Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har ikke eksistert noen krets rundt Øygard

Fotograf Morten Krogvold vitner i Vågå-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg har hatt et veldig godt samarbeid med Rune Øygard, sier kjendisfotograf Morten Krogvold fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Han vitnet i ettermiddag i overgrepssaken mot Vågå-ordføreren.

Krogvold har avholdt flere enn 160 fotokurs i Vågå siden 1989, og er etter hvert blitt kjent med Rune Øygard. Fra vitneboksen sier han at bekjentskapet med Øygard er mest jobbrelatert, men at de har spist et par middager sammen.

Fotograferte jenta Han har også møtt fornærmede ved et par anledninger.

- Jeg har fotografert henne på Vågå hotell, sier Krogvold om fornærmede.

Første gang han møtte henne var høsten 2010. På forespørsel fra Øygard tok Krogvold bilder av jenta vinteren 2010/2011.

- Det var veldig viktig for ham å gi henne selvtillit og glede, sier Krogvold, som beskriver fornærmede som meget beskjeden.

- Positiv utvikling Andre gang han møtte henne var da tiltalte og fornærmede var på vei ned til Farris Bad, og fornærmede fikk anledning til å se bildene Krogvold hadde tatt.

- Da opplevde jeg ei jente som hadde utviklet seg enormt positivt, sier Krogvold.

- Du vet, det er faget mitt dette her, å lese mennesker. Jeg har holdt på med det i 45 år. Nå skal ikke jeg være hobbypsykolog, men hun var rakere i ryggen, friskere, penere og mer vital, for å bruke et sånt uttrykk. Jeg tenkte «så flott for henne», sier Krogvold, som møtte jenta tredje gang før valget i 2011, denne gang i Vågå.

Omstridt intervju Konfrontert med anklagene mot Øygard for første gang på Ottadalsradioen, buste Krogvold ut med at «dersom han har gjort dette, da blir jeg første mann som bosetter seg på Pluto».

I intervjuet sa også fotografen at han «kjenner jo faktisk denne saken ganske godt», og at han var med i en slags kjendisgruppe til støtte for ordføreren, sammen med blant andre PR-rådgiver Elizabeth Hartmann.

Dette tilbakeviser han fra vitneboksen i dag.

- Det har ikke eksistert noen krets rundt Øygard. Det vil jeg virkelig tilbakevise. Han har aldri brukt sine maktposisjoner til egen vinning. Det har hele tiden vært for andre og for Vågå, sier Krogvold.

- Var opprørt Han sier også at han angrer veldig på uttalelsene.

- Det har jeg angret sånn på, den famøse Pluto-uttalelsen som pressen aldri gir seg på. Jeg var så opprørt og snakket over meg, men snakket til Vågås befolkning, om at «nå må ikke alle la Rune stå igjen alene», sier han fra vitneboksen.

- Når jeg da plutselig ser som tekst det jeg bablet, det var da jeg skjønte hvor dumt det var. Det var et veldig dårlig intervju fra min side, sier Krogvold, som var tilbakeholden med å gjengi nøyaktige sitater fra radiointervjuet.

- Jeg har litt problemer med å få tak i hva det var du egentlig sa, spør aktor.

- Det har i grunnen jeg og, for å være helt ærlig, sier Krogvold.
 
Har anmeldt trusler Like før rettssaken startet for to uker side, sa Morten Krogvold til Dagbladet at han gruet seg til å vitne.

- Det er bare å fastslå at dette er en tragedie for én av dem. Eller begge. Jeg angrer på min bombastiske uttalelse. Det er kun to mennesker som kjenner sannheten her, sa han til Dagbladet for noen uker siden.

I retten i dag fortalte han at han har fått det han oppfatter som flere trusler i forbindelse med overgrepssaken.

- Tre av disse truslene har vært så grove at jeg har politianmeldt dem, sier Krogvold.

Han forteller videre at de måtte fjerne workshop-bloggen etter at noen skrev på bloggen at han støtter overgrep.

- Det har vært hatmeldinger. Det har til og med kjørt opp en bil utenfor huset, kona så en bil med to-tre mann satt utenfor huset i rundt 20 minutter om natta, sier han.

- Har du tenkt noe på hvordan denne situasjonen er for fornærmede, spør bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

- Absolutt, jeg har tenkt at det må være helt forferdelig hvis det stemmer, men at vi heldigvis har et rettsvesen hvor tiltalte er uskyldig inntil dommen er kjent. Men for meg er dette nesten som å være i en film, for så ubegripelig er denne saken, sier Krogvold.

Reagerte på Skype-meldingene På spørsmål om hvordan han reagerte på Skype-meldingene som ble lest opp i retten i forrige uke, og er omtalt i media, sier Krogvold følgende:

- Jeg ble like sjokkert over de meldingene som da nyheten [om siktelsen] kom for et år siden, sier Krogvold.

Hva gjorde deg sjokkert, spør aktor.

- Jeg ville aldri trodd at han hadde sendt de meldingene. Det var vondt, sier fotografen.

Vi er nå inne i den tiende rettsdagen i overgrepssaken mot Rune Øygard, og Krogvold er den siste som forklarer seg i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Tidligere i dag har en hyttenabo av Rune Øygard, to bekjente av ham, samt en nabo av fornærmede vitnet.

Ett av dagens vitner ble frafalt, da de profesjonelle partene i saken mener vedkommende ikke kunne bidra med opplysninger om sakens forhold annet enn ting som allerede er blitt belyst.