Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har tatt oss fire år å komme hit

Romsonde legger seg straks i bane rundt en gigantisk protoplanet.

HIT SKAL VI: Asteroiden og protoplaneten Vesta får besøk av NASA-sonden Dawn klokka 05 søndag morgen, norsk tid. Dette er første gang et romfartøy legger seg i bane rundt en asteroide. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
HIT SKAL VI: Asteroiden og protoplaneten Vesta får besøk av NASA-sonden Dawn klokka 05 søndag morgen, norsk tid. Dette er første gang et romfartøy legger seg i bane rundt en asteroide. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en fire år lang ferd, legger NASA-sonden Dawn søndag seg i bane rundt asteroiden Vesta, rundt 188 millioner kilometer unna jorda. Romsonden skal finstudere Vesta, det nest største medlemmet av asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, i ett år.

Asteroider er relativt urørte rester av byggesteinene som kolliderte, smeltet sammen og ble til planeter for rundt 4,5 milliarder år siden.

Å studere denne i detalj vil derfor gi et klarere bilde av hvordan tilstandene var da jorda ble født for rundt 4,5 milliarder år siden, sier professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

- Asteroider er de opprinnelige delene fra solsystemets tilblivelse. Vi forventer at Vesta er nokså nær det originale materialet som planetene ble dannet av, sier Aksnes, som er ekspert på baneberegning av objekter i solsystemet, til Dagbladet.

- Det er store forventninger til denne romsonden. Det blir veldig interessant å vite sammensetningen av asterioden, og Dawn skal blant annet granske overflatestrukturen og foreta spektroskopiske analyser, sier Aksnes videre.

Lirkes på plass Det er ikke bare-bare å legge seg i bane rundt en 530 km bred asteroide. Etter flere år med finjusteringer av omløpsbanen rundt sola, skal Dawn skal lirkes sakte og grasiøst på plass i en relativ hastighet på rundt 100 km i timen.

Ingeniører forventer at det vil være rundt 16 000 km mellom dem når asteroidens tyngdekraft fanger sonden klokka 05.00 i morgen, norsk tid, men tallene er ikke helt sikre. Inntil mer nøyaktige målinger foreligger, er asteroidens masse og tyngdekraft bare estimater, opplyser NASA.

- Det har tatt oss nesten fire å komme hit. De siste sjekkene viser at Dawn har målet i sikte og fungerer normalt, sier prosjektmanager for Dawn, Robert Mase.

Protoplanet Vesta er gigantisk til å være en asteroide og anses dermed for å være en såkalt protoplanet. Et slikt «foster» er forgjengeren til en planet, som i Vestas tilfelle aldri fikk mulighet til å vokse seg stor nok.

- På dette tidspunktet er det ikke særlig materiale igjen i den delen av solsystemet, sier Aksnes.

Om ett års tid, når Dawn er ferdig med Vesta, legger sonden ut på nytt for å besøke dvergplaneten Ceres, asteroidebeltets største objekt.