Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det har ingenting å si hva Obama ønsker seg i natt. Kongressen vil forsøke å sabotere ham uansett

State of the Union.

TINGENES TILSTAND: I natt gir president Barack Obama sin rapport på nasjonens tilstand og planer for veien videre i Washington. Men om historien er noen form for fasit skal han slite med å få gjennomslag for sine visjoner. Her under fjorårets tale sammen med visepresident Joe Biden og house speaker John Boehner. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix
TINGENES TILSTAND: I natt gir president Barack Obama sin rapport på nasjonens tilstand og planer for veien videre i Washington. Men om historien er noen form for fasit skal han slite med å få gjennomslag for sine visjoner. Her under fjorårets tale sammen med visepresident Joe Biden og house speaker John Boehner. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt, rundt klokka tre norsk tid, ga Barack Obama sin årlige State of the Union-tale i Washington.

Målet med talen er ikke bare å oppsummere hvordan tingenes tilstand er på den andre siden av Atlanterhavet, men vel så viktig for presidenten er det å legge fram sin agenda for året og årene som kommer. I grunnloven heter det:

«He shall from time to time give to Congress information of the State of the Union and recommend to their Consideration such measures as he shall judge necessary and expedient. »

Ignoreres Obamas problem er derimot at Kongressen ikke nødvendigvis har sett det for godt å følge hans anbefalinger.

Ifølge avisa Washington Times har han den verste statistikken når det kommer til å få gjennomslag for sine lovforslag siden Gerald Ford - og han ble ikke engang valgt. Han overtok presidentembetet da Richard Nixon trakk seg i kjølvannet av Watergate-skandalen.

Fra 2009 til og med 2014 har Obama kommet med 209 forskjellige ønsker om handling fra kongressen i sine taler, men har bare fått gjennomslag for 64 av dem - omlag 30 prosent. Det er marginalt bedre enn Fords 28 prosent, og langt svakere enn Bill Clintons statistikk.

Svake tall Clinton, som var den forrige presidenten som var demokrat, kunne se hele 44 prosent av sine forslag bli lov. Dette til tross for at han måtte jobbe med en Kongress som i større grad var republikansk enn dagens.

Ikke nok med det, Obama noterte seg også for den verste statistikken på ett enkelt år da han i 2013, like etter at han ble gjenvalgt, kun fikk gjennomslag for to av 41 forslag.

Til sammenlikning fikk Clinton igjennom 33 av 57 året etter at han ble gjenvalgt i 1997.

Omgå Kongressen Nå kan det med andre ord gå fra vondt til verre for Obama. Fra nyttår tok nemlig republikanerne også kontrollen over Senatet. Dermed må han trolig belage seg å handle uten Kongressen godkjenning dersom han skal få gjennomført noe.

Obama vil trolig handle ved å signere såkalte dekreter. Det er midlertidige forføyninger og ordre som han har mulighet til å utstede i noen saker. Trolig blir svært lite vedtatt i Kongressen i denne perioden.

Dette underbygges av Dan Pfeiffer, en av Obamas senior-rådgivere, i et intervju med Washington Post.

- Vi vil ikke la oss begrense i hva vi gjør, og vi vil ikke la oss begrense i hva vi ønsker oss. Vi vil bestandig ha en strategi for det vi forsøker å gjennomføre, men vi kommer også til å ha en plattform-strategi der vi forsøker å overbevise stater, byer og selskaper om å adoptere vår politikk, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media