Giske-saken:

- Det har gått rykter i mange år. Nå måtte han snakke om det

Ap-lederen sier at tilliten til hans partikollega er svekket etter varslene som har kommet mot Giske den siste tiden.

Både Jonas Gahr Støre og Trond Giske er forberedt på at det kan komme nye varsler. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Både Jonas Gahr Støre og Trond Giske er forberedt på at det kan komme nye varsler. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag opplyste Arbeiderpartiet at det har vært et møte mellom Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Støre om varsler til partiet som omhandler Ap-nestlederen fra Trøndelag.

Støre sa at han hadde understreket alvoret i situasjonen overfor Giske, mens sistnevnte beklaget at han «har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig».

- Jeg tror ikke det har skjedd før at en partileder har gitt den typen offentlig kritikk til en nestleder, men det var nødvendig. Jeg opplevde at Trond Giske for første gang, etter mange år med rykter og omtaler om hans liv - la oss si det slik, nå måtte snakke om det på en måte som forholder seg til realiteter. Han gjorde det på en måte som ... han la seg flat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK fredag morgen.

Støre understreker i intervjuet med NRK at saken er ubehagelig og veldig alvorlig for Arbeiderpartiet.

Et spørsmål om tillit

Han omtaler situasjonen som krevende, men sier at partiet håndterer varslingssaker «etter de retningslinjene vi har».

- Det skal også skje framover, og det skal folk være trygge på. Det viktigste nå er at de som har noe å fortelle, som de opplever som ubehagelig eller støtende, skal kunne si fra og det skal tas på det største alvor, sier Støre til NRK.

- Har du fortsatt tillit til Giske?

- Han er valgt av landsmøtet. Jeg har tillit til at han forstår hva det betyr, han ble valgt i 2015. Han må vise seg den tilliten verdig. Den tilliten er svekket etter det som skjedde i går. Det tror jeg Trond Giske er fullt klar over, sier han til NRK.

Ap-lederen viser igjen til at Giske har beklaget sin oppførsel, og sier at han ikke kan utelukke at det kan komme flere saker. Han mener det var helt nødvendig at Giske gikk ut og beklaget etter at han selv hadde rettet kritikk mot sin partifelle.

- Det er den tiden vi er i, men da får vi behandle dem og ta dem på alvor. Det vet også Trond Giske, sier Ap-lederen til NRK.

Forberedt på flere saker

Torsdag kveld sa Ap-nestleder Trond Giske selv til Dagbladet at det kan komme flere saker om ham som kan knyttes opp mot #metoo-kampanjen.

- Jeg er forberedt på at det kan komme mer, fordi hvis noen har oppfattet at jeg har oppført meg dårlig, så kan det jo være flere. Da er det i så fall viktig å få fram, sa Giske og la til:

- Jeg har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst nok.

Torsdag kveld holdt Støre en orientering om varslingssakene for partiets sentralstyre etter en hasteinnkalling. Møtet, som ble holdt klokka 21.30, var ifølge Dagens Næringsliv et telefonmøte. Det har foreløpig ikke kommet noen uttalelse fra partiet eller fra noen av dem som deltok på møtet, skriver NTB.

- Jeg opplever at det har vært en kultur i deler av partiet hvor opptreden ute, blant partifeller som Trond også sa i går... alkohol, ulike aldersgrupper, ulike maktforhold, som jeg mener ikke er bra, sier Støre fredag.

- En kultur? Gjelder det flere enn Trond Giske? spør NRKs programleder.

- Ja, det vil jeg si. Det har vært en kultur og omgangsform i deler av politikken også, men nå snakker jeg om mitt parti. Vi har retningslinjer for det, og prinsipper som sier at det ikke skal være sånn. Men i de seine nattetimer, etter fest og på fest så har nok det eksistert. Det må vi ta tak i, det ser jeg.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Varslingssakene mot Giske

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop advarte Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

* Flere varslere skal ha unngått Stenseng i forbindelse med varslene som har kommet fram. Selv sa hun til NRK onsdag kveld at varslere skal bli godt ivaretatt og kjenne seg trygge på at varsler blir tatt alvorlig og blir behandlet på en god måte.

* Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

* Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter.

* Både lederen og nestlederen sier de er forberedt på at det kan komme flere historier i kjølvannet av de sakene som er kjent så langt.

* Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre skulle orientere om saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer