VALGKAMÅPNING:  I Oslo startet valgkampen med en felles markering utenfor Stortinget i dag. Fra venstre Carl I. Hagen (frp), Fabian Stang  og  Libe Rieber-Mohn (Ap). Foto: Anita Arntzen
VALGKAMÅPNING: I Oslo startet valgkampen med en felles markering utenfor Stortinget i dag. Fra venstre Carl I. Hagen (frp), Fabian Stang og Libe Rieber-Mohn (Ap). Foto: Anita ArntzenVis mer

- Det har kommet litt brått på

Libe Rieber-Mohn (Ap) starter valgkampen med blanda følelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vil du ha en rose, spør AUF-eren Jorid Nordmelan i sommersola på Karl Johan.

I dag startet valgkampen 2011. Men istedenfor å dele et politisk budskap ga Nordmelan ut en rose og et takkeskriv til Oslos befolkning. 

Hun er blant de mange AUF-eren som var på Utøya — og som overlevde. I går takket hun og 35 andre AUF-erne Oslo for støtten byen og dens befolkning har vist dem. Men selv om valgkampen startet med et lavmælt takk, sier Nordmelan at hun og AUF vil snu sorg til seier:

- Håvard Vederhus som mistet livet på Utøya, var min sjef. 22. juli sa han til meg at han gledet seg til å komme tilbake på jobb i Oslo, for i år skal vi vinne Oslo tilbake. For Håvard og de seks andre fra Oslo som døde, så skal vi vinne i Oslo, sier Nordmelan.

Brått på Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, i Oslo, Libe Rieber-Mohn, startet valgkampen i en felles markering utenfor Stortinget. Hun erkjenner at det er med blanda følelser:

- Det har kommet litt brått på oss. Vi har hatt oppmerksomheten andre steder siden 22. juli, så det å diskutere politiske spørsmål er en stor overgang. Vi forstår at de andre partiene ønsker å sette i gang, men vi har fortsatt begravelser og minnestunder igjen, sier hun til Dagbladet. Det er mye viktigere for meg å vise verdighet og respekt til de etterlatte og pårørende enn å være på TV en gang eller to mer, fortsetter Rieber-Mohn.

En viktig takk I går reise hun rundt i Oslo sammen med de to nestlederne i Oslo AUF, Vegard G. Wennesland (27) og Prableen Kaur (18). De har fortsatt armbåndene fra Utøya rundt håndleddet. 

- Her har vi reist noen ganger de siste dagene. I kirka her oppe har vi gravlagt to, sier Wennesland når bilen med Ap-følget nærmer seg Furuseth i Groruddalen.
 
AUF i Oslo vil ikke begynne sin valgkamp før etter den nasjonale sørgedagen 21. august. Først vil de bare takke:  

- Vi har et sterkt behov for å takke. Det er noe annet å si takk til en person, enn å si det i en tale. Det betyr mye mer, sier Kaur.

- Kjennes det rart å starte med valgkamp nå?

- Jeg har ikke helt hatt tid til å kjenne på den følelsen. Det har vært så mange følelser den siste tiden. Men for mange av oss er det å drive valgkamp, drive med politikk, gitt en ny mening. Det er en del av terapien, sier Wennesland.