KREVER SVAR: Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen krever abortsvar fra Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KREVER SVAR: Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen krever abortsvar fra Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

«Det har blitt personlig»

Marianne Marthinsen (Ap) har selv opplevd å miste et alvorlig sykt barn. Nå krever hun abortsvar fra statsministeren.

«Det har blitt personlig. Statsministeren har en uke på seg til å svare.», skriver Marianne Marthinsen i en Facebookpost mandag morgen. Vedlagt ligger bildet av spørsmålet hun stiller til statsminister Erna Solberg.

«For noen år tilbake fødte jeg en datter. Hun var alvorlig syk og døde 15 måneder gammel. Tilstanden hennes var muligens genetisk betinget og gjentakelsesrisikoen er ukjent.», skriver Marthinsen som bakgrunn for spørsmålet Solberg nå må besvare innen en uke.

Marthinsen vil ha svar på om statsministeren mener at hun selv skal få avgjøre om svangerskapet skal gjennomføres dersom hun blir gravid igjen og fosteret har den samme tilstanden.

SPØRSMÅL: Dette skrev Marianne Marthinsen (Ap) på Facebook i dag.
SPØRSMÅL: Dette skrev Marianne Marthinsen (Ap) på Facebook i dag. Vis mer

Hun ber også statsministeren oppklare hva hun mener er et levedyktig foster. «Hvor lenge mener hun at barnet må antas å leve for at det skal regnes som levedyktig?», spør hun.

Flere spontanaborter og dødfødsler

Bakgrunnen for spørsmålet er at KrF vil ha gjennom endringer i paragraf 2,3 C i abortloven, som gir adgang til abort når fosteret har en alvorlig sykdom. Dette ble ett av de viktigste temaene for blå side på landsmøtet fredag der KrF bestemte seg for å søke å gå inn i Solberg-regjeringa.

Det er derfor store forventninger til at KrF må få gjennomslag for dette i forhandlingene. VG erfarte i helga at den mulige endringen kan være at abort kun skal tillates når fosteret ikke er levedyktig.

Ifølge Guttorm Haugen, professor og leder for fostermedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus, vil mange som i dag får innvilget abort på grunnlag av paragraf 2,3 c falle utenfor dersom paragrafen blir endret slik VG erfarer.

Det finnes ingen konkret definisjon på levedyktighet i dag, og det er heller ikke alltid mulig å slå fast om et foster er levedyktig.

- Man kan si at diagnosen er alvorlig, men å si at dette ikke er levedyktig kan være vanskelig. Det blir en gråsone der, sier Haugen til Dagbladet.

- Blir det et større ansvar for legene hvis det settes et slikt skille i loven?

- Det blir en vanskeligere faglig vurdering, sier Haugen.

Haugen forklarer at det også er en større hyppighet av spontanaborter blant fostre med misdannelser eller kromosomsykdom. Opptil 40 prosent av fostre med Downs aborteres spontant tidlig i svangerskapet eller dør i mors liv før fødsel. En konsekvens av en slik lovendring, vil bli at antallet spontantaborter og dødfødsler øker noe.