Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har vært en fest i 40 år

I dag har Per Øyvind Heradstveit (64) sin siste arbeidsdag i NRK. Det er 40 år siden han hadde sin første. Han er redd for institusjonens framtid og frykter en seeroppslutning på under 20 prosent. Men i dag vil han snakke om det gode ved NRK: - Festen er over for min del og den har vært vellykket, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festen går rett over til nachspiel i Faktum Forlag der han skal være forlagsredaktør for fagbøker av ymse slag. Og forfatter, selvsagt: Allerede på mandag lanserer han sin bok «Monarki i medvind og motvind».

- Jeg tror det aldri har vært ført så åpenhjertige samtaler med en monark, sier Heradstveit ubeskjedent om sine intervjuer med kong Harald.

Nysgjerrighet

Ubeskjeden, ja, det er slik vi kjenner ham: Selvtilfreds til stede på TV-skjermen, korrekt antrukket, skarp i røsten og uten overdreven respekt for ærbødige intervjuobjekter.

- Jeg har alltid spurt av genuin nysgjerrighet, aldri for å plage folk.

Og det sier reporteren som en gang ble kalt Marquis de Sade - mannen som er opphav til begrepet sadisme - av en stortingsrepresentant da han herjet som verst i sine debattprogrammer i 60- og 70-åra.

- Men jeg reagerte sterkt på at NRK-journalister opptrådte som mikrofonstativer for makta. Jeg kom fra ei lita vestlandsbygd, fylt av pessimise og tungsinn. Jeg hadde en sterk trang til å bryte ut og var forferdelig nysgjerrig på verden omkring meg. Jeg måtte stille spørsmål - om alt mulig.

NRK trenger støtte

Men ubeskjeden, det beflitter han seg på ikke å framstå som på sin siste dag i NRK. Han formelig renner over av takknemlighet og ydmykhet overfor den institusjonen som har gitt ham muligheten til «å gå på kontoret hver dag, uten å grue meg en eneste gang».

Og kanskje er han glad for å slutte idet hans årsgamle spådom om at TV 2-nyhetene ville bli like populære som Dagsrevyen slår til?

- Jeg er ikke sikker på at NRK får noen nedtur, men jeg frykter at vi innen de neste fem åra vil få en debatt om NRKs eksistens. Når politikerne nå prater om berettigelsen av lisensen, er det viktig for NRK å søke støtte hos den reflekterte delen av befolkningen - de intellektuelle og de fornuftigste av politikerne.

Kvalitet

Heradstveit er ikke i tvil om hvordan NRKs støttetropper må mobiliseres:

- Kvalitet. Ingen av disse gruppene vil stille opp for NRK hvis ikke kvaliteten på sendingene ivaretas.

Veteranen tror at NRK om noen år vil få mindre enn 20 prosent av den totale seeroppslutningen i landet og snarest må ta stilling til følgende dilemma:

- For å grunngi lisensen må man ha mange seere, men jakten på mange seere vil føre til forflatning.

- Er du redd for at NRK-ledelsen velger jakten på publikum framfor kvalitet?

- Jeg kan ikke se at NRK har sviktet sine idealer så langt. Og jeg tror folk nå snart er lei av alt det pjattet de kan se på TV-kanalene. De krever noe annet ut av denne kassa også.

Eventyr

Jakten på seere var ikke noe problem i Heradstveits første 30 år som NRK-medarbeider. Det var ingen annen kanal å se på eller lytte til. Som programleder for Ønskekonserten i slutten av 50-åra, hadde Heradstveit en lytteroppslutning på 80 prosent. Han kunne få opptil 300 brev om dagen etter en TV-opptreden.

- Tenk det - og jeg som fortsatt er en liten gutt fra Vestlandet. Jeg har fått sett verden, betalt av NRK, ja, nå blir jeg snart sentimental: Det har vært et stort eventyr.

- LIDENSKAP og jeg var fast bestemt på å fortsette med dette og reiste til Hamburg for å studere videre. Hadde det ikke vært det uvanlige polske navnet til min ...
- KONE, så hadde aldri NRK klarte å spore meg opp på ferie hos svigerforeldrene mine i Tyskland. Men etter dette var jeg også helt ...
- FORTAPT i journalistikken. Jeg ble bedt om å dra til Berlin for å dekke byggingen av muren og har aldri angret på at jeg takket ja.
- TILFELDIGHETENE førte meg til journalistikken - for hadde det ikke vært for at rektor ved den franske skolen jeg jobbet ved ikke ville ha ...
- DAMER på internatområdet, hadde jeg nok blitt værende der som lærer med familien. For det var språk som var min store ...