UNDERSØKTE LEILIGHETEN: Tirsdag undersøkte krimteknikere mannens leilighet i Dokka. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UNDERSØKTE LEILIGHETEN: Tirsdag undersøkte krimteknikere mannens leilighet i Dokka. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Drapet i Søndre Land

- Det har vært folk på døra hans med øks

En venn fra rusmiljøet kan ikke forstå hvorfor Nils Olav Bakken (49) er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOKKA (Dagbladet): Nils Olav Bakken (49) var en del av rusmiljøet på Dokka og var en kjenning av politiet.

Lensmann i Dokka, Ole Bjerke, beskriver rusmiljøet i kommunene Nordre - og Søndre Land som «tungt». Flere titalls personer skal være en del av miljøet.

Mye vondt

Tirsdag møtte Dagbladet en person fra miljøet som kjente Bakken godt. Han forteller at den avdøde var en venn av familien.

Han har selv slitt med rusproblemer siden ungdomstida, men forteller at han nå har klart å komme seg ut av det tunge rusmisbruket. Den avdøde var store deler av livet en del av miljøet, ifølge vennen.

- Han hadde mye vondt og tok sterke medisiner. Det var nok på den måten han kom inn i miljøet også, sier mannen i 30-åra.

- I dag er det jo en slags gravøl, sier mannen, som forteller at han var på døra til 49-åringen på søndag, men da var det ikke noe svar å få. Nils Olav ble sist sett fredag. Lørdag ble han funnet drept i et skogområde i Veståsen. Politiet beskrev liket som «nærmest forkullet»

- I sommer snakket vi sammen en hel natt, bare om alt mulig. Han var veldig snakkesalig, forteller vennen om Nils Olav, som også skal ha vært en god kokk, spilt trekkspill og piano.

Folk på døra

- Hvordan tror du dette kan ha skjedd? Hadde han noe utestående gjeld?

- Han har fortalt om hendelser hvor folk har vært på døra hans med øks. Folk som ikke akkurat var veldig hyggelige, sier vennen, som forteller at noen personer i det tunge rusmiljøet ikke er «helt gode».

- Men han snakket aldri om at han hadde noe utestående gjeld, sier vennen.

FORSEGLET: Leiligheten til den avdøde 49-åringen er løst av. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
FORSEGLET: Leiligheten til den avdøde 49-åringen er løst av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Truet

Politiadvokat Kristin Johansen i Innlandet politidistrikt ønsker ikke å kommentere den konkrete øksehendelsen overfor Dagbladet.
- Vet dere om han hadde noen fiender?

- Det har vi ikke hørt noe om, sier Johansen til Dagbladet.

Til NRK.no nå sier politiet at de har mottatt informasjon fra vitner som har fortalt at Bakken skal ha følt seg truet den siste tida.

- Han har vært litt engstelig over en lengre periode. I hvert fall det siste halvåret, sier Johansen til NRK.

Overfor NTB presiserer Johansen at det ikke skal dreie seg om konkrete trusler opp mot gjerningstidspunktet.

Vennen forteller at den avdøde var en god person, og at han ikke kan skjønne hvem som kan ha drept ham. Han håper at politiet snart får noen mistenkte i saken. Han forteller at folk ofte ønsket å få av medisinene hans.

- Hvis folk ble for pågående, sa han klart fra om at han trengte medisinene selv. Han har så lenge jeg har kjent ham slitt med kroppen, sier vennen.

- Det var nok på grunn av smertene at han kom inn i miljøet her.

49-åringen ble funnet lørdag av et polsk kjærestepar i et skogsområde i Veståsen i Søndre Land kommune.  Foto: Hans Arne Vedlog
49-åringen ble funnet lørdag av et polsk kjærestepar i et skogsområde i Veståsen i Søndre Land kommune.  Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

To miljøer

Lensmann Bjerke forteller at politiet mener de har god kontroll på miljøet.

- De som er i det tunge rusmiljøet er personer fra 30 til 60 år. Der foregår det vinningskriminalitet. Innkreving av gjeld av forskjellig type slag og uvennskap er ikke uvanlig. Dette er likevel et miljø vi mener vi har god oversikt over, sier Bjerke.

Det politiet har mindre oversikt over, er det lettere rusmiljøet som ungdom er innblandet i. Det er også der politiet legger inn mest ressurser for å forebygge kriminalitet.

- Det er de unge vi satser på i samarbeid med kommunene. Personer som har vært i rusmiljøet i flere år er det vanskelig å få ut igjen, så for oss er det viktig å drive med forebyggende arbeid for at ungdom ikke skal bli en del av miljøet, sier lensmannen.

Vennen til Nils Olav forteller også om et lite, lukka og tungt miljø.

Lensmann Ole Bjerke på lensmannskontoret i Dokka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Lensmann Ole Bjerke på lensmannskontoret i Dokka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Da jeg var 25 år hadde jeg mistet flere venner i rusen. Det skal jo ikke være sånn, sier mannen.

Frykter utenlandsk innblanding

Lensmannen tror at kjøp av narkotiske stoffer stort sett foregår i Oslo - to timers kjøretur unna - og i nabobyene Gjøvik, Lillehammer og Hønefoss.

- I tillegg er det også mye folk fra Europa som er her og farter, sier han.

Han frykter at utenlandske miljøer kan være involvert.

- Dersom denne saken handler om vinningskriminalitet fra utlandet, tror jeg vi har liten sjanse til å oppklare drapet. Det er derfor vi er avhengig av publikum, sier han