TILTALT FOR HELERI: Kjendisadvokat Morten Furuholmen og advokat Rune Berg står tiltalt for grovt heleri i Oslo tingrett, etter å ha påtatt seg et innkrevningsoppdrag fra David Toska. Arkivfoto: SCANPIX
TILTALT FOR HELERI: Kjendisadvokat Morten Furuholmen og advokat Rune Berg står tiltalt for grovt heleri i Oslo tingrett, etter å ha påtatt seg et innkrevningsoppdrag fra David Toska. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

- Det har vært en kampanje mot meg

Advokat Morten Furuholmen føler seg forfulgt blant annet av media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg i Oslo tingrett, tiltalt for grovt heleri.

Stemningen var til tider ganske amper mellom aktor Lars Erik Alfheim og Morten Furuholmen - som denne gangen hadde inntatt vitneboksen.

- Denne saken har vært en stor påkjenning for meg. Og jeg må innrømme at jeg ikke føler meg helt hjemme i en tiltaltrolle, sa Furuholmen til dommeren.


Bakgrunnen for tiltalene er at begge advokatene - først Furuholmen, deretter Berg, påtok seg et advokatoppdrag fra David Toska som handlet om å innkreve 6,5 millioner kroner fra Schibstedt-arving Harald Undrum.

Overtok Øyes gjeld

Undrum kausjonerte for et lån David Toska ga til finansakrobat Thomas Øye. Toska hadde selv lånt pengene, og mente Undrum mått overta gjelden da Thomas Øye var på randen av konkurs. Da Undrum ikke betalte for seg sendte advokat Morten Furuholmen på vegne av David Toska en konkursbegjæring på Harald Undrum

Furuholmen selv beskriver oppdraget fra Toska som en helt vanlig, liten sak.

Han fortalte i dag at han følte at flere medier, blant annet Kapital og Dagbladet, i denne perioden kjørte en svertekampanje mot ham.

Visste at Toska var siktet
Advokat Morten Furuholmen sier han visste at Toska var siktet for et par straffbare handlinger, nemlig ranet av Norsk Medisinaldepot og et bankboksran på Bryn. Derfor var han ekstra forsiktig da Toska kom til ham og ba om advokatbistand i desember 2002.

Toska var på dette tidpunktet, før NOKAS-ranet, ikke et kjent navn i kriminelle kretser.

I dag sloss Morten Furuholmen for sitt gode navn og rykte - og advokatbevillingen. Dersom han blir dømt for heleri risikerer han å miste advokatbevillingen. Han risikerer også i verste fall seks års fengsel.

Dagbladet skrev tidlig om Furuholmens rolle i den såkalte koffertsaken. Etter hvert kom det også en stor artikkel i Kapital som omhandlet Furuholmens rolle i forbindelse med den samme saken.

-Dette var mens jeg var på NOKAS-saken. Jeg fikk vite dette av mine forsvarerkolleger, og ble veldig lei meg. Jeg opplever at det har vært en kampanje fra Kapital mot meg - godt hjulpet av Dagbladet — som har pisket denne saken fram, sa en svært engasjert Furuholmen fra vitneboksen.

-Jeg føler at min rettssikkerhet i denne saken har vært under all kritikk. Jeg har fire barn, jeg har et kontor å ivareta, sa Furuholmen i retten i dag.

- Befriende å forklare seg
Han mener påtalemyndigheten har latt seg blinde av Kapitals reportasjer. Furuholmen mener det hele var slett journalistisk arbeid og uetterrettelig journalistikk, med det som mål å sverte ham.

I dag brukte han sterke ord om Kapitals journalist Vibeke Holth, som skal vitne seinere i rettssaken. Hun er også kjæresten til Kapitalredaktør Trygve Hegnar.

-Første dag av ferien fikk jeg beskjed om at jeg var tiltalt, men at saken ikke kunne komme opp før om seks måneder. Jeg synes det er befriende å stå her i dag. Jeg står inne for alt jeg har gjort, for alle brev, og jeg hadde ingen kunnskap om at disse pengene kunne stamme fra noe straffbart, sa Furuholmen.

Han nekter straffskyld i saken.

Toska registrert som klient
Etter Furuholmens egen forklaring stilte aktor i saken, statsadvokat Lars Erik Alfheim, spørsmål til Furuholmen. Tonen mellom de to advokatene ble etter hvert ganske anspent.

Gang på gang undret aktor på om ikke Furuholmen syntes det var rart at et så stort lånebeløp som fem millioner kroner ble overlevert i kontanter.

- Toska sa han hadde formidlet et lån som kom fra en eiendomsutvikler Peter Nielsen. Pengene skulle brukes til en investering i Screen Media. Toska hadde ikke selv penger til å investere i dette selskapet, men måtte skaffe kapital fra en investor. Dermed lånte han penger av Petter Nilsen. Toska hadde en forventning av å oppnå en betydelig gevinst gjennom aksjekjøpet, forklarte Furuholmen.

Videre sa han at Nielsen framsto som en vanlig forretningsmann og eiendomsutvikler, og at Furuholmen hadde ingen grunn til å tro at pengene stammet fra kriminell virksomhet.

Aktor ville vite om Toska forklarte hva han selv hadde gjort i forhold til å kreve inn penger fra Undrum.

-I ettertid har jeg skjønt at David Toska med flere har vært i kontakt med Harald Undrum gjentatte ganger, og at disse har hatt form av utpresning og trusler, sier Furuholmen.

FORSVARER ADVOKATKOLLEGER
Advokat John Christian Elden ( til venstre) i samtale med advokat Truls Dramer i Oslo tingrett mandag. De  to  representerer advokatene Reidar Morten Furuholmen og  Rune Berg, som står tiltalt for å ha innkrevet penger som stammer fra kriminell virksomhet.  
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FORSVARER ADVOKATKOLLEGER Advokat John Christian Elden ( til venstre) i samtale med advokat Truls Dramer i Oslo tingrett mandag. De to representerer advokatene Reidar Morten Furuholmen og Rune Berg, som står tiltalt for å ha innkrevet penger som stammer fra kriminell virksomhet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Møtte ikke i retten
Furuholmen gjentar at han ba om et møte med Toskas lånegiver, Peter Nielsen, for å sjekke at det var riktig at han hadde lånt ut fem millioner kroner til David Toska.

-Jeg stilte mange kritiske spørsmål. Blant annet hvorfor pengene ble overlevert i kontanter, sier Furuholmen.

Han valgte å stole på Nilsen da han forklarte at han ofte opererte med kontanter i sitt virke som eiendomsutvikler. Han garanterte også at hver krone kunne dokumenteres.

Schibstedt-arvingen Harald Undrum stilte som kausjonist for Nielsens lån til David Toska. Han var kjent som en styrtik investor, og ble på denne tida ofte brukt som kausjonist.

Petter Nilsen var selv tiltalt for heleri i den såkalte koffertsaken, men møtte aldri i retten. Han fikk dermed en uteblivelsesdom.

Det første steget jeg tar som minner om innkrevning er konkursbegjæringen.

TILTALT: Her er advokat Rune Berg (t.v.) og Morten Furuholmen sammen ved en tidligere anledning.
Foto : Berit Roald / SCANPIX
TILTALT: Her er advokat Rune Berg (t.v.) og Morten Furuholmen sammen ved en tidligere anledning. Foto : Berit Roald / SCANPIX Vis mer