KRITISERER KJOS: Førstelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos bedriver fagforeningsknusing. Foto: Jørn Moen
KRITISERER KJOS: Førstelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos bedriver fagforeningsknusing. Foto: Jørn MoenVis mer

- Det har ikke helt truffet Norge ennå, men har allerede truffet Sverige

Ekspert tror Norwegian-streiken kan endre norsk arbeidsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 13 i går gikk partene i Norwegian-streiken inn til frivillige samtaler hos Riksmekleren. I morges gikk partene fra hverandre, uten å ha kommet til en løsning.

Førstelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen kalte onsdag denne uka Norwegian-sjef Bjørn Kjos «fagforeningsknuser» på sin blogg.

Ørjasæter mener den bitre og svært tilspissede konflikten mellom Kjos og hans flygere er noe vi vil se mer av i norsk arbeidsliv.

- Det handler om at midlertidige ansettelser er på framvekst i hele den vestlige verden. Det har ikke helt truffet Norge ennå, men har allerede truffet Sverige. Og det angår svært mange yrkesgrupper, sier Ørjasæter til Dagbladet.

«Kan virkelig Bjørn Kjos selskapsrettslig organisere seg slik at streikerett og stillingsvern blir borte», spør Ørjasæter på sin blogg.

Høyskolelektoren peker på at det i stadig flere saker synes å være slik at «det selskapsrettslige og det arbeidsrettslige kræsjer rett i hverandre.»

- Det brenner - Det som er fullt lovlig, ja faktisk forretningsmessig klokt og riktig selskapsrettslig, kan være i strid med arbeidsretten. Det brenner under gulvet i norsk fagbevegelse. Hele huset deres kan rase sammen. Kombinasjonen dyr arbeidskraft, internasjonal konkurranse og selskapsrettslige krumspring har skapt en helt ny virkelighet. I dag er det piloter, i morgen noen andre. Alle nordmenn som konkurrerer med billig utenlandsk arbeidskraft kan bli berørt, skriver Elin Ørjasæter.

LO støtter pilotene i deres kamp mot Norwegian-ledelsen.

SLITER: Bjørn Kjos sier han har mareritt om natta på grunn av arbeidskonflikten med pilotene i Norwegian. Foto: Øistein Norum Monsen
SLITER: Bjørn Kjos sier han har mareritt om natta på grunn av arbeidskonflikten med pilotene i Norwegian. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Vi ser nå en bedriftsleder som går langt ut over normale spilleregler. Ettertida vil vise om Bjørn Kjos juridisk har oppført seg innenfor arbeidslivets regler, sier førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i LO.

Hun ser egentlig ingen grunn til at denne enkeltkonflikten skal sende norsk arbeidsliv i den ene eller andre retning.

- Norsk arbeidsliv blir utfordret hver dag av internasjonalt arbeidsliv. Bjørn Kjos klarer ikke å bryte ned norsk arbeidsliv. De aller fleste norske arbeidsgivere ville ikke ta på seg en liknende rolle, sier Hessen Følsvik.

Førstesekretæren i LO vil ikke karakterisere Bjørn Kjos som en fagforeningsknuser, slik Elin Ørjasæter gjør, men har ikke så mye til overs for hans framferd under den pågående arbeidskonflikten.

- Bjørn Kjos er en person som er båret fram av det norske systemet. Nå kaster han alle spilleregler på båten. Han har vært en godslig fyr med et stort smil, og har vært rundhåndet med billige billetter. Nå får han ei skrape i lakken, sier Peggy Hessen Følsvik.

- Mer ydmyke Da Bjørn Kjos kalte de streikende inn til et møte klokka 15 torsdag med beskjeden om at «nok er nok», uttalte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud at det «føles som å få en pistol mot hodet».

Fredag tok han selvkritikk for den tøffe ordbruken.

- Det er aldri bra at en konflikt eskalerer mer enn det som er nødvendig, sier Skjæggerud til NRK Dagsnytt.

Pressetalsmann i Norwegian, Karl Peter Gombrii mener situasjonen med flere titusener av passasjerer som er streikerammet er uholdbar, og er glad over å registrere at tonen fra Parat nå virker mer forsonlig.

- De har jo ordlagt seg helt spesielt. Det må man jo kunne si. Vi setter stor pris på at de er litt mer ydmyke nå, sier Norwegians pressetalsmann til Dagbladet.

Støtter Norwegian NHO-direktør Kristin Skogen Lund ga tidligere denne uka sin støtte til Norwegian i konflikten med flygerne.

- Det kan være kompliserte grenseområder, og vi opplever at Norwegian Air Shuttle har foretatt en samvittighetsfull og god vurdering, uttalte Lund til Aftenposten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få Lund i tale. Informasjonsavdelingen i NHO henviser dessuten til Torbjørn Lothe i NHO Luftfart for kommentar når det gjelder Norwegian, men gjør samtidig oppmerksom på at han ikke vil kommentere så lenge det fremdeles mekles i konflikten.

ORIENTERER: Riksmegler Nils Dalseide meldte stadig om god og konstruktiv stemning mellom partene i går, uten at det kom til noen løsning. Foto: Lars Eivind Bones
ORIENTERER: Riksmegler Nils Dalseide meldte stadig om god og konstruktiv stemning mellom partene i går, uten at det kom til noen løsning. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer