«Det han gjorde krever mot. Jeg har ikke ord for min takknemlighet.» John Kristian Sandberg (64)

- Uten deg hadde jeg ikke ligget her nå, sier John Kristian Sandberg (64) og takker Jørgen Leirdal (20) med blomster. Sandberg gikk i går gjennom isen da han forsøkte å krysse Bogstadvannet på ski. Den kvikke sivilarbeideren reddet 64-åringen i sikkerhet etter en snau time i det iskalde vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takknemlig møtte John Kristian Sandberg sin redningsmann, Jørgen Leirdal, på postoperativ avdeling ved Ullevål sykehus i går kveld.

Tidligere på dagen hadde sivilarbeideren Leirdal reddet Sandberg fra drukningsdøden etter at Sandberg hadde gått gjennom isen i Bogstadvannet.

- Jeg hadde ligget i vannet i nesten en halv time og var i ferd med å gi opp, da jeg så de to mennene ved Bogstad gård, sier Sandberg.

Han er helt sikker på at uhellet ville fått et tragisk utfall dersom Leirdal ikke hadde handlet så raskt.

Fant en båt

- Det han gjorde, krever mot. Uten å tenke på seg selv og sitt eget liv, ga han seg i kast med redningsaksjonen. Jeg har ikke ord for min takknemlighet, sier Sandberg.

Leirdal selv hevder at han handlet på impuls.

- Det første jeg tenkte på da jeg så mannen ligge i vannet, var den gamle båten. Under selve redningsaksjonen rakk jeg ikke å bli redd. Det er først etterpå at det har gått opp for meg hva som virkelig har skjedd, sier Leirdal.

- Travelt

Da Sandberg kom til sykehuset var kroppstemperaturen nede i 33 grader. Fra sykesenga lover Sandberg både lege og redningsmann at det skal bli lenge til neste gang han drar av gårde på ski over Bogstadvannet.

- Jeg hadde det travelt og måtte skjære tvers over vannet for å rekke en avtale, unnskylder den spreke pensjonisten seg.
Han er overbevist om at mange års trening hjalp ham til å holde ut i isvannet.

- Jeg har gått på ski nær sagt hver vinterdag siden jeg ble pensjonert for om lag ett år siden. Kreftene fikk jeg bruk for da jeg måtte ta av meg skiene for at jeg skulle klare å holde meg oppe, sier Sandberg.

Kaffeprat

I løpet av dagen håper han å bli utskrevet fra sykehuset. Pensjonisten lover likevel at det ikke vil ta mange dager før han er tilbake i skisporet.

Først skal han imidlertid en liten tur til Bogstad gård.

- Jeg vet hvem jeg kan takke for at jeg lever. Så fort jeg blir utskrevet, kommer jeg opp og tar meg en kopp kaffe med dere alle sammen, sier Sandberg lykkelig.