- Det har skjedd mystiske ting her før

Nordmann ble drept av dansk politi under narkoaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nordmann ble seint i går kveld skutt og drept av dansk spesialpoliti, da de aksjonerte mot narkotikasmugling i byen Aalbæk mellom Skagen og Frederikshavn.

To nordmenn er pågrepet. Den ene av de pågrepne nordmennene er skadd, det samme er en tjenestemann fra dansk etterretningspoliti (PET) - etter en dramatisk aksjon med skyting fra begge sider.

Niels Andersen, formann i Aalbæk Bådelaug, hørte bråket og dro ned til havna.

- Har ligget i bakhodet - Jeg trodde kanskje det hadde skjedd en båtulykke, at noen var strandet eller kantret. Men så ble jeg stanset av politiet, som bare ville si at det ikke handlet om noe havne- eller fiskerirelatert, sier Andersen til dansk TV2.

Han har holdt til i havna i over 20 år, og selv om han er sjokkert over narkodramaet, er han ikke overrasket.

- Det er trist at det skjer med et slikt utfall, og at det er smuglet her - men det har ligget litt i bakhodet. Vi har hatt mistanke om at det foregikk smugling her, for folk har sett mystiske ting. Det har vært aktivitet om natta og biler som har kjørt herfra, sier han.

Politiet beslagla i etterkant av aksjonen 250 kilo hasj.

Tips fra Norge Etter tips fra norsk politi ventet danske tjenestefolk i går kveld på at et stort hasjparti skulle lastes om i havna i Aalbæk, mellom Skagen og Frederikshavn. Dansk politi bekrefter overfor Dagbladet at 250 kilo hasj ble beslaglagt.

- De skulle laste hasjpartiet fra havna til båten da politiet slo til. Da løp alle tre i båten og stakk av, sier sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi.

Ifølge Hilborg kom opplysningene om smuglingsforsøket fra Agder politidistrikt, i en etterforskning som startet mot slutten av fjoråret. Han opplyser at politiet hadde fått informasjon om at de norske smuglerne ankom i en hurtiggående båt, og hadde derfor forberedt seg på komplikasjoner når de tre skulle pågripes.

En av nordmennene ankom i en oppblåsbar speedbåt, en såkalt RIB, mens de to andre ventet på land. Da de stakk til sjøs, tok politiet opp forfølgelsen.

Ifølge Hilborg hadde politiet blant annet rekvirert båt og materiell fra det danske forsvarets marinejegere. Selve aksjonen ble ledet av spesialtrente politifolk som tilsvarer den norske beredskapstroppen (Delta).

- En slik båt er ikke noe politiet normalt kan matche, og vi hadde en «plan B» i tilfelle de skulle stikke av til sjøs. Dette er ikke hverdagskost - det var spesielle omstendigheter i saken som gjorde at disse mannskapene ble koblet inn i aksjonsledelsen, sier Hilborg.

- Avdøde skjøt først Kirsten Dyrmand ved Den uafhængige politimyndighed - danskenes motsvar til Spesialenheten for politisaker - opplyste på en pressekonferanse i dag at de er av oppfatningen at den nå avdøde nordmannen skjøt først.

- Politiet besvarte umiddelbart ilden, og den antatte gjerningsmannen ble drept, sa Dyrmand.

Den drepte nordmannen er født i 1962. Den skadde er født i 1976, mens tredjemann er født i 1985. Sjefpolitiinspektør Hilborg opplyser at den yngste nordmannen blir framstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører i Aalborg i ettermidag, der fengslingsspørsmålet også vil bli avgjort for den siktede som ennå ligger på sykehus.

FLYKTET I SPEEDBÅT: Dette er båten de tre nordmennene forsøkte å flykte fra det danske etterretningspolitiet i. Den er nå beslaglagt. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX
FLYKTET I SPEEDBÅT: Dette er båten de tre nordmennene forsøkte å flykte fra det danske etterretningspolitiet i. Den er nå beslaglagt. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX Vis mer