Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Det har vært en tøff uke for oss

Jensens forklaring går for lukkede dører i dag. 

TØFF UKE: Eirik Jensen møtte mandag opp for sin andre uke i rettssalen. Den første uka beskriver han som tøff. Her er han på vei inn i retten sammen med samboeren Ragna Lise Vik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TØFF UKE: Eirik Jensen møtte mandag opp for sin andre uke i rettssalen. Den første uka beskriver han som tøff. Her er han på vei inn i retten sammen med samboeren Ragna Lise Vik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08.50 entret Eirik Jensen rettsalen i Oslo tingrett.

Han ville ikke avbildes og heller ikke komme med noen kommentarer til hans første uke i retten, som ble avsluttet med en lang utspørring fra Spesialenheten og som endte med at retten lukket dørene mot hans vilje.

Men på Jensens støttegruppe på Facebook, ga han denne kommentaren i helga:

- Det har vært en tøff uke for oss, skriver Jensen, som setter pris på gruppas støtte.

- Det er nok nesten umulig å beskrive selve situasjonen rundt saken, og det skal jeg heller ikke prøve på. Dette blir tydeligvis et maratonløp der ingen gir seg, skriver Jensen.

- Kunne forklart seg åpent

At forklaringen til Jensen går for lukkede dører mandag innebærer at verken publikum eller presse får være til stede under forklaringen.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at Jensen hele veien har hatt et ønske om å forklare seg for åpen rett.

- Hadde det latt seg gjøre for Jensen å komme med denne forklaringen for åpne dører?

- Ja. Begrunnelsen som ligger i kjennelsen knytter seg bare til konkrete personer og opplysninger, ikke til rammen rundt anklagene mot Jensen, sier Elden, som påpeker at Spesialenheten ønsker å lukke Jensens forklaring rundt en del punkter Spesialenheten selv var innom i sitt innledningsforedrag.

- Da får man bare påtalemyndighets versjon, og ikke hans kommentarer og merkander til hva som faktisk har skjedd, sier Elden til Dagbladet.

- Grunn til frykt

Tingrettsdommer Kim Heger skriver i kjennelsen vedrørende lukkede dører at: «Det er vist til at det foreligger særlige forhold som gir grunn til frykt for at de tiltalte og andre risikerer forfølgelse eller represalier hvis innholdet i deler av Jensens forklaringer blir kjent for andre, og at dette også vanskeliggjøre sakens opplysning og at lukkede dører derfor er påkrevd».

Dagbladet får bekreftet at et trusselbrev ble lest opp under forhandlingene om lukkede dører torsdag.

Brevet skal ha blitt sendt til Cappelen da han satt på Ila fengsel i fjor sommer. Det skal også ha blitt sendt til Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

- Ingen forskjell

I brevet skal en av de kriminelle som blir nevnt i en av sakene som skal tas opp i retten, komme med klare trusler mot Cappelen og hans forsvarer. Brevet skal ha blitt lest opp for å poengtere hva slags situasjon Cappelen kan komme opp i om denne delen av forklaringen skal gå for åpen rett.

- Det er allerede kjent at Cappelen har vært utsatt for trusler og at denne saken i seg selv er farlig for ham. Hvilken forskjell ville det utgjort for ham dersom Jensen nå fikk forklare seg også nå for åpen rett?

- Det ville nok ikke vært mer til skade for Cappelen enn det som har kommet fram i spesialenhetens innledningsforedrag, mener Elden, som sier at retten i stedet for å lukke dørene, kunne gitt pressen et referatforbud eller at enkelte navn ble holdt utenfor den åpne forklaringen.

- Det som blir forklart bak lukkede dører er forbudt for meg å gjengi og jeg vil helst ikke få en rettergangsbot, sier Elden.

I kjennelsen går det fram at: «Retten finner at det i herværende sak foreligger en kvalifisert og konkret begrunnet frykt for at enkelte opplysninger i Jensens forklaring, som er nødvendig at kommer frem for retten, vil kunne utsette de tiltalte og andre for forfølgelse eller represalier hvis innholdet i denne delen av forklaringen blir kjent for allmennheten.»

Elden frykter spørsmålet om hemmelighold også vil bli et problem for dommer Kim Heger når dommen skal skrives. Dommeren vil nemlig være bundet av de samme kravene til taushet knyttet til de sensitive opplysningene. Dersom de skulle bli vektlagt i dommen, kan det hende at også deler av dommen må holdes unntatt offentlighet, skriver NTB.

- Dette spørsmålet tror jeg dommeren har klødd seg litt i hodet over, sier Elden.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1045338673


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling