Jaglands talsmann om Facebook-stengingen:

- Det har kommet trusler om hacking

Vil ikke svare om eventuell UD-kobling.

HAR STENGT FACEBOOK-PROFILEN: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har vært en markant stemme på Facebook - inntil nå. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HAR STENGT FACEBOOK-PROFILEN: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har vært en markant stemme på Facebook - inntil nå. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble tidligere i dag kjent at Facebook-profilen tilhørende Europarådets generalsekretær og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland er deaktivert.

Jagland har de siste månedene kommet med en rekke kontroversielle utspill på den offentlige profilen, med kritikk av så vel norsk og internasjonal politikk som pressen.

Kontroversen rundt generalsekretærens Facebook-aktivitet toppet seg i forrige måned, da norsk UD så seg nødt til å levere en formell klage på en post der Jagland omtalte departementets holdning til opptøyene under folkeavstemningen i Catalonia.

I hvilken grad og i hvilket omfang enkeltpersoner velger å bruke sosiale medier for å fremme personlige meninger, må vurderes av den enkelte. Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør for cybersikkerhet ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Tok kontakt

Jaglands talsperson Daniel Höltgen svarte tidligere i dag ikke på Dagbladets gjentatte spørsmål om hvorvidt fjerningen har en sammenheng med UDs klage, men grunnga isteden grepet med at generalsekretæren avsluttet kontoen «for å konsentrere seg om sin offisielle tilstedeværelse på internett og Twitter for Europarådet».

Etter at Dagbladets artikkel ble publisert, tok imidlertid Höltgen kontakt. Heller ikke nå vil han kommentere en eventuell UD-kobling, men oppgir at stengingen også skyldes hensyn til generalsekretærens cybersikkerhet.

- Slik jeg svarte tidligere, handler det om at han vil konsentrere seg om sin offisielle tilstedeværelse på Twitter og på internett for Europarådet. Det ligger også sikkerhetsgrunner bak - det har kommet trusler om hacking av Jaglands Facebook, sier Höltgen til Dagbladet.

- Forskjell

Ifølge ham er det forskjell på Jaglands private Facebook-profil - der generalsekretæren og den tidligere statsministeren flere ganger i uka kommenterte aktuelle politiske saker og opplyste om arbeidet i Europarådet - og hans offisielle Twitter-profil.

JAGLANDS TALSMANN: Europarådets kommunikasjonsdirektør Daniel Höltgen. Foto: Europarådet
JAGLANDS TALSMANN: Europarådets kommunikasjonsdirektør Daniel Höltgen. Foto: Europarådet Vis mer

- Både nettsidene våre og hans offisielle Twitter-konto er underlagt Europarådets sikkerhetsavdeling, og det er vanskelig for IT-avdelingen vår å ha kontroll på en privat side. Jagland ble rådet til at det var riktig å stenge den private Facebook-kontoen - jeg rådet ham til det, og vårt tekniske personell rådet ham til det, sier Höltgen.

Han sier at dersom Jaglands private Facebook-profil var blitt hacket, ville det vært vanskeligere å kontrollere det enn om en profil under Europarådets paraply opplevde sikkerhetsbrudd.

- Det er derfor bedre at han nå har en privat konto og holder det enkelt, sier Holtgen.

Han er klar på at Jagland vil fortsette på Twitter og andre fora.

- Det har også vært forsøk på å hacke hans Twitter-konto, men vi klarte å kontrollere det, sier pressetalsmannen.

- Individuelt ansvar

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i en årrekke formanet folk om å ta sine forholdsregler på sosiale medier. Hans Christian Pretorius, NSMs avdelingsdirektør for cybersikkerhet, skriver følgende til Dagbladet:

- NSM har ved ulike anledninger problematisert bruken av ulike sosiale plattformer med hensyn til omfanget av informasjon de ulike plattformene lagrer om den enkelte. I hvilken grad og i hvilket omfang enkeltpersoner velger å bruke sosiale medier for å fremme personlige meninger, må vurderes av den enkelte.

Gunnar Mathisen, senior partner i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, delte i oktober ut byråets «månedens tåkepris» til Jagland, på grunnlag av generalsekretærens framferd på Facebook. Han synes at å avslutte kontoen på måten Jagland, har gjort, er «litt stakkarslig atferd» fra en statsmann.

- Når man er aktiv i mediene eller sosiale medier på denne måten, må man regne med at noen har meninger om det du har meninger om. Det er en del av den moderne offentlige samtalen, og det er stakkarslig å reagere på den måten, sier Mathisen til Dagbladet.

- Bør fortelle hva han mener

Han mener det ikke spiller noen stor rolle om det er Europarådet og folkene rundt Jagland som har oppfordret til stengingen, eller om det er på eget initiativ.

- Han er jo sjef der. En av hans siste meldinger var at han ikke gidder mer, og at han følte seg misforstått. Det kan godt hende han ble misforstått, men han bør likevel komme ut og fortelle hva han mener, sier kommunikasjonseksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer