Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det hadde ikke engang blitt en sak hvis jeg ikke var en kjent person

Birkedal fortviler etter dommen. John Christian Elden tar over som forsvarer.

DØMT TIL FENGSEL: Trond Birkedal.
Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
DØMT TIL FENGSEL: Trond Birkedal. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat John Christian Elden har tatt over som forsvarer for overgrepsdømte Trond Birkedal.

- Den enkle forklaringen på at han har byttet advokat er at hans tidligere advokat Arild Sjødin ikke er høyesterettsadvokat, sier Elden til Dagbladet.

Birkedal selv er fortvilet etter dommen, og sier i en uttalelse at han ikke tror dette hadde skjedd hvis han ikke var en kjent person.

- Jeg er uskyldig dømt. Jeg tror ikke dette hadde skjedd hvis jeg ikke var Frps Trond Birkedal. Det hadde ikke engang blitt en sak hvis jeg ikke var en kjent person. Det er vanskelig å forholde seg til dette og det er selvsagt en fortvilende situasjon å være i, sier han i en uttalelse.

- Selvmotsigende Han peker på at han ble enstemmig frifunnet i tingretten, og mener det er overraskende at lagmannsretten ikke ser at det i det minste er rimelig tvil om skyldspørsmålet.

- Dommen er etter vår mening full av selvmotsigelser og bare den ene part er blitt hørt. Det kan synes som om bevisbyrden er snudd helt på hode, sier Birkedal i uttalelsen.

Birkedal ble dømt for å i 2008 ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel gutt. Dette skal ha funnet sted på et hotellrom i Oslo. Birkedal var avtroppende leder i FpU, der gutten var medlem.

Uenig i resultatet Birkedal har allerede bestemt seg for å anke dommen til Høyesterett.

- Han er svært uenig i resultatet og bevisvurderingen. Vi ønsker å prøve i Høyesterett om lagmannsretten har vurdert bevisene riktig, og kommer til å prøve å få dommen fra lagmannsretten opphevet, sier Elden.

Elden peker på at dommen fra tingretten la vekt på at både den tiltalte og den fornærmede var troverdige, mens dommen fra lagmannsretten kun fokuseres på den fornærmedes troverdighet.

- Lagmannsretten legger uten videre til grunn anmelderens forklaring, men drøfter ikke troverdigheten til Birkedals forklaring. Tingretten la jo vekt på at han også er troverdig. Skal det at fornærmede er troverdig være nok til å dømmes i Norge? sier Elden.

TAR OVER: John Christian Elden er nå Trond Birkedals forsvarer.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
TAR OVER: John Christian Elden er nå Trond Birkedals forsvarer. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer