PLANLA IKKE TERROR: David Jakobsen (t.v.) og hans forsvarer Kjell T. Dahl vant fram i Oslo tingrett mandag formiddag. Jakobsen ble imidlertid dømt for å ha kjøpt et bombestoff, noe han og hans advokater nå vurderer om de skal anke. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PLANLA IKKE TERROR: David Jakobsen (t.v.) og hans forsvarer Kjell T. Dahl vant fram i Oslo tingrett mandag formiddag. Jakobsen ble imidlertid dømt for å ha kjøpt et bombestoff, noe han og hans advokater nå vurderer om de skal anke. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Det har vært ei veldig tung tid for meg og familien

Sier David Jakobsen til Dagbladet. Vurderer å anke dom for kjøp av bombestoff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den antatte hovedmannen Mikael Davud ble i Oslo tingrett dømt til sju års fengsel, mens medtiltalte Sawad Sadek Saeed Bujak ble dømt til tre år og seks måneder i sprengstoffsaken i dag. Begge to ble dømt for å ha inngått terrorforbund.

David Jakobsen ble frikjent, men dømt for å ha kjøpt et i utgangspunktet lovlig bombestoff på apoteket.

- Han kjøpte flaska for Mikael Davud, men han har ikke medvirket til å oppbevare den. Derimot blir det sett på som skjerpende at han oppga falskt navn og telefonnummer da han bestilte den, heter det i dommen.

Uenig - Jeg er uenig i det aspektet av dommen. Jeg mener ikke at jeg skal bli dømt for å ha kjøpt noe som er helt lovlig. Betjeningen på apoteket har også bekreftet at stoffet kan brukes i vaskemaskina, hevder Jakobsen overfor Dagbladet.

Jakobsen ble dømt til fire måneders fengsel for dette, noe han allerede har sonet i form av varetektsfengsling.

- Hvordan har du opplevd den tida saken har vart?

- Det har vært ei veldig tung tid, både for meg og familien, svarer Jakobsen.

Også hans forsvarere Kjell T. Dahl og Rene Ibsen gjør det klart at det har vært svært tungt for deres klient å ha vært tiltalt i saken.

Stor belastning Advokaten forteller at saken har vært en stor belastning for klienten.

- Det som har vært verst var selvfølgelig å sitte varetektsfengslet, men han er veldig lettet for at han ikke er dømt for terrorforbund, sier Ibsen til Dagbladet.

Ifølge Ibsen har Jakobsen sittet 132 dager i varetekt. Han har altså sonet 12 dager mer enn det han nå er dømt til. Advokat Dahl sier de foreløpig ikke har vurdert annen erstatning enn vanlig varetektskompensasjon, men at de vil ta stilling til det den nærmeste tida.

Informant - Vi vil trolig ta betenkningstid i forhold til det han er dømt for. Vi er ikke enige i dommen, sier Dahl til Dagbladet.

Jakobsen bladde og leste i dommen underveis, sammen med sine forsvarere, og mottok dommen uten å vise noen form for glede. Han har vært informant for PST i saken.

- Hva tenker han om at de to andre ble dømt i en sak der han var informant?

- Det har jeg ingen formening om, sier advokat Dahl.
Men mest av alt vil David Jakobsen nå se framover.

- Han ser fram til å legge dette bak seg om ikke påtalemyndighetene anker, sier Ibsen til Dagbladet.

Vurderer erstatning Jakobsen har innrømmet at han kjøpte en liter med 30 prosent hydrogenperoksid for Davud på apotek. Men han har nekta for at han visste hva Davud skulle bruke det til. Han har også nektet for at han visste at Davud forberedte terrorhandlinger.

Davud har i avhør bekreftet at han ikke fortalte Jakobsen om planene fordi han ikke stolte på han.

Ibsen sier det kan bli aktuelt å søke erstatning, men at de først vil avvente en endelig, rettskraftig dom.

- Vi er forberedt på at påtalemyndigheten kan anke skyldspørsmålet for ham også, sier Ibsen.

- Har du planlagt hvordan du skal feire frifinnelsen, spør Dagbladet.

- Hehe, nei, ikke enda, svarer David Jakobsen med et smil.

- Profesjonelt Det var liten reaksjon å lese i ansiktene til Davud og Bujak da straffeutmålingen mot dem ble lest opp. Begge sitter med sitter med hodetelefoner og får oversatt dommen til sine respektive morsmål.

Retten mener terrorplanleggingen bærer preg av profesjonalitet og viser spesielt til kontakten Davud har hatt med personer i terrornettverket al-Qaida.

- De som lærte Davud å lage sprengstoff var enten al-Qaida eller personer som hadde lært å lage sprengstoff av al-Qaida, leser tingrettsdommer Svarteberg.

Statsadvokat Geir Evanger ønsket ikke å kommentere domfellelsen i rettspausen. Det gjorde heller ikke forsvarerne til Mikael Davud og Shawan Sadek Bujak.

- STOR BELASTNING: - Han er selvfølgelig veldig lettet, sier Jakobsens advokat René Ibsen til Dagbladet, under en pause i domsavsigelsen i Oslo tingrett. Foto: Espen Røst / Dagbladet
- STOR BELASTNING: - Han er selvfølgelig veldig lettet, sier Jakobsens advokat René Ibsen til Dagbladet, under en pause i domsavsigelsen i Oslo tingrett. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer