VENNINNENE VITNET: Flere av venninnene til den fornærmede jenta (16) vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VENNINNENE VITNET: Flere av venninnene til den fornærmede jenta (16) vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Det har vært forferdelig

Venninnene til fornærmede (16) forklarte seg i Vågå-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den åttende rettsdagen i Sør-Gudbrandsdal tingrett startet med at flere av fornærmedes (16) venninner vitnet i retten.

Første vitne kjenner fornærmede gjennom felles interesse for hest. De var sammen på en seter i Finndalen sommeren 2009 eller 2010. Da besøkte de også nabosetra som Vågå-ordfører Rune Øygard disponerer. Venninna forklarte at hun ikke visste at det var noe mellom fornærmede og tiltalte.

- Ikke i den forstand, men jeg la merke til at det var mye kontakt via mobil, både meldinger og samtaler. Jeg la merke til det ganske fort, for det ble bare mer og mer av det i løpet av de dagene vi var der, svarte hun.

Jenta sa i retten at hun reagerte på hvordan tiltalte snakket med fornærmede.

- Han kalte henne «jenta mi». Jeg reagerte på det som ung jente selv, sa hun, og fortalte at hun også reagerte på tonefallet hans i denne forbindelse.

- Jeg vet ikke om jeg greier å forklare det, men det ble liksom lagt trykk på «jenta mi», sa hun.
SMSer Hun forteller at hun reagerte spesielt sterkt på en SMS fra tiltalte. Fornærmede hadde skrevet at hun skulle dusje. Dette er en melding som det ble forklart om i retten i går også.

- Da lurte han på om han skulle komme å tørke henne. Det reagerte fornærmede på og det reagerte jeg på, sa venninna i retten.

Til politiet har hun sagt at hun ble vist et par av meldingene fornærmede mottok fra Øygard. I politiforklaringen tolket hun og fornærmede det slik at han ville ha seksuell kontakt med henne.

Etter jentas vitneforklaring, ønsket tiltalte å kommentere saken. Han hevdet at det ikke finnes mobildekning på seteren han disponerer.

Alle jentene som har vitnet så langt i dag, har understreket at de tror på jentas versjon i saken.

- Rart Det andre vitnet forklarte seg blant annet om en hyttetur til Øygards hytte i Kråkenes på Vestlandet. Turen var mest sannsynlig etter juli i fjor. Det var tre personer i bilen, tiltalte, fornærmede og vitnet.

Vitnet sier hun reagerte på hvordan Rune Øygard omtalte hytta og tingene der.

- Jeg reagerte på at han sa at hytta og bilen der var fornærmede sine. Jeg synes det var rart at han sa det, sa 17-åringen.

Venninna beskrev en normal familiesituasjon, men syntes det var uvanlig at fornærmede var så mye sammen med Øygard.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte henne konkret om hva hun reagerte på mellom Øygard og fornærmede. Hun svarte at hun reagerte på at fornærmede satt foran i bilen en gang de var på biltur sammen, og at hun kunne «få hva hun ville på butikken». Hun mener likevel han virket som en slags farsfigur for fornærmede.

- Det virket som han ville ta seg av henne.

- Forferdelig Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal har i løpet av saken vært opptatt av at vitnene skal forklare seg om forholdene i Vågå, om rykter og hvordan de opplever hverdagen etter at saken ble kjent.

Vitnet forklarte i retten at opplevde det siste skoleåret som forferdelig.

- Det har vært vanskelig å gå på skolen. Vi er fryst ut i klassen og har ikke hatt kontakt med andre medelever. Har liksom ikke vært til stede der. Vi har prøvd å gjøre noe med det, og foreslått at for eksempel politiet kunne komme og informere klassen, men skoleledelsen har sagt nei. Vi tenker det hadde vært bedre om noen som kan dette, kommer og forteller. Ville at de skal informere om saken, hva som skje og hvordan vi skal forholde oss til det. Men for meg virker det som alt blir bortgjemt, sa hun.

Hun sier elevene på skolen ikke tror på fornærmede, spesielt de fra Vågå.

- Jeg tror ikke de fleste tror på henne. De fra Vågå kommer fra Vågå. Kanskje er de påvirka? Ikke veit jeg. Folk sier vi ikke skal tro på slike ting, men jeg tror på henne, sa jenta i retten.

Senere i dag skal lederen ved den aktuelle skolen forklare seg i retten.

BLIR TRODD: Alle vitnene så langt i dag sier de tror på fornærmedes versjon av saken.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BLIR TRODD: Alle vitnene så langt i dag sier de tror på fornærmedes versjon av saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer