Leifs hjerte stoppet 20 ganger:

- Det handlet om sekunder

Da Leif Andersens (66) hjerte stoppet, agerte kona lynraskt. Nå vil han bidra til å hjelpe andre.

INNLAGT: Leif var innlagt på Rikshospitalet etter hjertestansen i oktober 2019. Foto: Privat
INNLAGT: Leif var innlagt på Rikshospitalet etter hjertestansen i oktober 2019. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vanskelig å beskrive. Når jeg tenker tilbake på det, så tenker jeg: «Skjedde dette virkelig?» Du føler du har vært i et mareritt. Det var helt ubeskrivelig tungt.

Tove Gjerde (60) prøver å sette ord på de dramatiske minuttene som utspilte seg midt på natta en oktoberdag for to år siden.

Natt var i ferd med å bli dag, da Tove plutselig bråvåknet av det hun beskriver som en «vifte-lyd». Ved siden av henne lå ektemannen Leif, som med sin søvnapné-maske lå helt urørlig i senga. Tove fikk ikke kontakt med ektemannen, og ringte 113, før hun desperat satt i gang med hjertekompresjoner.

- Det handlet om sekunder, sier hun.

Leif har i mange år slitt med søvnapné, en tilstand som kjennetegnes av snorking og pustestopp ifølge Lommelegen. Hadde han ikke hatt maska er kona overbevist om at han ikke hadde vært i live i dag.

- Hadde han ikke hatt søvnapné og ligget med den maska, hadde jeg aldri våknet. Uten den hadde han vært død, sier Tove.

20 hjertestans

Leif fikk akutt hjerteinfarkt og etter intense minutter med hjertekompresjoner og elektrosjokk, ble 66-åringen fraktet til Rikshospitalet i luftambulanse. På sykehuset fikk legene hjerterytmen i gang, men under et døgn etter hjertestansen på soverommet stoppet hjertet på ny.

- Mellom 03.00 og 06.00 hadde han rundt 20 hjertestans. Legene hadde sluttet å telle.

Lokalavisa Telen omtalte saken først.

VEKTTAP: Leif gikk ned over 15 kilo på de to ukene han var innlagt på sykehuset. Foto: Privat
VEKTTAP: Leif gikk ned over 15 kilo på de to ukene han var innlagt på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Leif fikk etter hvert operert inn en impella, en slags pumpe som har som oppgave å transportere blod fra venstre del av hjertet og ut i hovedpulsåra.

Selv om legene fikk hjertet hans til å slå igjen, var det usikkerhet knyttet til hvilken tilstand han kom til å våkne i. Tove og resten av familien fikk beskjed om å forberede seg på at han kunne være lam eller at han hadde fått skade på hjernen.

Da han to uker etter innleggelsen våknet opp, var han sterkt redusert og klarte knapt å løfte en finger, forteller Tove.

- Kroppen var helt borte. Jeg gikk ned 15 kilo den perioden jeg lå på sykehuset. Det var ikke noen muskler igjen, sier Leif.

Selv om det nå har gått over to år siden, er det fortsatt tøft for 66-åringen å snakke om hendelsen.

- Det grøsser gjennom kroppen min, og jeg får fortsatt tårer i øynene. Jeg blir helt rar. Hun reddet livet mitt, sier han med et skjær i stemmen.

AMBASADØRER: Team Ingebrigtsen ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp. Deler av løpefamilien deltok på et arrangement i Oslo i forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag. Video: Løkås/ Gjestrum Larsen Vis mer

Tøff vei tilbake

Etter å ha tilbrakt to uker på Rikshospitalet gikk veien etter hvert videre til opptreningsavdelingen på Sentralsykehuset i Telemark. Der gikk Leif gjennom utallige timer med fysioterapeut for å på nytt lære elementære ting som å kunne gå.

Leif forteller at det var en tung periode, og på et tidspunkt ble han bedt om å prøve å reise seg opp og stelle seg på beina.

- Jeg prøvde, men datt bare sammen som en sekk, sier han som i fjor fikk operert inn en ICD (hjertestarter journ.anm.).

TØFT: Leif måtte lære seg å gå ved hjelp av rullator. Foto: Privat
TØFT: Leif måtte lære seg å gå ved hjelp av rullator. Foto: Privat Vis mer

Norges største

Nå ser 66-åringen bare framover. I etterkant av hjerteproblemene ble Leif spurt om han ville bidra i en ny studie som tar for seg hjerteinfarkt.

Overlege og professor ved St. Olavs hospital og NTNU, samt prosjektleder for forskningsprosjektet, Kaare Harald Bønaa, skriver i en e-post til Dagbladet at den påbegynte studien blir Norges største studie på hjerteinfarkt.

- Norex er en stor norsk undersøkelse av helseeffektene av fysisk trening blant personer som har hatt hjerteinfarkt. I alt 10 000 personer er med, skriver han.

Studien vil pågå i rundt fire år, og vil prøve å gi et klart svar på om trening beskytter mot alvorlig sykdom for de som har blitt rammet av hjerteinfarkt.

- Vår hypotese er at regelmessig fysisk trening under supervisjon vil redusere risiko for død og alvorlig sykdom med minst 20 prosent. Dersom vi klarer å vise det, vil det bli mye lettere å argumentere for at personer som har hatt hjerteinfarkt bør trene, skriver Bønaa.

Leif har ennå ikke rukket å sette seg helt inn i forskningsprosjektet, men er klar på grunnen til at han sa ja.

- Jeg trenger at noen pusher meg litt. Det kan hjelpe meg, men om det i tillegg kan hjelpe andre som også har hatt infarkt, så er det også veldig bra.

I alt deltar 45 sykehus og mer enn 200 leger, sykepleiere, fysioterapeuter og trenere, opplyser Bønaa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer