Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har sviktet i mange ledd

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier NAV-saken er
alvorlig, og at han har tillit til at påtalemyndigheten nå ordner opp for dem som er utsatt for urett.

Alvorlig: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp)synes det som kom fram mandag er alvorlig. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Alvorlig: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp)synes det som kom fram mandag er alvorlig. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Det framstår som om sikkerhetsmekanismene har sviktet over hele linja i NAV-skandalen som ble kjent mandag.

Feilen har startet med en urettmessig regeltolkning fra NAVs side, men deretter har flere saker tilsynelatende sklidd gjennom både politi og påtalemyndighet, og domstolene.

Minst 38 personer har fått fengselsstraffer i opptil åtte måneder som følge av feilen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch forklarte på en pressekonferanse mandag at han nå sender ut beskjed til alle landets politidistrikter om å skaffe seg oversikt over saker som ikke er fanget opp til nå.

Så langt har man oversikt over 48 urettmessige dommer.

- Alvorlig

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier saken viser en svikt i mange ledd.

- Dette er en alvorlig sak. Jeg har tillit til at påtalemyndigheten iverksetter nødvendige tiltak for å rette opp de feilene overfor dem som det har blitt begått urett mot, sier Kallmyr, som sier han også registrerer at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har varslet en gransking av saken.

Riksadvokaten vil, så fort de får den formelle oversikten fra NAV, gå ut med et brev til alle politidistriktene med den foreløpige lista.

- De må da ta utgangspunkt i sine registre og finne ut om det finnes andre, og så ta kontakt med hver enkelt som er domfelt, og forklare vedkommende hva dette er og skyldes, og at påtalemyndigheten vil begjære gjenåpning for å rette opp de feil som er gjort, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch på en pressekonferanse mandag.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Fnyser av rettshjelp-påstand

I et intervju med Dagbladet mandag, sa advokat Olav Sylte at han mener noe av forklaringen til at sakene har passert rettsvesenet, er at forsvarerne ikke får penger nok fra staten til å jobbe godt med saker som krever ekspertise innen internasjonal rett.

Han mener regjeringen må bevilge mer til fri rettshjelp.

- Hvis regjeringen vil få bort dette, må de kort og godt prioritere det som skal til for at folk skal få et godt forsvar, sier han:

- Når regjeringa nå i neste års statsbudsjett foreslår å rette opp timesatsen fra 1040 til 1060, tenker jeg at det er latterlig. Kostnaden for det norske samfunnet er betydelig høyere. Hvis ikke de øker den betydelig fortsetter dette, og det blir en stor og unødvendig kostnad for samfunnet, sier advokaten.

Kallmyr fnyser av påstanden om for lave timespriser til advokater som bistår i saker hvor det gis fri rettshjelp.

- Dette er en sak hvor det har sviktet i mange ledd, og hvor det er begått alvorlig urett mot enkeltmennesker. Det å bagatellisere en så alvorlig sak ned til et spørsmål om ni kroner forskjell i salærsats mellom det regjeringen og Advokatforeningen har foreslått, faller på sin egen urimelighet, sier Kallmyr.

Avverget fengsling

Riksadvokaten skal ikke ha blitt varslet om saken før 16. oktober i år, og avverget da fengsling av en person som ventet på å sone, i tillegg til at tre personer som var internasjonalt etterlyst fikk opphevet dette.

- Den lærdom vi må trekke av dette er at selv når offentlige myndigheter anmelder, også må gjennomgå det rettslige grunnlaget. Vi har alltid gjennomgått det faktiske grunnlaget, men i jussen har vi lagt til grunn det samme som ligger til grunn i anmeldelsen. Det har også domstolene gjort, sa Busch på pressekonferansen mandag.

Han mener saken bør fungere som en påminner til at påtalemyndighet og domstoler skal behandle det offentlige kritisk.

Den videre saksgangen er at politiet - så fort de har identifisert sakene det er snakk om - sørger for at de blir sendt Gjenopptakelseskommisjonen. Når de blir gjenopptatt, skal folk frifinnes uten hovedforhandlinger, varslet Busch på pressekonferansen mandag.

Der opplyste han at saker som er under etterforskning nå vil bli henlagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media