Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det han gjorde, gjorde han helt selv. Vi andre har ikke noe med det å gjøre»

Asylsøkerne i Årdal blir hetset på gata etter trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL (Dagbladet): Asylsøkere i Årdal opplever ifølge flere å bli hetset etter trippeldrapet på Valdresekspressen. Selv mener de at den drapssiktede ene og alene må ta skylden for det han gjorde.

Eritreeren Kibreab Kidane Habtegregis er blant de 150 asylsøkerne som kom til bygda i august, da Hero Norge AS åpnet et nytt asylmottak.

- Det han gjorde, gjorde han helt selv. Vi andre har ikke noe med det å gjøre, sier Kidane om den trippeldrapssiktede mannen.

Får tenke på annet Kidane har nettopp vært på fotballtrening i idrettshallen i bygda, sammen med andre asylsøkere. Alle er de tydelig preget av det som har skjedd.

De er glade for å ha noe annet å tenke på.

- Det er godt å ha et slikt aktivitetstilbud når noe slikt har skjedd, sier han til Dagbladet.

- Sneier dem med bilen En av innbyggerne Dagbladet snakker med i byen, sier asylsøkerne nå opplever direkte trusler på åpen gate.

- Stemningen er laber. Det er veldig synd, man merker at folk lar det gå ut over alle asylsøkerne, sier han. Han ønsker ikke navn eller bilde i avisa.

 - Jeg har hørt om folk som kjører tett inntil asylsøkerne med bilen sin - de nærmest sneier dem - og roper «kom deg for helvete ut av landet vårt». Det er så leit, sier årdølingen videre.

Også Marcin Brzycky, som jobber som aktivitetsleder ved asylmottaket i Årdal, og er blant de som merker at stemningen er forandret etter tragedien.

- MÅ TENKE POSITIVT: Marcin Brzycky jobber ved asylmottaket i Årdal, og leder de frivillige aktivitetene for asylsøkerne. Han sier de må jobbe hardt for å beholde den tidligere positive holdningen til asylsøkerne. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- MÅ TENKE POSITIVT: Marcin Brzycky jobber ved asylmottaket i Årdal, og leder de frivillige aktivitetene for asylsøkerne. Han sier de må jobbe hardt for å beholde den tidligere positive holdningen til asylsøkerne. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er vanligvis 20-25 personer med på fotballtreningen vi har her i dag, men i dag har flere valgt å gå hjem eller ikke komme, sier han om den frivillige aktiviteten de holder på torsdager.

- Blide gutter Brzycky er sammen med dem opptil flere ganger i uka.

- De har aktivitetstimer med meg, de kommer hit til kunstgressbanen, og vi går turer og er på biblioteket her i Øvre Årdal. Vi rydder også i området rundt, for kommunen. Det er veldig bra, sier Brzycky. - Det er masse smil, det er blide gutter.

- Hvordan opplever du at lokalbefolkningen behandler asylsøkerne?

- Da vi åpna asylmottaket her, var det mye positivitet, sier han. - Vi skal jobbe veldig hardt framover for at det skal fortsette slik, men det blir vanskelig. Men vi tenker positivt. Alltid.

Den drapssiktede 30-åringen fra Sør-Sudan ble varetektsfengslet i fire uker i dag - de to første ukene i isolat.