STEDT TIL HVILE: Andreas Nilstad ble i dag begravet i Hemsedal, etter at han ble drept på Bislett i Oslo for halvannen uke siden. Foto: Steinar Bleken
STEDT TIL HVILE: Andreas Nilstad ble i dag begravet i Hemsedal, etter at han ble drept på Bislett i Oslo for halvannen uke siden. Foto: Steinar BlekenVis mer

- Det har ligget mørke skyer over bygda siden Andreas døde

Søndag skulle Andreas Nilstad fylt 23 år. I dag tok et helt lokalsamfunn farvel med 22-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMSEDAL (Dagbladet): I dag ble Andreas Nilstad (22) begravet, offeret etter knivdrapet i en leilighet på Bislett i Oslo for halvannen uke siden.

Det var en følelsesladet seremoni i den vesle hvite trekirka i Hemsedal, som ligger tett inntil riksveien som pløyer gjennom bygda.

De rundt 500 sørgende som hadde møtt opp, fordelte de 400 sitteplassene. De som ikke kom inn, ble stående på kirketrappa og fulgte den timeslange seremonien gjennom åpne dører.

Sorgen ble synlig i mange av de alvorlige ansiktene, da Hellbillies' «Den finaste eg veit» ble spilt innledningsvis.

- Tiden har vært veldig tung. Det har ligget mørke skyer over bygda siden vi fikk beskjeden om at Andreas var død, sier sogneprest Allan Madsen til Dagbladet.

Familiene støtter hverandre Sognepresten har bistått familien i tida etter at 22-åringen ble drept. Madsen forteller om ei bygd på drøyt 2000 innbyggere som har samlet seg i sorgen, og støttet hverandre.

FULLSATT KIRKE: Den hvite trekirka i Hemsedal var fylt til randen i begravelsen. Foto: Steinar Bleken
FULLSATT KIRKE: Den hvite trekirka i Hemsedal var fylt til randen i begravelsen. Foto: Steinar Bleken Vis mer

- Familien hans er allerede stor, men den siste tiden har det blitt til en storfamilie, sier han.

- Det jeg synes er spesielt fint, er at familien ikke er opptatt av skyldspørsmålet, og hvem som har gjort hva. Familiene til de tre involverte er alle fra Hallingdal, og jeg vet at Andreas' familie har sendt en tekstmelding med trøstebudskap til familien til den antatte gjerningsmannen, uten at jeg vil gå nærmere inn på innholdet, sier Maden, som også uttaler seg på vegne av familien.

- Fryktelig tungt Sognepresten har vært i Hemsedal i tre år, og har aldri hatt så mange i kirka si under en begravelse. Han medgir at denne saken har vært spesielt tung, også for ham.

- Jeg har aldri hatt et drap før. Og det at han var så ung ... Det er forferdelig, og fryktelig tungt, sier han.

Et helt lokalsamfunn møtte opp i Hemsedal kirke for å ta farvel med 22-åringen som flyttet til Oslo for omlag ett år siden. I bygda hang flaggene på halv stang, og da kirkeklokkene kimet klokka 12.30, var det så fullt at det ikke var mulig å lukke dørene.

Mange jevnaldrende venner hadde tatt turen fra Oslo til Hemsedal for å ta farvel med den populære gutten.

DREPT: Andreas Nilstad (22).
DREPT: Andreas Nilstad (22). Vis mer

- Det var ufattelig mange unge som møtte i begravelsen, og det gjør den også annerledes. De unge er ofte flinkere til å vise følelsene sine, sier sognepresten.

Skulle blitt 23 på søndag Familie og venner tok samlet et farvel med den populære 22-åringen, som skulle feiret sin 23. bursdag førstkommende søndag.

Mange brukte de samme ordene da de skulle beskrive ham: Omtenksom, snill, omsorgsfull.

I dag ble han kalt «umistelige Andreas».