- Det har vært et følelsesladet og sterkt møte

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte de pårørende i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg møtte i ettermiddag pressen, etter at han hadde vært inne og snakket med de pårørende til de savnede nordmennene i Algerie.

- Det har vært et følelsesladet og sterkt møte med de pårørende. Jeg har møtt mennesker som har gjennomlevd prøvelser som vi andre knapt kan forstille oss, sier Stoltenberg til pressen i Bergen.

I sikkerhet I går kom fire norske Statoil-ansatte til Bergen fra Algerie. Alle sammen var inne på gassanlegget da det ble angrepet. I dag ble det kjent at ytterligere to nordmenn har kommet seg i sikkerhet i Algerie, og er på vei hjem til Norge. Dermed er det seks nordmenn som befinner seg i en uavklart situasjon i Algerie.

- Jeg har også møtt mennesker som har opplevd den enorme lettelsen det er å få bekreftet deres nærmeste i sikkerhet og i live, sier Stoltenberg.

Statsministeren fortalte at han først og fremst har uttrykt sin medfølelse overfor de pårørende.

- Jeg har vært her for uttrykke medfølelse, og den varme og sympati jeg og ikke minst hele det norske folk ønsker å formidle til mennesker som gjennomlever det de menneskene der inne gjennomlever, sier Stoltenberg.

Ønsket råd Stoltenberg fortalte også de pårørende hva myndoghetene gjør for å redde liv i In Amenas. Han har også redegjort for det arbeidet som er gjort for å styrke den norske ambassaden og norsk tilstedeværelse i Algerie.

- Jeg har også vært her for å lytte, så de pårørende kan fortelle meg hva de mente hva vi kan gjøre for å gjøre en enda bedre jobb for å støtte og hjelpe dem i en krevende situasjon, sier Stoltenberg.

- En ekstrem situasjon Også konsernsjef i Statoil, Helge Lund, har i dag besøkt de pårørende i Bergen. Før han ankom hotellet hvor de pårørende oppholder seg, møtte han den skadde nordmannen som ble fløyet hjem i går kveld, ved sykesenga på Haukeland sykehus. Det var først i går tidlig det ble kjent at han hadde kommet seg i sikkerhet.

- Jeg har vært på Haukeland og hatt en fin, god og lang samtale med han som har kommet dit, sa Helge Lund før han gikk inn for å møte de pårørende.

Det er en person som har vært gjennom og en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser og det var derfor veldig godt å se at han blir veldig godt ivaretatt på Haukeland sykehus.

Algeriske hærstyrker satte i dag i gang et «endelig angrep» på gisseltakerne. Det norske Utenriksdepartementet bekreftet i 16-tida at den militære operasjonene er over.

- 16 befridd Ifølge statlige medier i Algerie er sju gisler og elleve terrorister drept. Gislene skal ha blitt henrettet av gisseltakerne før soldatene rakk å gripe inn.

BESØKTE SKADD GISSEL: Konsernsjef Helge Lund ankommer Haukeland universitetssykehus for å besøke den skadde som klarte å komme seg ut av giosseltakernes aksjon. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
BESØKTE SKADD GISSEL: Konsernsjef Helge Lund ankommer Haukeland universitetssykehus for å besøke den skadde som klarte å komme seg ut av giosseltakernes aksjon. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Ifølge lokale kilder er 16 utenlandske gisler befridd, men denne informasjonen er ikke bekreftet.

Ifølge statlige medier i Algerie er sju gisler og elleve terrorister drept i dag. Gislene skal ha blitt henrettet av gisseltakerne før soldatene rakk å gripe inn. Nasjonaliteten til de drepte er ikke kjent.

Stoltenberg ønsker ikke å kommentere situasjonen i Algerie nå i Bergen, men vil holde en pressekonferanse i kveld sammen med utenriksminister Espen Barth Eide.

Her får du fortløpende oppdateringer om situasjonen i Algerie.

MØTTE PÅRØRENDE:
Statoils konsernsjef Helge Lund ga en kort uttalelse til pressen før han møtte de pårørende inne på Scandic-hotellet like ved flyplassen på Flesland.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
MØTTE PÅRØRENDE: Statoils konsernsjef Helge Lund ga en kort uttalelse til pressen før han møtte de pårørende inne på Scandic-hotellet like ved flyplassen på Flesland. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer