- Det handler ikke om Breivik

Men han forstår ikke det, skriver Andreas Wise i en kommentar.

RETTSSAKEN ER I GANG: Anders Behring Breivik ble ført inn iingretten med håndjern. Foto: BJØRN LANGSEM
RETTSSAKEN ER I GANG: Anders Behring Breivik ble ført inn iingretten med håndjern. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Litt før åtte kjører en hvit pansret kassebil ut fra Ila landsfengsel. Den kjører til Oslo tinghus beskyttet av en kortesje med blålys. Alle som skal kjøre til eller fra jobb eller barnehage langs denne veien de neste ukene kan møte den pansrede hvite bilen: Drapsmannen, Anders Behring Breivik på vei til retten.

I de neste ti ukene vil dette bli hverdag. Mens rettsaken pågår vil Breivik være mer i kontakt med samfunnet enn han har vært siden 22. juli, eller han kommer til å være etterpå. Tragedien er at Brevik begikk drap for å få dette vinduet. I hans hode er dette en måte å markedsføre et kompendium og en ideologi han med absolutt mangel på innsikt kaller «verdikonservativ».

Dette groteske sludderet må vi høre på til Sankt Hans. De fire psykiaterne kom tidlig. De sitter sentralt, rett foran dommerbordet. De skal vurdere det reelle usikkerhetsmomentet i saken: Hvorvidt Breivik er å betrakte som tilregnelig eller utilregnelig. Mannen er syk. Brevik har hittil ikke vist tegn eller reell evne til empati med ofre og deres etterlatte. Men manglene og forstyrrelsen i hans personlighet gjør ham ikke utilregnelig. Så kommer Breivik. Med en gang håndjernet er av gjør han sin høyreekstreme hilsen. Høyre hånd slår han mot brystet, før armen strekkes ut til hilsen med knyttet neve. Han har fått støtteerklæringer i fengslet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer