Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

110-helten snakker ut:

- Det handlet om sekunder

110-operatør Aleksander Olsen reddet kvinne fra drukningsdøden.

HELT: Ved 21.30-tida fikk 110-sentralen melding om rop om hjelp fra Lysaker Brygge, på grensen mellom Oslo og Bærum - tilfeldigvis i nærheten av sentralen. Vis mer

Operatørene på 110-sentralen på Lysaker handlet lynraskt da de fikk melding om rop om hjelp fra Lysaker Brygge ved 21.30-tiden torsdag kveld. I samråd med vaktkommandøren i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) løp brannmann Aleksander Olsen (37) så fort han kunne ned til stedet som ligger like ved kontoret.

- I utgangspunktet skulle jeg få oversikt over situasjonen for å hjelpe dykkerne og ambulansepersonellet som var på vei. Da jeg så det lå tre personer i vannet, endret den situasjonene seg dramatisk. Da måtte jeg handle raskt, sier Olsen til Dagbladet.

Lange minutter

Han fikk dratt en person opp av vannet, men de to andre personene som var i vannet trengte øyeblikkelig hjelp. Det var lavvann, og stigen på brygga var for kort til at noen i vannet kunne få tak i den.

- Jeg så en kvinne liggende i vannet og hun var i ferd med å gi opp eller ikke klare mer. Hun sank ned i vannet, og jeg tok to - tre svømmetak nedover før jeg fikk tak i henne og fikk dratt henne opp til overflaten, sier Olsen.

STOR AKSJON: En stor redningsaksjon ble iverksatt, med dykkere, brannbiler og redningsskøyte. Kvinnens hjerte begynte å slå igjen etter livreddende førstehjelp. Foto: Redningsselskapet
STOR AKSJON: En stor redningsaksjon ble iverksatt, med dykkere, brannbiler og redningsskøyte. Kvinnens hjerte begynte å slå igjen etter livreddende førstehjelp. Foto: Redningsselskapet Vis mer

En mann i 70-åra var også i vannet. Han klarte å klamre seg fast til brygga mens de alle ventet på at redningsmannskapene skulle komme.

- Da jeg kom til overflaten med kvinnen kunne jeg skimte blålysene på E 18 og jeg så at redningsskøyta var på vei. Da skjønte jeg hjelpen var ganske nærme, men det var noen utrolig lange minutter å vente i vannet, sier redningsmannen.

Den erfarne redningsmannen ble selv litt overrasket over hvor utslitt han ble av å ligge i vannet i vanlige klær. Han er usikker på hvor lenge han var i vannet, men anslår at det var rundt fem minutter.

- Jeg lå der med en person som var bevisstløs, og strømmen fra Lysakerelva dro oss konstant under brygga. Det hadde ikke gått veldig mye lengre for noen av oss i det kalde vannet, før resultatet kunne ha blitt annerledes. I en slik situasjon er det sekunder som skiller liv fra død, sier Olsen.

VITNESBYRD: Våte spor på 110-sentralen er vitnesbyrd om dramatikken i går kveld. Foto: Oslo brann- og redningsetat
VITNESBYRD: Våte spor på 110-sentralen er vitnesbyrd om dramatikken i går kveld. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer

Utmattet

Han var totalt utmattet, men visste at hjelpen var like rundt hjørnet. Det var bare å holde ut.

- Jeg hadde festet lina til brygga, så jeg var ikke redd for min egen sikkerhet. Men jeg var bekymret for han som først kom til stedet, og hadde vært i vannet mye lengre enn meg. Han gjorde en utrolig innsats og fortjener all mulig respekt for den jobben han gjorde, sier Olsen til Dagbladet.

Ulykken skjedde ved Sollerudstranda på Lysaker hvor redningsskøyta har sitt tilholdssted. Redningsskøyta «Einar Staff senior» var raskt på stedet, og personell fra Redningsselskapet fikk raskt startet hjerte-lunge-redning på kvinnen. De lyktes, og kvinnens hjerte begynte etter hvert å slå igjen.

- Det skjer mange alvorlige hendelser rundt om i landet hele året, men her skjedde det rett utenfor brygga vår, og vi klarte å bistå i aksjonen, sier operativ leder for Sjøredningskorpset på Lysaker, Fredrik Hove.

- Ingen helt

Redningsmannen Aleksander Olsen vil ikke beskrive seg selv som noen helt i dramaet som utspant seg torsdag kveld.

FÅR SKRYT: 110-operatør Aleksander Olsen hylles for innsatsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FÅR SKRYT: 110-operatør Aleksander Olsen hylles for innsatsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det var mange tilfeldigheter som alle dro i riktig retning. Vi fikk meldingen tidlig, det skjedde like ved vårt kontor, redningsskøyta lå like ved og en forbipasserende som luftet hunden sin hoppet ut i vannet for å hjelpe, sier Aleksander.

Han får likevel litt skryt fra sine egne.

- Han handlet etter hjertet og brannmannhodet. Det skal noen være glade for, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), til Dagbladet.

- Det er en innsats langt utover det man kan forvente i en slik situasjon, uten overlevelsesutstyr i en svært krevende situsjon, legger han til.

Ifølge Oslo universitetssykehus er kvinnen på 30 år innlagt med moderate skader. De andre kom fysisk uskadd fra hendelsen.

- Vi håper på snarlig bedring, sier stabssjef Hovtun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling