PÅSTÅR DE FARGER HÅRET: Kina-forsker sier politikerne farger håret for å framstå som en enhet. Foto: ADRIAN BRADSHAW / EPA / NTB SCANPIX
PÅSTÅR DE FARGER HÅRET: Kina-forsker sier politikerne farger håret for å framstå som en enhet. Foto: ADRIAN BRADSHAW / EPA / NTB SCANPIXVis mer

- Det handler om partidisiplin

Mørke dresser - og tilsvarende identiske hårsveiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinas nasjonale folkekongress har denne uka formelt utnevnt Xi Jinping til president og Li Keqiang til landets nye statsminister.

Folkekongressen er svært enhetlig, og bare tre av 2949 stemmeberettigede stemte imot Keqiang som statsminister.

Men det er ikke bare meningsmessig folkekongressen - som avholdes hvert femte år - er enhetlig. Et blikk rundt i salen avslører en gruppe mennesker som tilsynelatende holder seg til akkurat lik utseendekode.

Vil ikke ha grå leder Tidligere statsminister Zhu Rongji har tidligere fått mye oppmerksomhet fordi han har latt håret sitt være grått. Det er nemlig mot normalen.

De kinesiske toppolitikerne ønsker ikke å framstå med grått hår, og mange farger derforhåret. Det er ikke trenden ellers i befolkningen, hvor det stort sett er kvinner som farger håret.

- På slutten av 90-tallet var det mange menn som var bekymret over å bli grå i håret, men nå er det bare kvinner over 40 år som kommer hit, sier Beijing-frisør Hong Haiting til BBC.

Han har forståelse for at politikerne farger håret.

- Jeg har ikke lyst til at lederen min har grått hår, da ser han gammel ut, som om han er i ferd med å dø, sier Hong.

- En institusjon Folkekongressen samles for å iverksette tiltak og godkjenne lover foreslått av kommunistpartiet.

- Kommunistpartiet er en av de mest disiplinerte institusjonene verden har sett. Det er ikke mye som er tilfeldig der, sier Kina-forsker Steve Tsang ved Nottingham-universitetet til BBC.

Han mener de nesten identiske hårfrisyrene er et bevisst valg, sånn at ingen skal stikke seg ut.

- Å ha en slags uniform og et ganske likt utseende viser partidisplin og gir dem en viss beskyttelse. De ønsker å vise at partiet ikke er avhengig av en enkeltperson, det er en institusjon, sier Tsang.