- Det han gjorde kan være en trigger for andre

Svensk professor knytter voldtektsbølgen i Oslo til massedrapsmannen Andres Behring Breivik.

KRAFTIG ØKNING I VOLDTEKTER:  Oslo har blitt rystet av en rekke voldtekter den siste tida. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KRAFTIG ØKNING I VOLDTEKTER: Oslo har blitt rystet av en rekke voldtekter den siste tida. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden 22. juli har Oslo vært rammet av fem drap og en serie med seksuelle overgrep og voldtekter.

Voldtektsbølgen i Oslo kan ha en sammenheng med terrorangrepene, sier den svenske voldsforskeren Peter Gill ved Høgskolen i Gävle til Vårt Land.

Han knytter økningen i voldtekter til terrorsiktede Anders Behring Breiviks grenseløse framferd.
 
- Når en markant økning i overgrep inntreffer, krever dette ofte en forklaring som er går utover patologien hos den enkeltstående overgriperen, sier Gill til Vårt Land.

- Det er ren spekulasjon, men om økningen i overfallsvoldtekter i Oslo viser seg ikke å være tilfeldig, så kan det være en sammenheng med det Breivik gjorde, sier han videre.

Trigger for andre Gill peker på at hendelsene 22. juli er den overskyggende samfunnsendringen i Norge den siste tiden. Han mener det er feil å se på Breivik som en gal mann.

- Det må finnes menn også i Norge som i smug er imponerte av det Breivik fikk til. Det han gjorde kan være en trigger for at andre også går over grenser, sier professoren til avisa.

Skeptisk Flere norske voldsforskere Dagbladet har snakket med, er derimot skeptiske til å trekke en slik sammenheng. 

- At terroren 22. juli kan fore til voldtekter og drap, høres litt spekulativt ut. Det blir å påvise en sammenheng som er veldig usikker. Om noen i dagene etter terrorangrepene hadde forutsatt at nå ville draps og voldtektsstatistikken øke, ville de ha hatt problemer med å bli tatt på alvor, mener Trond Heir, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Ifølge Heir er det derimot påvist en viss smitteeffekt for voldtekter.

- Vi vet at voldtekter kan komme litt i bølger. Man ser at det kan være en voldtekt som blir et slags forbilde. Dette ser man også for selvmord, men om det også gjelder drap vet jeg for lite om, sier han.    

-Menneskelig Rettspsykolog og forsker Pål Grøndal sier temaet har vært oppe til  vært oppe til  uformell diskusjon også ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst.

- Vi har drøftet ideen om at det er som om man har slått hull på en slags byll, sier Grøndal. Han mener likevel at det er alt for tidlig å si om voldsbølgen har sammenheng med 22. juli.   

- Det kan være det vi kaller en spuriøs sammenheng, det vil si to hendeler som oppstår uten at det nødvendigvis er noe annet enn en tilfeldighet. Mange vil forklare det uforklarlige, vi mennesker er glade i å lage mønstre, men problemet er at vi av og til tar feil. Det blir som når du sier at det er typisk når noe negativt skjer akkurat deg, fordi du legger merke til det når det rammer deg, sier han.

- At personer med alvorlige psykiske lidelser blir påvirket blir påvirket av dagsaktuelle hendelser er velkjent, men at dette skal føre til økning i draps eller voldtektsstatistikken har jeg ikke sett noe forskning som underbygger, sier han. 

- KAN VÆRE SAMMENHENG:  En svensk voldsforsker mener det kan være en sammeheng mellom Anders Behring Breiviks grenseløse framferd og økningen i voldtekter. Foto: Politiet
- KAN VÆRE SAMMENHENG: En svensk voldsforsker mener det kan være en sammeheng mellom Anders Behring Breiviks grenseløse framferd og økningen i voldtekter. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer