- Det har vært en god tanke bak alt, selv om noen febrilsk leter etter noe annet

Eirik Jensen slakter politiet og hevder boka ikke er et forsvarsskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Korrupsjon- og narkotikasiktede Eirik Jensen (57) holdt i morges pressekonferanse om sin bok «På innsiden».

- Det var da et voldsomt oppmøte, sier Jensen.

Han sier han var usikker på om han skulle skrive bok, men synes det var på tide. Et stort presseoppbud møtte opp for å få den første

- Jeg har egentlig likt meg litt i skjul. Jeg har jobba i Oslo i hele min politikarriere og kjenner byen godt. Da jeg ble spurt om å skrive bok, måtte jeg gå i tenkeboksen og vurdere om det var smart eller ikke. Til slutt fant jeg ut at det var riktig å gi lesere og ikke minst både journalister og politikere et innblikk i hvordan kulturen vår er, og hvilke utfordringer politiet har nå. Det er en brytningstid, og det er behov for innspill fra folk som har hatt skoa på. Det er for mange byråkrater som utformer politiet i dag, og det er jeg kritisk til, sier Jensen.

For barna Han sier han blant annet skriver bok for barna sine.

- Jeg har barn som aldri har visst hva pappa har drevet med, sier Jensen.

- Jeg har valgt dem på en måte bort, fordi jeg mente jeg hadde et samfunnsoppdrag som krevet mye. Det er noe jeg sliter med, og skal prøve å ordne opp i, men jeg håper også at boka kan gi dem et innblikk i hva jeg har drevet med, sier han.

LANSERER BOK: Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
LANSERER BOK: Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han sier hans budskap er at politiet er til for folket.

- Da er det viktig at vi er der ting skjer. Vi må være ute blant folk, utfordre kriminelle, skjønne kodeksene deres. Skjønner vi ikke det, taper vi. Det har vært av det såkalt uortodokse jeg har drevet med. Jeg har vært ute hos rare mennesker. Jeg har søkt lærdom. Men det gjør også at det drypper litt på klokkeren. For oss var det en måte å skaffe informasjon fra de kriminelle miljøene, sier Jensen.

- Det viste seg at det funka, sier han.

- Vi begynte å få informasjon, og begynte å skjønne ting. Det åpnet MC-miljøet og gjengene for politiet. Vi kan ikke yte den tjenesten publikum forventer uten å skjønne det.

- Jeg er et fossil på vei ut. Noen av de som kommer etter meg tror at man kan lese seg til dette. Man må ut og tråkke. Det er bra med master- og bachelorgrader, men det hjelper ikke hvis man ikke har basiskunnskapene i orden, sier Jensen.

- Unikt Han sier han liker den gamle lensmannsmodellen.

- Lensmannsmodellen ved å være hos folket, kjenne ansikter, slik at de også kjenner politiet, er blant det viktigste for å skape trygghet.

SLAKTER POLITIET: Eirik Jensen er ikke nådig i sin kritikk av deler av Oslo-politiet, men sier samtidig at han er glad og stolt over å ha jobba der. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLAKTER POLITIET: Eirik Jensen er ikke nådig i sin kritikk av deler av Oslo-politiet, men sier samtidig at han er glad og stolt over å ha jobba der. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig for meg å spille inn dette i bokform. Jeg har holdt foredrag om dette tidligere. Det er dette jeg tror på. Vi må ta med oss kulturen som fungerer, og finne ut hvilken kultur vi ønsker i politiet. Jeg har våget å tale Roma midt i mot. Det er en utfordring. Det er vanskelig med intern dialog i politiet, og å komme med konstruktiv kritikk. Vi kan ikke ha det slik at det er umulig å stå opp og ha egne, tøffe meninger. Det blir fort en karrieremessig bomstans av det, sier Jensen.

Jensen har også litt skryt av prosjektene han har vært med i, og de han har jobbet med:

- Jeg håper jeg kommer til å bli husket for at jeg bidro litt. At Oslo for eksempel har et konfliktfritt miljø mellom politiet og MC-miljøene er unikt i Europa. Vi har gjort mye fantastisk arbeid. Det hadde vi aldri klart uten fantastiske medarbeidere. De jeg jobbet med på gjengprosjektet er de flotteste jeg har jobbet med. Jeg har jobbet med noen gode sjefer også, de har jeg nevnt med navn i boka, sier Jensen.

Han gjentar viktigheten av å være ute hos folket og den kriminelle delen av den.

- Vi må studere miljøene, vi må gå ut av kontoret og ta en kaffekopp på et øde sted med en versting. Du må ut i felt, du må våge å prate og stole på folk. Politiet er til for folket, og for å skjønne dem, må man snakke med alle. Det koster, men jeg synes det er verdt det.

- Var en god tanke bak alt Han sier hans tid er i ferd med å renne ut.

- Timeglasset mitt er snudd, jeg har ikke så mye tid igjen, men det jeg håper folk kan få lese, er at det har vært en god tanke bak alt, selv om nå noen leter febrilsk etter en annen tanke. Det er dette som gjelder, det er dette jeg tror på, sier han.

Boka «På innsiden» b«»le tilgjengelig for media i går. Dagbladet forsøkte i går å få Oslo-politiet til å svare på Jensens kritikk, men politiet har ikke tatt stilling til om de ønsker å kommentere saken eller ikke.

FIKLET MED HENDENE: Gjennom hele presskeonferansen fiklet Jensen med hendene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKLET MED HENDENE: Gjennom hele presskeonferansen fiklet Jensen med hendene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I tillegg til politikritikken tar Jensen opp en person han omtaler som «Henrik». Dette er Gjermund Cappelen (48), den selvutnevnte hasjbaronen som har forklart at Jensen har hjupet ham med innførselen av «flere tonn» hasj over lang tid mot millionbetaling.

Jensen omtaler ham som sin mestproduserende informant. Jensen er lite inne på straffesaken mot ham, men beskriver pågripelsen, tida på glattcelle og månedene i varetekt. Om tilværelsen som påstått kriminell.

PREGET: Eirik Jensen var til tider rørt da han snakket om sin tid i politiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Eirik Jensen var til tider rørt da han snakket om sin tid i politiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer