- Det har ikke helt gått opp for meg

Statsminister Jens Stoltenberg ble intervjuet av CNNs Piers Morgan om terrorangrepet 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg er for tida i USA og gjestet i går det populære talkshowet Piers Morgan Tonight.

- Ingen kan forstå 22. juli - Mine dypeste kondolanser til deg og ditt folk. Har du fått samlet deg og forstått hvorfor dette skjedde? starter den kjente TV-stjernen.

- Ikke helt. Jeg tror ingen virkelig kan forstå det som skjedde 22. juli i Norge. Vi har forberedt oss på terrorangrep, men å se én mann gjøre så mye skade mot så mange mennesker, er mer enn noen kunne forestilt seg, sier Stoltenberg.

Statsministeren forteller om hva han gjorde på den skjebnesvangre julidagen, som han har gjort flere ganger til norske medier. Stoltenberg satt på kontoret i statsministerboligen og skrev talen han etter planen skulle holde dagen etter på Utøya.

- Jeg ble oppringt fra kontoret og ble spurt om jeg var skadd. Jeg forsto ikke hvorfor de spurte om det, og de var på vei ut av kontoret da jeg snakket med dem.

- Om jeg hadde vært på vei ut... - Noen av dem kom til meg, og jeg så at de hadde skader i hodet og blod på klærne. Da forsto jeg omfanget fordi de hadde tross alt befunnet seg i 16. etasje, fortsetter Stoltenberg.

Piers Morgen lurer på om han tror han ville blitt såret dersom han hadde vært på Statsministerens kontor.

- Jeg tror ikke det. Kontoret mitt er i 16. og 17. etasje. Ingen ble drept der. Det var en risiko der oppe, men om jeg hadde vært på vei ut... Folk i første etasje mistet livene sine, sier Stoltenberg.

- Personlig og emosjonell situasjon Videre forteller Stoltenberg at han fikk beskjed om hva som skjedde på Utøya fra noen som hadde klart å komme seg unna, og at han kjente flere av dem som ble drept.

- Jeg har vært på Utøya hver sommer siden 1974. Det var vanskelig å forstå omfanget av hva som skjedde og vi var redde for at det var mer enn en.

- For meg har det vært en personlig og emosjonell situasjon å takle, og det har vært viktig å kombinere det med å være statsminister.