. Den greske statsministeren George Papandreou er fornøyd.

- Det greske folkets anstrengelser blir belønnet, sa Papandreou til gresk fjernsyn i Brussel om den inngåtte avtalen.

Planen går ut på at EU skal kunne gi eurolandet Hellas en lånepakke sydd sammen av lån fra IMF og enkeltstående EU-land - som en siste utvei for å redde landet fra å gå under.

- I dag har vi ikke bare truffet en beslutning for Hellas, men også for Europa, sa Papandreou.

Det var Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy som samlet seg om et felles forslag rett før åpningen av EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Deretter samlet alle de 16 eurolandene seg om avtalen.

- Vi beskytter vår felles valuta. Europa kommer styrket ut av dette toppmøtet, sa Papandreou.

Tøffe krav

Merkel har lenge gjort det klart at Tyskland ikke ville godta annet enn at Det internasjonale pengefondet (IMF) får en sentral rolle i en redningsaksjon for Hellas, noe Sarkozy motvillig skal ha gått med på.

- Jeg foreslår at vi ser på en kombinasjon av IMF og bilateral hjelp, sa Merkel til journalister før møtet med Sarkozy og fikk det som hun ville.

Til gjengjeld har Sarkozy fått inn i forslagsteksten, som NTB har sett utkastet til, at Det europeiske råd skal fungere som en slags økonomisk regjering for EU og sørge for bedre økonomisk samordning.

Dette skal imidlertid ikke-eurolandet Storbritannia ha problemer med å akseptere, selv om teksten samtidig understreker at hvert enkelt land selv er ansvarlig for sine budsjetter.

Merkel har gjentatte ganger understreket at hjelp til Hellas først blir aktuelt når alle andre virkemidler er tatt i bruk. I forslagsteksten foreslås det at EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ECB) får i oppgave å vurdere når dette punktet er nådd, men at vedtak om hjelp må tas med enstemmighet.

Skal stramme inn
SOSIAL URO: Den økonomiske krisen i Hellas har ført til sosial uro. Dette bildet er fra en demonstrasjon i Aten sist tirsdag. Protestene rettet seg mot myndighetenes tiltak for å få økonomien på rett kjøl igjen. Foto: REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX
SOSIAL URO: Den økonomiske krisen i Hellas har ført til sosial uro. Dette bildet er fra en demonstrasjon i Aten sist tirsdag. Protestene rettet seg mot myndighetenes tiltak for å få økonomien på rett kjøl igjen. Foto: REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX Vis mer

Det vises til at krisehjelpen først vil bli gitt når et euroland for eksempel ikke makter å ta opp tilstrekkelige lån i finansmarkedene. Hellas er fortsatt et stykke unna det punktet, men sliter tungt med stadig dårligere betingelser for finansieringen av landets store statsgjeld.

Det understekes også at finansiell hjelp ikke skal innebære noen form for subsidiering, og derfor vil bli gitt til markedspriser.

Avtalen bærer preg av at Merkel, av franskmennene kalt «Madame Non» (fru nei), i grove trekk har fått gjennomslag for sine krav.

Også formuleringer om skjerping av de finansielle kravene til landene som deltar i eurosamarbeidet, noe som er svært omstridt blant EU-lederne, er tatt med.

I teksten tas det til orde for slike innskjerpinger på flere punkter, uten at dette blir forklart i detalj. Det foreslås at en egen gruppe opprettes for å konkretisere dette.

Ønsket annen løsning

Den greske statsministeren Papandreou gikk tidligere på dagen inn for et forslag til hjelp lagt fram av det europeiske sosialistpartiet, om å la EU-kommisjonen gi landet kredittgarantier.

Ordningen, hvor EU-kommisjonen tar opp lån i finansmarkedene for å tilby disse videre, har tidligere blitt tilbudt land med økonomiske problemer som ikke er med i eurosamarbeidet, blant annet Ungarn, Estland og Romania.

Men etter å ha blitt hentet inn på tampen av møtet mellom Sarkozy og Merkel, skal Papandreou ha gitt sitt samtykke til de to EU-stormaktenes betingelser.

Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet, synes det er svært uheldig om IMF bidrar til å hjelpe kriserammede Hellas.

- Dette er en svært dårlig idé. Alt som tyder på at eurolandene ikke tar ansvar er dårlig nytt i mine øyne, sier Trichet. (NTB)

GIR HELLAS SIKKERHETSNETT: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble torsdag kveld enig med Frankrikes president Nicolas Sarkozy om et «finansielt sikkerhetsnett» som kan hjelpe Hellas ut av den økonomiske hengemyra. Foto: REUTERS / Sebastien Pirlet / SCANPIX
GIR HELLAS SIKKERHETSNETT: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble torsdag kveld enig med Frankrikes president Nicolas Sarkozy om et «finansielt sikkerhetsnett» som kan hjelpe Hellas ut av den økonomiske hengemyra. Foto: REUTERS / Sebastien Pirlet / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!