- Det har vært krig, krig, krig

Nå forteller mor og far historien om Fredrikstad-gutten (23) som flyktet fra krig, hadde mareritt om krig og nå selv kriger i Syria.

I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Foto: Privat
I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Familien gikk sakte i kø mot frihet da bomben eksploderte.

Det var en grå, kjølig oktoberdag i 1999, klokka var litt over 14, og den lille tsjetsjenske familien hadde Ingusjetia i sikte. De sto i kø sammen med et hundretalls andre flyktninger, som alle håpet å rekke å komme i trygghet i naborepublikken før luftangrepene tiltok igjen. Det sto tungt bevæpnede tsjetsjenske soldater på hver side av køen.

Familien hadde overlevd flere år med krig i Grozny, men da kampene startet igjen ble de fast bestemt på å flykte. Hver dag var det en times opphold i den russiske bombingen. Nå var det midt i den timen. Det var familiens mulighet til å komme i sikkerhet.

Så kom et voldsomt smell. De russiske bombeflyene droppet sin dødelige last på kolonnen, og den åtte år gamle flyktningen så menneskerester strødd rundt seg.

Glemte aldri - Han glemte aldri navnet på general Shamanov, sier den norsktsjetsjenske kvinnen i 40-årene.

Hun sukker og titter ned igjen på bildet på telefonen. Det viser en muskuløs, smilende ung mann med velstelt skjegg og varme øyne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer