LANDSBY BLE NEDBRENT: Minst 80 store branner har brutt ut i bebodde områder i Myanmar siden den 25. august. Her er et oversiktsbilde av Maungdaw. Foto: Human Rights Watch via AP
LANDSBY BLE NEDBRENT: Minst 80 store branner har brutt ut i bebodde områder i Myanmar siden den 25. august. Her er et oversiktsbilde av Maungdaw. Foto: Human Rights Watch via APVis mer

Myanmar-konflikten

Det grusomme beviset. Da folk flyktet, begynte de å brenne ned hus

Tusenvis av statsløse flyktninger har rømt fra de brutale herjingene i Myanmar. Nå forsøker Al-Qaida å utnytte den fortvilte situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De angrep klokka 11.00. De begynte å skyte mot hus og mot folk. Det hele varte i rundt én time, og da folk flyktet, begynte de å brenne ned hus, sier Myo Thu Gyi, en beboer av landsbyen Maungdaw, om det Myanmars forsvar skal ha stått bak, ifølge The Guardian.

Thu Gyi er en av de minst 370 000 statsløse rohingyaene som har flyktet over grensa mot Bangladesh siden den 25. august.

- Etnisk rensing

Da angrep den etnonasjonalistiske militsen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) politistasjoner i området.

BRANN: Minst 80 store branner har rammet bebodde områder i Rakhine-provinsen. Her er et bilde av en brann nær grensa til Bangladesh. Foto: AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN / NTB Scanpix
BRANN: Minst 80 store branner har rammet bebodde områder i Rakhine-provinsen. Her er et bilde av en brann nær grensa til Bangladesh. Foto: AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN / NTB Scanpix Vis mer

12 ble drept, hvorpå det myanmarske forsvaret startet en militæraksjon som har fått verdens oppmerksomhet.

Zeid Ra'ad al-Hussein, FNs høykommissær for menneskerettigheter, har kalt det som skjer for «et skoleeksempel på etnisk rensing».

Les også: Her står de og ser på at hjemmene deres går opp i røyk

SATT I FLAMMER: Området Inn Din er hardt rammet av flammer. Foto: AFP PHOTO / http://www.planet.com / NTB Scanpix
SATT I FLAMMER: Området Inn Din er hardt rammet av flammer. Foto: AFP PHOTO / http://www.planet.com / NTB Scanpix Vis mer

FNs generalsekretær, António Guterres, har også bedt Myanmar om å stoppe overgrepene mot rohingya-minoriteten. Organisasjonen anklager hæren for målrettede angrep mot denne, ifølge The Guardian

Den britiske avisa viser til minst 80 større branner som har rammet bebodde områder i løpet av de siste 21 dagene.

Benekter anklager

Hæren påstår at disse ikke er stiftet av soldater eller lokalt politi, men av «islamistiske militser».

- Brannen gjør det vanskelig for våre styrker å forfølge dem. Hvis det bare hadde vært et hus eller to, kunne vi ha slukket dem, men de brenner bare flere og flere, sa Phone Tint, en høytstående offiser i hæren og leder for landets grensepatruljer, til BBC tidligere denne måneden.

Da kanalen konfronterte flyktninger med denne påstanden, reagerte de kraftig:

- Politiet skjøt. De satte fyr på våre hjem og de drepte bare muslimer, uttalte Dilda Begum, en eldre kvinne som nå befinner seg i Bangladesh.

Kritikk mot Suu Kyi

Statslederen Aung San Suu Kyi er blitt sterkt kritisert for hennes manglende fordømmelse av overgrepene. Suu Kyi er blant annet blitt tildelt Nobels fredspris for hennes arbeid som demokratiforkjemper.

Nå krever en rekke røster, deriblant The Guardian-kommentator George Monbiot og Venstre-politiker Abid Raja, at hun blir fratatt denne prisen.

I tillegg finnes det en underskriftskampanje på nettsida change.org som tar sikte på det samme målet. Den har for øyeblikket 423 000 underskrifer.

Kritikken kommer på tross av at Myanmars grunnlov gjør at hun ikke har noen formell makt over hæren.

- Hun trår feil gang på gang. Hvorfor er vanskelig å si, men det å tale ronhingya-befolkningens sak er politisk kostbart. Store deler av befolkningen i Myanmar har null forståelse for deres situasjon. Suu Kyi er også relativt isolert, forklarte Iselin Frydenlund overfor Dagbladet i forrige uke.

Al-Qaida oppfordrer til krig

Forskeren ved Det teologiske menighetsfakultet omtalte dagens konflikt som et resultat av en akutt humanitær krise, blant annet knyttet til rohingyaenes manglende statsborgerskap og rettigheter.

Hun uttrykte også bekymring for at Myanmars håndtering av Rakhine-konflikten kan føre til radikalisering blant rohingyaene. Dette blant annet som følge av innblanding fra ekstreme islamistiske grupperinger.

Nå forsøker Al-Qaida å få til nettopp det.

- Den grusomme behandlingen av våre muslimske brødre skal ikke passere uten straff. Myndighetene skal få smake på samme medisin som våre brødre har smakt, heter det i en uttalelse fra terrorgruppa, referert til av Reuters.

Les også: De utenlandske kreftene som fyrer opp Myanmar-konflikten

- Følger med

I uttalelsen roper ekstremistorganisasjonen på hellig krig.

Myndighetene i Bangladesh har tidligere advart mot at grupperinger som Al-Qaida kom til å utnytte situasjonen i Myanmar. De har også forsikret om at de er på utkikk etter forsøk på å rekruttere terrorister i kjølvannet av konflikten.

- Vi har tatt de nødvendige sikkerhetstiltak, og følger med på om militante grupper bruker situasjonen til å rekruttere nye medlemmer, sa Monirul Islam, leder for antiterrorpolitiet i hovedstaden Dhaka, tidligere denne måneden, ifølge AFP.