Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det har knapt begynt

«Sandy» har satt opp tempo og nærmer seg kysten. Slik blir utviklingen utover kvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg Dagbladets dekning av stormen direkte i Nyhetsstudio.

Oppdatert: Det neste varselet fra National Hurricane Center viste at «Sandy» hadde økt i hastighet etter at denne artikkelen ble skrevet. Det betyr tidligere landkjenning enn det som står i artikkelen under. Opplysningene er oppdatert for å reflektere dette.

(Dagbladet): Sentrum av orkanen, som fortsatt er kategori én av fem på Saffir-Simpsons vindskala, er fortsatt flere timer unna land, men delstaten New Jersey har allerede opplevd rekordhøye stormflonivåer. Enkelte deler av New York ligger under vann.

Og dessverre, fra nå kommer alt til å bare bli verre i takt med at det enorme systemet (se animasjon her) nærmer seg.

«Sandy» beveger seg akkurat nå rundt 44 kilometer i timen i nord-nordøstlig retning - mot en av USAs tettest befolkede områder. Landkjenningen er forventet å finne sted like sør for New Jersey, trolig rundt 23.00, norsk tid, ifølge National Hurricane Center (NHC).

Vindene er ikke hovedbekymringen. Det er stomfloden - enorme mengder havvann som skyves inn over kysten - som utgjør brodden til en orkans dødbringende og destruktive kraft.

• Les også: Derfor kalles den «Frankenstorm»

Nattas fullmåne er dårlig nytt. Når sola, månen og jorda står på rett linje, blir den vanlige floen ekstra stor. Dette er ventet å skje rundt klokka 02 til 03 natt til tirsdag. Hvordan dette faller sammen med stormfloen gjenstår å se.

- Stormen kommer til å bringe med seg enorm mengde vann. Nivået kommer til å bli det høyeste registrert på over 100 år langs kystlinjene til New York og New Jersey, skriver meteorolog dr. Jeff Masters på værnettstedet Wunderground.com.

De siste prognosene fra NHC melder om en stormflo på 11 fot, rundt 3,3 meter, i New York. Det er mer enn nok til å gå over flomveggene på Manhattan samt oversvømme byens t-banesystem.

Orkanen fôres og får styrke fra høye havtemperaturer, hvilket skjer akkurat nå mens «Sandy» krysser den varme Golfstrømmen. De siste dataene fra spesialfly som har flydd gjennom uværet antyder at den har samlet styrke og er nær kategori to på orkanskalaen.

Heldigvis kommer den neppe til å oppleve en rask intensifisering før endelig landkjenning. Konsekvensene kommer uansett til å bli katastrofale og kanskje ulikt noe annet i østkystens historie.

- Sandy kommer ikke til å gi seg. Denne superstormen kommer til å slå hardt, og føre til mange milliarder dollar i skader over et enormt område, skriver Masters, som omtaler uværet som en «superstorm».

Dette er et begrep som ofte brukes om ekstraordinært store og destruktive systemer. «Sandy», også kjent under det uformelle navnet «Frankenstorm», er resultatet av flere uheldige fenomener som opptrådte samtidig.

Blant annet kolliderte den tropiske syklonen med en vinterstorm fra vest, noe som førte ytterligere energi inn i systemet. Samtidig blir den blokkert fra å følge en mer nordøstlige bane, ut i Atlanteren, og dreier i stedet inn over det nordamerikanske kontinentet.

Straks «Sandy» har fått landkjenning, og ikke lenger kan spise seg stor fra varmt havvann, svekkes systemet raskt og nedgraderes til en tropisk storm. Det er ventet at den deretter vil dreie kraftig nordøstover mot Canada.