- Det har vært et veldig vanskelig år

Brende og Kerry hadde mye å snakke om.

GODE VENNER: Tonen var veldig god da utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister, John Kerry, møttes i Washington D.C.. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
GODE VENNER: Tonen var veldig god da utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister, John Kerry, møttes i Washington D.C.. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): USAs utenriksminister, John Kerry, hadde fyrt opp i peisen da han tok imot utenriksminister Børge Brende på kontoret sitt i Washington D.C. i dag. Men selv om atmosfæren var lun og god der de to satt og snakket foran flammene, var de begge mest opptatt av alle de alvorlige krisene som preger verden.

På dagsorden under det 45 minutter lange møtet rakk de å diskutere både krisa i Ukraina, situasjonen rund Den islamske staten (IS) i Syria og Irak, forholdet mellom Israel og Palestina og situasjonen i Afghanistan og Pakistan.

De to utenriksministrene møttes i den amerikanske hovedstaden i fjor vår.

- Er verden blitt et farligere sted siden den gang?

- Det har vært et veldig vanskelig år. Framveksten av IS og ekstremisme og fremmedkrigere har bidratt til at det globale sikkerhetssituasjonen er vanskeligere. I tillegg har vi fått den situasjonen at ett europeisk land for første gang siden 1945 har tatt en del av et annet europeisk land, sier Brende til Dagbladet etter møtet.

- Gode venner Kerry på sin side var opptatt av å berømme Norge for innsatsen i internasjonale kriser.

- Børge og jeg har blitt gode venner. Det er ikke et eneste sted hvor det er en internasjonal sak hvor Norge ikke spiller en rolle. Det er virkelig en glede å ha en partner som alltid er så villig til å stille opp i alle de store krisene vi står overfor for tida, sier Kerry og legger til:

- Vi kan trygt si at i alle de store krisene i verden så er Norge, som ikke er det største landet i verden, men det største når det gjelder hjerterommet og til å forplikte seg. Vi har mye å snakke om i dag.

Forrige gang de to møttes i Washington, sjarmerte Kerry, som tilbragte noen år i Norge da faren jobbet på den amerikanske ambassaden, med noen norske setninger. Denne gangen holdt han seg til engelsk.

- Men han sa ganske mye på engelsk for å si det sånn, og det var mye som var god musikk i våre ører.  Vi var blant annet begge enige om at ytterligere brudd på fredsavtalen i Ukraina fra Russlands side må få klare konsekvenser. Det er et klart signal vi sender til Putin og Russland, sier Brende.

I USA diskuterer politikerne  nå om de bør gi våpen til ukrainske regjeringsstyrker, men det tok ikke Kerry opp med Brende.

- Det er uaktuelt for Norge å bidra med våpen til Ukraina, slår Brende fast.

- Rystende Samtidig er både Brende og Kerry svært opptatt av å få i stand en politisk løsning i borgerkrigsherjede Syria for å få stanset IS.

- Syria er et område hvor IS har et klart fotfeste. De dominerer viktige områder, og det er nå helt avgjørende i de kommende ukene at man får på plass en politisk løsning for Syria. Dette er viktigere enn noen gang. Det betinger at det blir enighet i Sikkerhetsrådet og får en inkluderende regjering i Damaskus som kan begynne å bekjempe ekstremisme, sier Brende.

De mange unge menneskene som reiser fra andre land for å verve seg til IS har gjort et dypt inntrykk på utenriksministeren.

- Det er rystende. Å tenke på at man verver seg for en organisasjon som IS som bruker metoder som er så groteske at vi knapt kjenner tilsvarende i historien, en organisasjon som er så ekstrem at den ble ekskludert fra al-Qaida. Det sier alt. Vi må gjøre mye mer i våre hjemland for å hindre ekstremisme, for å få til en inkluderende politikk. I tillegg må vi gjøre mer for å hindre potensielle fremmedkrigere fra å dra, og vi må håndtere fremmedkrigere som kommer tilbake på en klar og veldig bevisst måte, sier Brende.

Foruten møtet med Kerry har Brende et travelt program under dagene i D.C.. Han møter også blant annet den nasjonale visesikkerhetsrådgiveren Avril D. Haines, lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim, general John R. Allen og flere senatorer og noen av USAs fremste eksperter på IS, Irak, Syria, Russland og Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer