- Det har vært folk med staur og kniver i gatene

Men Reinert Skumsnes (30) ønsker ikke å forlate Egypt.

BLIR: Norske og egyptiske studenter samlet seg i går kveld. Reinert Skumsnes er midt på bildet. Foto: Privat
BLIR: Norske og egyptiske studenter samlet seg i går kveld. Reinert Skumsnes er midt på bildet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO/OSLO (Dagbladet): Reinert Skumsnes (30) ankom Kairo for tre uker siden. Til tross for opprør og kaotisk stemning: han er bestemt på å bli.  

- Det har vært litt mas hjemmefra om at jeg må komme meg hjem, men jeg reiste ikke ned hit for å snu. Men om det blir farligere og anbefalt at vi må reise så gjør vi jo selvsagt det, men jeg tror at dette vil gå seg til i løpet av en uke, forklare han.      

Skumnes studerer egyptologi og jobber som arkeolog ved pyramidene, og har vært sporadisk i landet siden 2005. 

 For øyeblikket deler han leilighet med en kamerat i Zamalek, en øy i Nilen, midt i hjertet av Kairo, 20 minutter unna sentrum.  

Han forteller at fredag forrige uke var den mest intense dagen, men at stemningen nå er roligere.  

Kjent tåregass - Det føles trygt her nå, men på kveldene skjer det ting. Da hører vi skudd, helikopter og jagerfly. Vi har også kjent tåregass, forklarer han.  

Han forteller at de i begynnelsen ikke riktig forsto hva som skjedde rundt dem:

- Vi ble litt sånn «vi får se hva som skjer». Det har vært folk med staur og kniver i gatene, og vi hører skuddveksling, men bortsett fra det har vi ingen behov for å reise her ifra.  

I går samlet han og sju norske venner samlet.  

Gjengen på åtte er fra Bergen og Oslo, og primært studenter fra universitetene i de to byene.

De er i Egypt for å studere arabisk eller samfunnspolitikk.  

Hver dag møtes de for å snakke sammen, og spise mat. Stort annet er det ikke å gjøre: arbeidsplasser og universiteter er stengt - og når portforbudet inntreffer klokka tre må de holde seg innendørs:  

- Det begynner å bli litt kjedelig. Vi prøver å normalisere situasjonen, og gå på besøk til hverandre. Vi er ute så mye som mulig på formiddagen, men er ikke ute etter portforbudet.  Før pleide vi å gå ut og spise, men nå holder vi oss hjemme og lager maten selv. 

Tomt for mat I butikkene i byen begynner det å bli lite mat. Noen har fullstendig stengt, andre har åpent de få timene før portforbudet inntreffer. Skumsnes forteller at det i går ble tomt for brød i butikkene, og at det nå er lite av melk og vann:

- Vi ser at folk hamstrer, og jeg også har kjøpt inn ekstra mat. Om det blir tomt for vann kan det bli litt vanskelig, men det er ikke krise ennå.  

Han forteller at det er de lokale som passer på gatene etter klokka tre. Siden politiet forsvant fra gatene har de lokale administrert alt fra trafikk, til å trygge boligområdene, til søppelplukking.

- De tar ansvar der staten og politiet var før. Det er en slags orden i kaoset, forklarer han. 

Kontakt med ambassaden   Skumsnes og de andre nordmennene har ikke internett og sporadisk med mobildekning. Han forteller at det meste av informasjonen de får om situasjonen er fra Al-jazeera og CNN.  

Ellers har de daglig kontakt med den norske ambassaden i landet.

- Lurer vi på hva som skjer så ringer vi dem, og de svarer. De har vært veldig snille med oss. Om det blir farligere her, så varsler dem oss.

REISER IKKE HJEM: Reinert Skumsnes (30) kom til Egypt for tre uker siden for å jobbe som arkeolog ved pyramidene, og for å studere egyptologi. På grunn av opptøyene er arbeidsplassen stengt, og Skumsnes må være innendørs etter klokken tre. Likevel er han fast bestemt på å bli i landet. Foto: Privat
REISER IKKE HJEM: Reinert Skumsnes (30) kom til Egypt for tre uker siden for å jobbe som arkeolog ved pyramidene, og for å studere egyptologi. På grunn av opptøyene er arbeidsplassen stengt, og Skumsnes må være innendørs etter klokken tre. Likevel er han fast bestemt på å bli i landet. Foto: Privat Vis mer