«Det han gjorde mot mitt barn, er verre enn drap»

Barnefaren (43) reiste fra Oslo til Alta og knivstakk 72-åringen som hadde misbrukt barnet hans. Nå snakker han ut fra fengselscella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VADSØ FENGSEL (Dagbladet): Faren bestemte seg for å ta en grusom hevn over den pedofile overgriperen. Planen var å binde fast 72-åringen, før han skulle lemlestes.

-  Jeg ville først skjære av hans penis og gi den til politiet, og si: «Se her! Her er et symbol på deres udugelighet.» Men jeg ble redd han skulle dø og ombestemte meg. Mitt eneste mål var å gjøre det umulig for ham å begå nye overgrep mot mitt eget eller andre barn, og få ham til å føle den smerten han har påført andre. Ikke dø. Jeg ville sette ham i rullestol for livet.

Fra varetektscella forteller han nå om hatet, hevntrangen og fortvilelsen som raste i ham etter at han fikk vite at 72-åringen hadde misbrukt barnet hans.

Søndag 27. juni satte 43-åringen seg på flyet fra Oslo til Alta, ens ærend for å ta et oppgjør med mannen som er siktet for overgrep mot hans barn.

På en bensinstasjon i Alta brukte han 109 kroner på sølvteip og en liten kniv med plastskaft, før han oppsøkte overgriperen. Det hele endte med at 72-åringen ble sendt til sykehus med livstruende skader. 43-åringen ble pågrepet uten dramatikk utenfor døra til leiligheten, og er nå siktet for drapsforsøk.

Brevet

Den 43-årige barnefaren har forberedt seg godt til intervjuet. På baksiden av ark han har mottatt fra sin forsvarer har han med tett håndskrift nedtegnet sin versjon av det som har hendt, og sine tanker omkring samfunnets behandling av pedofile. Flere ganger har han rettet på sine betraktninger med den slitte kulepennen.

Etter noen få minutter tar 43-åringen til tårene. Det skjer mens han forsøker å gjengi versjonen han har fått av barnet sitt om sexhelvetet det har gjennomgått.

Fire uker før knivstikkingen fikk han vite at barnet hans var offer for en pedofil. Det var ekskona som avslørte det per telefon. Umiddelbart reiste 43-åringen til Alta.

-  Mistanken hadde vært der fordi barnet mitt løy hele tida. Om alt mulig. For andre foreldre: Det kan være et tegn på at noe er galt, sier faren.

Han brukte lang tid på å få ut av barnet hva som hadde hendt mellom barnet og 72-åringen, men til slutt lyktes han. Historien faren ble servert var grusom.

-  Det var fælt å høre om dette, men samtidig nødvendig for barnet mitt å lette hjertet, sier faren, som fikk barnet flyttet til Oslo.

Ville hivteste

Ifølge faren kom ekskona etter til hovedstaden. Her skulle de begynne et nytt liv, med ny fordeling av omsorgen for barnet, som fortsatt er i grunnskolealder.

-  Jeg skaffet meg ny leilighet, og fikk meg ny jobb. Politiet mener jeg planla angrepet. Ja, jeg tenkte mye på det som hadde skjedd, og sov lite. Men jeg greide gradvis å reise meg. Det jeg planla, var ei ny framtid for meg og mitt barn her i Oslo, hevder 43-åringen.

Samtidig gjorde han det han kunne for å hjelpe. Frustrert over at barnet aldri hadde fått legesjekk etter overgrepene, tok han det med til legevakta.

-  Jeg ville teste barnet for sykdommer, som hiv. Dessuten er jeg sint for at politiet aldri undersøkte barnet for tekniske spor, sier 43-åringen.

Hjelpen uteble. Faren ble henvist til sykehus i Nord-Norge. Barnet er aldri sjekket.

Intervjuet

Bomba slo ned da 43-åringen kom over noen utgaver av lokalavisa Altaposten der overgrepssaken var omtalt. I en av artiklene sto det som ifølge faren førte til det skjebnesvangre. I et anonymt intervju beklaget overgriperen seg over det han hadde gjort.

-  Han søkte medlidenhet, og framstilte seg som et offer. I tillegg sto det svart på hvitt at han er lovet betinget fengsel på grunn av sin høye alder. Hvilken rettferdighet ligger det i det? spør faren, som omtaler 72-åringen som en «djevel».

-  Handlingene han har utført mot mitt barn, er verre enn drap, sier han.

-  Gråt som et barn

Dermed bar det umiddelbart til Alta med fly. Navnet på overgriperen hadde han fra barnet sitt. Adressen fant han ved å sjekke et telefonnummer på barnets mobil mot opplysningen.

I løpet av få timer sto 43-åringen på trappa hos mannen. Med kniv og sølvteip i hånda.

-  Jeg banket på, men ingen svarte. Gjennom vinduet så jeg at han lå på sofaen. Dermed ventet jeg. Plutselig satt han oppreist, og jeg gikk igjen til døra og banket på. Døra gikk opp. Jeg spurte om hans navn, og presenterte meg. Det var da det utviklet seg. Jeg greide aldri å få det overtaket jeg hadde planlagt. Han var sterk til å være så gammel. Planen var å binde ham fast med teip, forteller 43-åringen.

I stedet plantet han en rekke knivstikk i den gamle mannen.

-  Han gråt som et barn, og skrek som en elefant, erindrer faren.

Naboer kom til. En av dem ropte: «Du har drept ham!»

-  Og jeg var redd det var det jeg hadde gjort. Jeg ba naboene kontakte politi og ambulanse. Jeg overga meg frivillig, sier 43-åringen.

Siden kom siktelsen og fengselet. Overgriperen er skrevet ut fra sykehuset.

-  Hva vil du med dette?

-  Jeg ønsker at mitt barn skal få den hjelpen det trenger, og jeg vil at samfunnet skal ta affære overfor de pedofile. Smerten de påfører våre barn er ufattelig. De er psykopater og psykologer på samme tid. De kan være hvem som helst. De kan se ut som engler.

SØRGER:</B> - Da jeg traff barnet mitt i fengselet, angret jeg på at jeg reiste. Barnet føler seg skyldig i det jeg har gjort. Det trenger meg kanskje mer enn noensinne nå. Det mener jeg retten og politiet bør tenke over. Jeg skal ikke rømme. Jeg skal ta min straff når rettssaken kommer, sier 43-åringen bak murene i Vadsø fengsel.