DETALJER: Ali Esbati skriver bok om hendelsen på Utøya. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er mye vanskeligere å skrive om det, enn det er å snakke om det. Det kreves en annen type konsentrasjon. Jeg tenker og funderer mye på hva som eksakt skjedde. Detaljer er kanskje mer ubetydelige for en leser, men det er viktig for meg, sier han.Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
DETALJER: Ali Esbati skriver bok om hendelsen på Utøya. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er mye vanskeligere å skrive om det, enn det er å snakke om det. Det kreves en annen type konsentrasjon. Jeg tenker og funderer mye på hva som eksakt skjedde. Detaljer er kanskje mer ubetydelige for en leser, men det er viktig for meg, sier han.Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

- Det har gått lang tid og kort tid på en gang

Det er i dag et halvt år siden Ali Esbati overlevde Utøya-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For et halvt år siden i dag visste ikke Ali Esbati om han ville overleve dagen. Sammen med Bjørn Ihler gjemte han seg i vannkanten på Utøya, noen få meter fra Anders Behring Breivik.

- Jeg kjenner at jeg har hatt flaks og klart meg ganske bra, sier Esbati til Dagbladet.

- Og jeg tenker litt ekstra på det i dag. Det har både gått så lang tid og så kort tid på en gang, legger han til.

- Ufattelig smerte I løpet av det siste halvåret har Esbati blitt far for første gang.

Han synes det er vanskelig å lese om foreldre som har mistet barna sine på Utøya.

- Det merker jeg ekstra mye nå når jeg selv har fått barn. Det må være en ufattelig smerte.

Hvordan er det å tenke tilbake på det som skjedde?

- Jeg har gått igjennom det så mange ganger. Det jeg tenker mer og mer på, er alle historiene til folk som ble truffet, og kanskje mistet livet. Det er det vanskeligste å tenke på.

Vanskelig å skrive om 34-åringen planlegger å skrive en bok om det som skjedde 22. juli.

- Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er mye vanskeligere å skrive om det, enn det er å snakke om det. Det kreves en annen type konsentrasjon. Jeg tenker og funderer mye på hva som eksakt skjedde. Detaljer er kanskje mer ubetydelige for en leser, men det er viktig for meg.

På kortsiktig plan tror han at hendelsen 22. juli har forandret ham.

- Også før det skjedde har jeg vært opptatt av kampen mot rasisme. Det har nok blitt forsterket av den situasjonen, sier han.