SYRIA: General Robert Mood ber verden vurdere støtte opperørende i Syria. Dette bildet er fra juni i fjor, da Mood ledet FNs observatører i Syria. Foto: AP Photo/Bassem Tellawi, Pool/NTBScanpix
SYRIA: General Robert Mood ber verden vurdere støtte opperørende i Syria. Dette bildet er fra juni i fjor, da Mood ledet FNs observatører i Syria. Foto: AP Photo/Bassem Tellawi, Pool/NTBScanpixVis mer

- Det har gått fra vondt til verre i Syria

Robert Mood ber verden vurdere støtte til Syria-opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet må vurdere en flyforbudssone eller mer direkte støtte til opprørerne i Syria, mener general Robert Mood.

Han ledet i fjor FNs observatørstyrke i Syria som måtte avslutte oppdraget da partene i borgerkrigen ikke viste tegn til å respektere våpenhvilen.

Et drøyt halvår etter at han gikk av, er Moods analyse av utviklingen beksvart: Frontene er hardere og voldslogikken enda tydeligere, og opprørsbevegelsen og Assad-regimet ligner stadig mer på hverandre i sin voldsutøvelse.

- Det har gått fra vondt til verre. Det er veldig vanskelig å få øye på en relevant vei videre, sier han.

Over 70 000 mennesker er drept siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet for vel to år siden. Millioner av syrere er i tillegg drevet på flukt eller har behov for hjelp inne i landet.

Militær støtte? Hittil har FNs sikkerhetsråd, ikke minst på grunn av motstand fra Assads allierte Russland, ikke vært i stand til å gjøre noe for å stanse krigen. Men nå kan ikke resten av verden lenger sitte stille og se på sivilbefolkningens lidelser, mener Mood.

- Det er min oppfatning at det internasjonale samfunnet må vurdere virkemidler som flyforbudssone, og det å yte noe mer direkte støtte, slik at styrkeforholdet jevner seg ut i større grad, sier han til NTB.

Selv om opprørerne har gjort store fremganger på bakken, nyter regimet godt av sitt luftherredømme. Det har blant annet bidratt sterkt til at opprørerne ikke har tatt de største byene.

- Da tenker jeg at ved en flyforbudssone for eksempel i nord, er det helt nødvendig med en viss militær støtte. Men dette er utfordrende og vanskelig. Når man først begynner å bruke militære virkemidler i en slik setting, er det slik at det ene tar det andre, og man blir dratt inn i noe som er større, sier Mood.

Han understreker også at disse uttalelsene er en erkjennelse av at Syria nå bare er et valg mellom ille og enda verre.

- Føler seg sviktet Eksperter NTB har snakket med, fremholder at en flyforbudssone umiddelbart ville svekket regimets militære slagkraft kraftig og endret styrkeforholdet mellom partene.

Under borgerkrigen i Libya håndhevet vestlige land en flyforbudssone med godkjennelse fra FNs sikkerhetsråd. Dette bidro betydelig til opprørernes triumf over Kadhafi-regimet.

Men Russland var i etterkant svært kritisk til operasjonen og mente Sikkerhetsrådets vedtak ble utnyttet til å gjennomføre regimeendring. Det er derfor svært lite trolig at Russland vil åpne for et lignende vedtak for Syria, noe som er vanskelig å forstå for befolkningen, fastslår Mood.

- Store deler av det syriske folk, og ikke minst opprørerne, føler seg sviktet av både FN og Vesten fordi de så hvor effektive vi var i Libya. De har veldig vanskelig for å forstå - mens de ser kvinner, barn og eldre bli drept rundt seg - hvorfor vi ikke griper inn i Syria, sier han.

Mange vestlige land er skeptiske til å forsyne opprørerne med militært utstyr også av frykt for at våpen skal havne i hendene på radikale islamister med al-Qaida-tilknytning.

(NTB)