BEKYMRET: Advokat Johnny Veum forsvarer 49-åringen som er siktet i Cappelen-saken. Veum er bekymret for sin klients psykiske og fysiske helse som skal bare ha gått nedover siden han ble pågrepet ved juletider ifjor.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BEKYMRET: Advokat Johnny Veum forsvarer 49-åringen som er siktet i Cappelen-saken. Veum er bekymret for sin klients psykiske og fysiske helse som skal bare ha gått nedover siden han ble pågrepet ved juletider ifjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Det har nådd en grense for hva som er forsvarlig nå

Cappelen-siktet (49) var for syk til å kunne fraktes fra Halden til Sandvika, ifølge sin forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA ( Dagbladet): I stedet var mannen med i retten via videolink fra Halden fengsel der han sitter varetektsfengslet.

Den 49 år gamle mannen er siktet i Cappelen-saken som etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt. Mannen er siktet for å ha kjørt rundt i Oslo og levert hasj. Politiet skal ha også ha beslaglagt store mengder hasj fra et sted som knyttes til ham. Politiet begjærte ham videre varetektsfengslet i dag og fikk medhold fra Asker og Bærum tingrett som varetektsfengslet mannen i fire nye uker. Siktede ønsket seg løslatt.

Det er uklart hvordan mannen stiller seg til anklagene da han ikke har forklart seg i saken så langt.

- Nådd en grense Gjermund Erik Cappelen (47) pekes ut som hovedmannen i den omfattende narkotikasaken. Det var han som i avhør med Spesialenheten for politisaker hevdet at politioverbetjent Eirik Jensen (56) hadde hjulpet ham med å smugle «tonnevis» med hasj til Norge mot betaling. Jensen avviser beskyldningene. Cappelen har ikke forklart seg om like store mengder overfor Asker og Bærum-politiet, men vil bli konfrontert med det, har avtroppende politimester Ingrid Wirum tidligere bekreftet overfor Dagbladet.

49-åringen som ble fengslet i dag har ikke avgitt forklaring siden pågripelsen ved i juletider i fjor, ifølge sin forsvarer, advokat Johnny Veum.

FRA FENGSEL: Her i Halden fengsel sitter den 49 år gamle Cappelen-siktede mannen. Det burde han ikke gjort, ifølge sin forsvarer, advokat Johnny Veum.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRA FENGSEL: Her i Halden fengsel sitter den 49 år gamle Cappelen-siktede mannen. Det burde han ikke gjort, ifølge sin forsvarer, advokat Johnny Veum. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

På videolinken som ble vist i tingretten, før dommeren bestemte at rettsmøtet skulle gå for lukkede dører, framsto mannen som syk. Han satt og gjorde gjentagende bevegelser med kropp og hender og så ned i gulvet.

- Vi mener det har nådd en grense for hva som er forsvarlig nå og at han ikke bør være i varetekt. Helsen hans, både fysisk og psykisk, er i ferd med å gå til grunne, sier Veum til Dagbladet.

Han sier transporten fra fengselet til tingretten i dag hadde blitt for belastende for ham. Den litt over 12 mil lange kjøreturen fra Halden fengsel til Asker og Bærum tingrett i Sandvika tar cirka en time og 30 minutter.

- Bekymret - Jeg er veldig bekymret for ham. Det er veldig vanskelig for ham å sitte varetektsfengslet, sier Veum, som mener det ikke er forsvarlig å holde ham varetektsfengslet.

Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe i Asker og Bærum-politiet sier de ønsker å holde mannen varetektsfengslet med bakgrunn i bevisforspillelsesfare. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

UENIGE: Mens politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe mener det fare for bevisene om han 49-åringen skulle slippe ut, mener mannens forsvarer Johnny Veum at det er ufoholdsmessig å ha ham varetektsfengslet. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
UENIGE: Mens politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe mener det fare for bevisene om han 49-åringen skulle slippe ut, mener mannens forsvarer Johnny Veum at det er ufoholdsmessig å ha ham varetektsfengslet. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Det er gått over tre måneder siden manenn ble pågrepet. I tillegg til 49-åringen og Cappelen er flere personer siktet i sakskomplekset. Cappelens sønn sitter varetektsfengslet siktet for heleri, mens Cappelens samboer er siktet for heleri, men løslatt. Sønnen erkjenner straffskyld, mens samboeren nekter. En 62 år gammel steinimportør er siktet i saken. Han nekter straffskyld.

En 35 år gammel travhesteier er siktet for heleri etter at han leverte 930 000 kroner til hasjsiktede Gjermund Cappelen på Lysaker rett før jul, noe han innrømmer. Han har tidligere godtatt varetektsfengsling etter å ha fått beskjed om at han sjekket ut av Cappelen-saken og etterforskningen er tatt over av Oslo-politiet. En 58 år gammel mann var også siktet i saken, men han ble funnet død på cella to dager etter at han ble varetektsfengsla i jula i fjor.

TIL TINGRETTEN: Det er litt over 12 mil fra Halden fengsel til Asker og Bærum tingrett. Siktede var for syk til å kunne fraktes den cirka halvannen timer lange kjøreturen, ifølge sin advokat. Politiet ønsker å holde ham varetektsfengslet i minst fire uker til. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
TIL TINGRETTEN: Det er litt over 12 mil fra Halden fengsel til Asker og Bærum tingrett. Siktede var for syk til å kunne fraktes den cirka halvannen timer lange kjøreturen, ifølge sin advokat. Politiet ønsker å holde ham varetektsfengslet i minst fire uker til. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer