- Det har vært en lang prosesss, men det er godt å ha nådd denne milepælen

Pårørende etter Kebnekaise-ulykken glad rapporten endelig er klar.

OMKOM: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) omkom i ulykken på Kebnekaise 15. mars 2012. 
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
OMKOM: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) omkom i ulykken på Kebnekaise 15. mars 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den endelige rapporten fra den svenske havarikommisjonen peker på feil både på norsk og svensk side i forkant av den tragiske flyulykken på Kebnekaise hvor fem norske offiserer mistet livet.

Sigrud Ørpen mistet broren Truls Audun (47) i ulykken, og forteller at det er godt for de pårørende at rapporten nå endelig er klar.

- Det har vært en lang prosesss som har tæret på kreftene, men det er klart det er godt å ha nådd denne milepælen, sier han til Dagbladet.

Ørpen sier det er klart det er mye de pårørende lurer på, men understreker at rapporten fra Den svenske havarikommisjonen fremstår som en veldig grundig rapport.

- Slik jeg ser det har vi verken tid eller kunnskap til å stille spørsmålstegn ved rapporten.

- Enestående oppfølging Truls Audun Ørpen hadde lang fartstid som pilot, og var skvadronsjef og oberstløytnant. Han har fløyet både gamle og nye Hercules-maskiner, og forsvarssjef Harald Sunde har omtalt ham som svært dyktig og som en av landets aller beste.

FEM MISTET LIVET: 15. mars 2012 fløy et av Forsvarets Hercules C-130 J-fly inn i fjellveggen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise, som ligger i Kiruna kommune i Nord-Sverige. Fem norske offiserer mistet livet i ulykken. Til høyre i bildet er Kebnekaise, med sine høye topper. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FEM MISTET LIVET: 15. mars 2012 fløy et av Forsvarets Hercules C-130 J-fly inn i fjellveggen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise, som ligger i Kiruna kommune i Nord-Sverige. Fem norske offiserer mistet livet i ulykken. Til høyre i bildet er Kebnekaise, med sine høye topper. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Broren Sigurd Ørpen forteller at han selv har en interesse for fly, og at han derfor har et ønske om å sette seg bedre inn i rapporten når han får mulighet.

- Men det vil nok ta tid, og er ikke noe jeg har fokus på akkurat nå, sier han.

Etter ulykken har Ørpen vært med på flere samlinger sammen med de andre pårørende, og roser Forsvaret for deres oppfølging av de etterlatte.

- Vi har fått en enestående oppfølging, og har blitt godt ivaretatt. Jeg har deltatt i mange av samlingene og møtene for å få svar på så mye som mulig. Det har vært en del av sorgprosessen. Det å treffe andre som er i samme båt kan være godt for å komme seg videre.

Mer privat Sigurd Ørpen forteller at han nå ser fram å kunne fokusere mer på savnet, sorgen og de aller nærmeste.

- Når denne dagen har lagt seg, og mediestormen har roset seg kan vi kanskje få tid til å dykke litt dypere i oss selv og bli litt mer private, sier han.

Den endelige rapporten fra Havarikommisjonen slår fast at ulykken ble forårsaket av at besetningen ikke var oppmerksom på at flygelederne ga feilaktige klareringer og heller ikke forstod den risiko som var forbundet med å følge disse.

«Dette medførte at luftfartøyet først kom til å forlate kontrollert luftrom for siden å gå ned til et flygenivå som var lavere enn omgivende terreng.»

Alle de fem norske offiserene om bord - Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42) - døde da C-130-flyet traff fjellet.