INVOLVERT: Den israleske statsministerens kone, Sara Netanyahu, har også spilt en rolle i valgkampen. Foto: Nir Elias / Reuters
INVOLVERT: Den israleske statsministerens kone, Sara Netanyahu, har også spilt en rolle i valgkampen. Foto: Nir Elias / ReutersVis mer

- Det har handlet om kona til Netanyahu, korrupsjon og flaskepant

Viktige innenrikspolitiske spørsmål har glimret med sitt fravær i den israelske valgkampen, mener midtøstenekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går Israels befolkning til valgurnene for å avgjøre hvorvidt Benjamin Netanyahu får fortsette som statsminister.

Det er to blokker som kjemper om regjeringsmakten: Netanyahus parti Likud og partiet Jødisk Hjem står mot Sionistunionen. Sistnevnte er en allianse bestående av det israelske arbeiderpartiet under ledelse av Isaac Herzog og paritet Hatnuah, ledet av Tzipi Livni.

Vinner Sionistunionen, vil Herzog og Livni være statsministere i to år hver, mens det anses som lite trolig at Netanyahu vil dele makta med noen.

- Taper Netanyahu valget blir det slutten på den mest høyreorienterte regjeringen man har hatt i israelsk historie, sier midtøstenekspert Dag Henrik Tuastad, som følger valgkampen fra Ramallah på Vestbredden, til Dagbladet.

- Personifisert valgkamp Ifølge Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, er det nettopp statsministeren som har vært hovedtema i valgkampen.

- Hele valget har egentlig handlet om å være for eller mot Netanyahu. Valgkampen har vært preget av ham og spørsmålene han har satt på dagsorden. Det har også handlet om kona til Netanyahu, korrupsjon og panting av flasker i statsministerboligen. Det har ikke vært noen ordentlige debatter om de sakene Israel må ta tak i, sier hun til Dagbladet.

- Hvilke saker mener du Israel bør ta tak i?

- For det første konflikten med palestinerne, som har vært omtrent fraværende. Netanyahu gikk ut i går og sa at det ikke blir noen tostatsløsning hvis han blir valgt. Det er ingen stor sensasjon at han mente det, det har man visst hele tiden. At han gikk ut og sa det er et  forsøk på å fri til velgerne som ligger enda lenger til høyre enn Likud-partiet, sier hun.

- Skitten valgkamp Også kollega Tuastad mener Netanyahus person har vært dominerende.

- Men etter hvert har man fått en del negative oppslag i israelsk presse, blant annet om kona hans sitt forhold til økonomi. Det har vært noen bisarre småsnusksaker. Det har blant annet kommet fram at hun personlig har fått inntekter fra pant fra flasker som man har brukt i boligen, som egentlig er finansiert av staten.  I tillegg har det trumfkortet han har hatt i forhold til sikkerhet begynt å slå sprekker.
Valgkampen hans har vært elendig.

Tuastad synes valkampen har vært alt annet enn redelig.

- Valgkampen har båret preg av å være skitten. Det har vært sterke karakteristikker av politiske motsandere. Det toppet seg da lederen for det arabiske samlingspartiet (de ligger an til å bli tredje største parti, red.anm.) ble kalt forræder av den israelske utenriksministeren.

Økonomiske utfordringer Waage legger til at viktige debatter knyttet til Israels økonomi ikke har blitt tatt i valgkampen.

- Boligspørsmålene med skyhøye boligpriser har for eksempel ikke vært på dagsorden, og rundt 20 prosent av befolkningen lever på fattigdomsgrensen. Det har ikke  vært debattert hvilke løsninger partiene tenker seg på dette. Det har vært for og mot Netanyahu, sier hun.

Det er ikke gitt at partiet med flest stemmer får danne regjering, man er avhengig av å danne koalisjon med andre partier for å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen Knesset. Selv om sperregrensa har økt fra 2 til 3,25 prosent, deltar det 11 partier i valget.

Ifølge Haaretz' siste meningsmåling ligger Sionistunionen an til å få 25 mandater. Likud følger like bak med 21 mandater.

-MYE NETANYAHU: Midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage mener den israelske valgkampen stort sett har handlet om statsminister Benjamin Netanyahu. 
FOTO: OLE C. H. THOMASSEN
-MYE NETANYAHU: Midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage mener den israelske valgkampen stort sett har handlet om statsminister Benjamin Netanyahu. FOTO: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Sånn det ligger an på meningsmålingene leder Sionistunionen med to-tre mandater. Unionen består av Arbeiderpartiet med Herzog og partiet til Livni, som er et sentrumsparti som ligger til venstre. De må danne regjering sammen med noen, men det finnes ingen partier til venstre for dem som de kan få mye støtte av. Hele det politiske landskapet ligger langt til høyre for Likud-partiet. De som skal regjere etter valget må inngå kompromisser med andre partier, og de ligger langt til høyre. Netanyahu kan tape valget og bli statsminister likevel. 

Kan bli ukeslange forhandlinger Uansett hvem som går seirende ut av valget i kveld, står en ting klart: Vinneren vil stå overfor flere store utfordringer.

- Den største utfordringen vil bli å danne en levedyktig regjering. Forhandlingene kan pågå i ukesvis. De må bli enige om hva man skal gjøre med den økonomiske situasjonen, fattigdommen og boligutfordringene.

Det mye omtalte palestinaspørsmålet tror ikke Waage vil stå sentralt.

- Det er kun Sionistunionen som har sagt at de vil forhandle, så jeg tror ikke det vil spille noen stor rolle. Det vil være de innenrikspolitiske spørsmålene som vil dominere, sier hun.

- Smadret tillitsforhold Midtøstenekspert Tuastad mener derimot palestinaproblematikken vil stå sentralt.

- Det har ikke vært så mye omtalt i valgkampen, men situasjonen er prekær og det er noe det internasjonale verdenssamfunnet er opptatt av. Hvis det noen gang har vært et tillitsforhold mellom israelske og palestinske forhandlere, har det blitt totalt smadret under Netanyahu. Det blir en utfordring å komme i gang med en prosess som ikke fremstår som meningsløs for palestinerne, sier han.

- Israel har også en stor utfordring knyttet til boligpriser, det er mange som ikke greier å kjøpe bolig. Får man en ny regjering kan det være det bli en mer sosial velferdspolitikk, men den nåværende regjeringen har ikke gitt noen indikatorer på en kursendring.

Neste valg til Israels nasjonalforsamling skulle ha funnet sted først  i 2017, men statsministeren valgte selv å oppløse nasjonalforsamlingen og kalle inn til nyvalg som følge av uenighet innad i regjeringen.