Tusenvis av svenske lærere med opprop mot trakassering:

- Det handler om rektorer som tafser, seksuelle krenkelser fra kollegaer og penisbilder som blir sendt

Ifølge Elinor Holmström blir lærere sjikanert av både rektorer, kollegaer og foresatte. Derfor har hun nå startet et opprop for å bevisstgjøre dette.

LÆRER: Svenske Elinor Holmström er lærer, og har startet oppropet #ickegodkänt, som hun forteller handler om å synliggjøre at mange lærere blir utsatt for fysisk og psykisk trakassering. Foto: Privat
LÆRER: Svenske Elinor Holmström er lærer, og har startet oppropet #ickegodkänt, som hun forteller handler om å synliggjøre at mange lærere blir utsatt for fysisk og psykisk trakassering. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Sverige har 3853 lærere skrevet under på et opprop som har fått navnet #ickegodkänt.

Oppropet handler om å synliggjøre at skolen ikke er et fristed for seksuelle overgrep og trakassering av lærere, skriver avisa Dagens Nyheter, som først omtalte saken.

Det var læreren Elinor Holmström ved Mörbyskolan i Sverige som tok initiativet til oppropet.

- For meg er det viktig å belyse at flere tusen lærere forteller om trakassering fra kollegaer, sjefer, foresatte og elever. Det er viktig å få fram at disse problemene finnes overalt, sier Holmström til Dagbladet.

- Tafsing

- Har du noen eksempler på hva slags trakassering lærere forteller at de blir utsatt for?

- Det handler om rektorer som tafser, eller seksuelle krenkelser fra kollegaer foran elevene. Det handler om penisbilder som blir sendt, og om fotografering av kvinnelige kollegaers bryster og rumper. Det er også fysiske overgrep.

Hun fortsetter:

- Det finnes lærere som sammen bedømmer hvor «liggbar» en kollega er, eller hvem som bør straffeknulles, og hvor mye penger de kunne krevet for å ha sex med en respektiv kvinnelig lærer på skolen. Også er det kollegaer som onanerer på lærerværelset, hevder hun.

Lite oppmerksomhet

Holmström mener det er rektorer og kollegaer som står for mesteparten av trakasseringen, men sier hun også har fått høre historier om at foresatte og elever har stått bak.

Hun forteller at hun har fått svært mange tilbakemeldinger etter at hun startet oppropet, som er omtalt i flere svenske medier.

- Dette problemet har ikke fått oppmerksomhet før nå. Det er det behov for, i tillegg til en tydligere handlingsplan hos skolene, mener Holmström.

Får støtte

Rektor Isabel Rodriguez ved Mörbyskolan skriver på skolens Facebook-sider at hun er stolt over Elinor Holmström initiativ.

FORBANNA: Leder Åsa Fahlén i Lärarnas riksförbund er en av de nesten 4000 svenske lærerne som har skrevet under oppropet mot fysiske og psykiske krenkelser av lærere. - Jeg synes dette er et bra initiativ, som ikke kommer en dag for tidlig. Man blir forferdelig forbanna når man leser om dette, sier Fahlén. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
FORBANNA: Leder Åsa Fahlén i Lärarnas riksförbund er en av de nesten 4000 svenske lærerne som har skrevet under oppropet mot fysiske og psykiske krenkelser av lærere. - Jeg synes dette er et bra initiativ, som ikke kommer en dag for tidlig. Man blir forferdelig forbanna når man leser om dette, sier Fahlén. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Vis mer

- At lærere er like rammet som mange andre yrkesgrupper overrasker kanskje noen, med tanke på at læreryrket er en kvinnedominert bransje, skriver Rodriguez.

- Men #metoo har så tydelig vist at dette er et samfunnsproblem. Det er utrolig godt for oss alle at dette nå framheves, fortsetter rektoren.

Åsa Fahlén, leder for Lärarnas riksförbund er blant de nesten 4000 lærerne som har skrevet under på oppropet

- Jeg synes dette er et bra initiativ, som ikke kommer en dag for tidlig. Man blir forferdelig forbanna når man leser om dette, sier hun ifølge Dagens Nyheter.

- Samfunnsproblem

Steffen Handal, som er leder av Utdanningsforbundet forteller at man i Norge per nå ikke har noen tall som bare dreier seg om seksuell trakassering av lærere.

- Derfor er det i dag vanskelig å si noe om omfanget av dette, men vi har på gang en undersøkelse som nettopp går på omfanget knyttet til seksuell trakassering, sier Handal til Dagbladet.

I likhet med det Holmström i Sverige forteller Handal at man kan gå ut ifra at seksuell trakassering av kollegaer også har forekommet her til lands

- Vi må nok også kunne si at det har skjedd i vår egen fagforening, sier han.

- Jeg tror det er riktig metoo-kampanjen har satt dette på dagorden i hele arbeidslivet, og jeg er veldig glad for at disse stemmene nå kommer fram, og at det blir hørt.

Han fortsetter:

- Jeg tror dessuten at vi nå har gått fra å tenke at kvinnene som har stått fram primært har vært ofre i enkelthendelser - til at vi nå omtaler dette mer som et samfunnsproblem, som alle må ta ansvar for å løse.

- Og å løse dette må skje gjennom en kollektiv ansvarlighet. Først da vi kan motvirke seksuell trakassering, sier Handal.

#metoo
Oppropet blant de svenske lærerne kommer i kjølvannet av #metoo-kampanjen, der kvinner over hele verden, inkludert Norge, har delt historier om seksuell trakassering for å sette søkelys på hvor vanlig dette er.

Kampanjen ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano etter at en rekke kvinnelige skuespillere sto fram og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten. Harvey Weinstein.

Jurister

Som Dagbladet skrev tidligere denne måneden har også mer enn 4000 kvinnelige jurister i Sverige nå skrevet under på en kampanje mot seksuell trakassering.

Dette oppropet har fått navnet #medvilkenrätt og retter oppmerksomheten mot seksuell trakassering og overgrep blant advokater og jurister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer