Det har ingenting å si hva Obama ønsker seg i natt. Kongressen vil forsøke å sabotere ham uansett

State of the Union.

TINGENES TILSTAND: I natt gir president Barack Obama sin rapport på nasjonens tilstand og planer for veien videre i Washington. Men om historien er noen form for fasit skal han slite med å få gjennomslag for sine visjoner. Her under fjorårets tale sammen med visepresident Joe Biden og house speaker John Boehner. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix
TINGENES TILSTAND: I natt gir president Barack Obama sin rapport på nasjonens tilstand og planer for veien videre i Washington. Men om historien er noen form for fasit skal han slite med å få gjennomslag for sine visjoner. Her under fjorårets tale sammen med visepresident Joe Biden og house speaker John Boehner. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt, rundt klokka tre norsk tid, ga Barack Obama sin årlige State of the Union-tale i Washington.

Målet med talen er ikke bare å oppsummere hvordan tingenes tilstand er på den andre siden av Atlanterhavet, men vel så viktig for presidenten er det å legge fram sin agenda for året og årene som kommer. I grunnloven heter det:

«He shall from time to time give to Congress information of the State of the Union and recommend to their Consideration such measures as he shall judge necessary and expedient. »

Ignoreres Obamas problem er derimot at Kongressen ikke nødvendigvis har sett det for godt å følge hans anbefalinger.

Ifølge avisa Washington Times har han den verste statistikken når det kommer til å få gjennomslag for sine lovforslag siden Gerald Ford - og han ble ikke engang valgt. Han overtok presidentembetet da Richard Nixon trakk seg i kjølvannet av Watergate-skandalen.

Fra 2009 til og med 2014 har Obama kommet med 209 forskjellige ønsker om handling fra kongressen i sine taler, men har bare fått gjennomslag for 64 av dem - omlag 30 prosent. Det er marginalt bedre enn Fords 28 prosent, og langt svakere enn Bill Clintons statistikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.