- Det han sier er søppel

Iskaldt møte på scenen, voldsomme angrep på familien og absurde uttalelser preget nattas debatt mellom Donald Trump og Joe Biden i Nashville.

MINST RASIST: President Donald Trump mener han er den i rommet som er minst rasist. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NASHVILLE (Dagbladet): Presidentkandidatene snakket lite i munnen på hverandre, NBC-programleder Kristen Welker ble hyllet for moderatorinnsatsen - til og med av presidenten selv.

Alt i alt var det en veldig annerledes debatt vi fikk se i Nashville i natt enn i den første debatten for tre uker siden.

- Han vil ikke snakke om de viktige spørsmålene. Det handler ikke om hans familie og min familie. Det handler om din familie, og din familie lider hardt.

BESTEMT SEG?: Spørsmålet er om debatten kan ha hatt innvirkning på velgerne, som denne karen i Nashville. 47 millioner har allerede forhåndsstemt. Elleve dager før valget er forhåndsstemmer alt på nivå med 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTEMT SEG?: Spørsmålet er om debatten kan ha hatt innvirkning på velgerne, som denne karen i Nashville. 47 millioner har allerede forhåndsstemt. Elleve dager før valget er forhåndsstemmer alt på nivå med 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ordene falt etter at Donald Trump i løpet av nattas debatt flere ganger hadde anklaget Biden og familien hans for å være korrupte.

Offensiv

Biden fikk satt inn flere stikk mot Donald Trump, mens presidenten var svært offensiv i sine anklager mot Joe Bidens sønn Hunter Biden og angrep den tidligere visepresidenten for å ha ikke ha gjort nok de åtte åra han hadde posisjonen og de 47 åra han har vært folkevalgt.

- HERREGUD: En kommentar fra Trump om Bidens bror, fikk det til å renne over for demokratenes presidentkandidat. Video: AP Vis mer

- Nå stiller jeg som president, ikke som visepresident, svarte Biden.

Debatten i Nashville i natt startet med nok en løgn fra Donald Trump om at det var forventet at 2,2 millioner mennesker ville dø av coronaviruset i USA. Det anslaget gjaldt dersom man ikke gjorde noe for å bekjempe coronaviruset.

Viruset var første tema under debatten, som blir den siste i denne valgkampen. Joe Biden leder klart på målingene, men Donald Trump har fortsatt en mulighet til å få fire nye år i presidentembetet 3. november.

- Rasist

Debatten, som trekker flere titalls millioner seere, kan være en av hans virkelig siste muligheter.

- Jeg er den minst rasistiske personen i dette rommet, sa Trump da han ble konfrontert med uttalelser om Black Lives Matter.

Han gjentok også påstanden om at ingen har gjort mer for svarte enn ham siden Abraham Lincoln, en påstand han har gjentatt flere ganger i valgkampen.

Biden svarer med å kalle Trump «en av de mest rasistiske presidentene vi har hatt i moderne historie».

- Han heller bensin på et hver rasistisk bål, sier Biden og viser til at Trump under kampanjen i 2016 kalte meksikanere for «voldtektsmenn».

- Bare søppel

I løpet av den 90 minutter lange debatten var de to kandidatene innom temaene covid-19, amerikanske familier, raseproblematikk, klimaendringer, nasjonal sikkerhet og lederskap.

Men veldig mye handlet om angrep på Joe Bidens familie og påstander om korrupsjon fra presidenten.

- Joe, de kaller deg en korrupt politiker.

- Det er 50 personer tidligere knyttet den nasjonale etterretningen som sier at det han anklager meg for er … Det han sier er bare søppel, svarte Biden.

Anklagene hadde da haglet i nesten halvannen time om at Biden var korrupt og at han og hans familie hadde tatt imot penger fra land som Kina og Ukraina.

Vakte oppsikt

Coronahåndteringen tok også mye plass i denne debatten. Vi fikk nå også se hele Trumps familie med munnbind i debattsalen, noe de valgte å ta av ved den første debatten.

Både gjennomføringen, tonen og sakligheten i denne debatten blir sett på som mer vellykket enn den første debatten. Også Trumps utførelse blir i større grad anerkjent.

DÅRLIG JOBB: President Donald Trump sier at Obama og Bidens dårlige jobb gjorde at han stilte som president. Video: AP Vis mer

Kanskje var det «mute»-knappen, som sørget for at den andre kandidatens mikrofon ikke funket da kandidatene skulle komme med to minutters redegjørelser gjorde utslaget, men det ble i hvert fall ikke en grøt av ord der Trump og Biden snakket over hverandre.

Samtidig vekket Trump oppsikt med flere uttalelser. En av dem var at han vet mer om vindmøller enn Biden og at de «dreper fugler». En annen var at han hevdet bare innvandrere med «lav IQ» ville møte i retten dersom de ble løslatt etter en pågripelse.

MØTTES: For første gang på tre uker møttes Donald Trump og Joe Biden til duell. Foto: AP Photo/Julio Cortez/NTB
MØTTES: For første gang på tre uker møttes Donald Trump og Joe Biden til duell. Foto: AP Photo/Julio Cortez/NTB Vis mer

- Landets karakter

Kandidatene ble også spurt om lederskap og karakter.

Trump forklarte at han stilte til valg på grunn av Biden.

- Jeg stilte på grunn av deg, sier Trump og viser til at han ikke synes tidligere president Barack Obama og daværende visepresident Joe Biden gjorde en god jobb.

- Hvis jeg synes dere gjorde en god jobb, ville jeg ikke stilt til valg.

MED MUNNBIND: Datter Ivanka Trump, kone Melania Trump og datter Tiffany Trump med munnbind i forkant av presidentdebatten natt til fredag. Foto: Photo by Jim WATSON / AFP / NTB
MED MUNNBIND: Datter Ivanka Trump, kone Melania Trump og datter Tiffany Trump med munnbind i forkant av presidentdebatten natt til fredag. Foto: Photo by Jim WATSON / AFP / NTB Vis mer

- Dere vet hvem jeg er. Dere vet hvem han er. Dere kjenner hans karakter og min. Dere kjenner vårt rykte for ære og å si sannheten, svarer Biden.

- Landets karakter er på stemmeseddelen, vår karakter er på stemmeseddelen, sier Biden.

- Jeg tar ansvar

Økonomien og coronaviruset - to politiske temaer som er uløselig knyttet sammen - blir sett på som blant de aller viktigste i denne debatten og valgkampen, blant annet sammen med helsepolitikk.

Trump måtte svare for 220 000 coronadødsfall i USA, og hevdet igjen som sagt at anslagene lå på 2,2 millioner.

- Jeg tar fullt ansvar. Det er ikke min feil at det kom hit. Det er Kinas skyld, sier Trump om coronaviruset, som først ble oppdaget i den kinesiske byen Wuhan.

- Han sier vi lærer å leve med det. Folk lærer å dø med det. Dere hjemme som har en tom stol ved kjøkkenbordet denne morgenen. Den ektemannen eller kona som legger seg i kveld og strekker seg over for å røre - ut av vane - sin kone eller ektemann, som er borte. Lære å leve med det? Kom igjen, vi dør med det. Fordi han aldri sa det var farlig, sier Biden og spør om Trump nå vil si at viruset er farlig.

Trump lovet videre en vaksine innen få uker og at viruset vil forsvinne.

-

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer