Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har vært krig, krig, krig

Nå forteller mor og far historien om Fredrikstad-gutten (23) som flyktet fra krig, hadde mareritt om krig og nå selv kriger i Syria.

I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Foto: Privat
I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Familien gikk sakte i kø mot frihet da bomben eksploderte.

Det var en grå, kjølig oktoberdag i 1999, klokka var litt over 14, og den lille tsjetsjenske familien hadde Ingusjetia i sikte. De sto i kø sammen med et hundretalls andre flyktninger, som alle håpet å rekke å komme i trygghet i naborepublikken før luftangrepene tiltok igjen. Det sto tungt bevæpnede tsjetsjenske soldater på hver side av køen.

Familien hadde overlevd flere år med krig i Grozny, men da kampene startet igjen ble de fast bestemt på å flykte. Hver dag var det en times opphold i den russiske bombingen. Nå var det midt i den timen. Det var familiens mulighet til å komme i sikkerhet.

Så kom et voldsomt smell. De russiske bombeflyene droppet sin dødelige last på kolonnen, og den åtte år gamle flyktningen så menneskerester strødd rundt seg.

Glemte aldri - Han glemte aldri navnet på general Shamanov, sier den norsktsjetsjenske kvinnen i 40-årene.

Hun sukker og titter ned igjen på bildet på telefonen. Det viser en muskuløs, smilende ung mann med velstelt skjegg og varme øyne.

Det har gått femten år siden det russiske luftangrepet. Hele familien overlevde. Men det minnet, fra da russerne bombet sivile som var tvunget på flukt fra sitt eget land, brente seg fast på netthinnen til deres eldste sønn.

- Han har hatet general Shamanov siden den dagen, og lest om ham på nettet, forteller moren.

DISKUTERTE RELIGION: I denne kjellerstua i Fredrikstad satt guttegjengen og snakket utover kvelden. I ettertid har foreldrene skjønt at temaet var religion - og både sønnen i huset og flere kompiser kjemper nå i Syria. Foto: Tore Bergsaker
DISKUTERTE RELIGION: I denne kjellerstua i Fredrikstad satt guttegjengen og snakket utover kvelden. I ettertid har foreldrene skjønt at temaet var religion - og både sønnen i huset og flere kompiser kjemper nå i Syria. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Det norsktsjetsjenske ekteparet møter Dagbladet i kjellerstua si i Fredrikstad - den samme kjellerstua der den nå 23 år gamle eldstegutten satt og skravlet utover kvelden og natta med kompiser. På dagtid trente guttene kickboksing og løftet vekter.

I ettertid har foreldrene skjønt at samtalene på kveldstid dreide seg om religion. Fra den gamle kompisgjengen har nå tre reist til Syria for å kjempe.

Leilighet venter Det dunker konstant i gulvet over oss, der de yngste barna leker. På bordet ligger det verktøy og målebånd - ekteparet er travelt opptatt med å pusse opp huset.

Faren var rakettoperatør i den sovjetiske hæren («Det hendte vi søkte opp Bodø militære lufthavn på navigasjonssystemet, men vi skjøt aldri.»), før han ble sjef for en stort lastebilkooperativ. Paret har gjort det bra også i Norge, begge har gode jobber og har i tillegg til huset de bor i også kjøpt leilighet til flere av barna. Deriblant en leilighet som venter på eldstesønnen - om han skulle komme hjem fra Syria.

- For oss har det alltid vært viktig å jobbe og tjene våre egne penger. Jeg får vondt når jeg ser på alle de utenlandske kvinnene som sitter på Nav og venter på penger, sier hun.

Vanlig oppvekst De forteller at sønnen fikk en vanlig muslimsk oppvekst med fredagsbønn i den lokale moskeen i Fredrikstad hver uke - med et normalt, sunt forhold til religion.

Å si at faren er røslig er en underdrivelse. Han forteller med tydelig stolthet at sønnen også trente både vektløfting, kickboksing og bryting - og var et stort talent, som oppnådde gode resultater på nasjonalt nivå. Moren viser bilder på telefonen sin av sønnen som poserer i bar overkropp i bokseringen, med store muskler og nesten uten fett på kroppen.

- Han er som meg. Han kunne bli veldig sint - men fikk ut aggresjonen gjennom idrett, sier faren og smiler.

Hjelpsom - Vi snakket også mye om både historie og politikk. Jeg tror at man må ha kunnskap om fortiden for å kjenne framtiden. Vi snakket om situasjonen i Russland, i Tsjetsjenia, i Tyrkia og i Syria.

Sønnen gikk på byggfaglinja og fikk jobb hos et lokalt byggevarefirma etter at han var ferdig på videregående i 2009. Stolt finner moren fram fagbrevet i betongfaget. Hun forteller at han drømte om å bli enten soldat, politimann eller fengselsbetjent. Han prøvde å komme inn i det norske forsvaret, men ble dimittert mot sin vilje på grunn av en medfødt svakhet i det høyre øyet.

I SYRIA: På sin nå stengte Facebook-side la 23-åringen ut et bilde der han iført kamuflasjeklær poserer smilende, sittende i en bil. Bildet er lagt ut 17. februar. I bilen sitter det også to andre menn. Dagbladet vet at norske myndigheter ikke kjenner identiteten til disse to mennene, men at de antas å være fra Tsjetsjenia.Foto: Privat
I SYRIA: På sin nå stengte Facebook-side la 23-åringen ut et bilde der han iført kamuflasjeklær poserer smilende, sittende i en bil. Bildet er lagt ut 17. februar. I bilen sitter det også to andre menn. Dagbladet vet at norske myndigheter ikke kjenner identiteten til disse to mennene, men at de antas å være fra Tsjetsjenia.Foto: Privat Vis mer

- Han ville jobbe med mennesker, sier moren.

- Han likte å hjelpe folk. Om han satt her nede i kjelleren og hørte at et av småsøsknene gråt i etasjen over, løp han opp for å hjelpe til, sier faren.

Gråt i sofaen Men samtidig som han fikk jobb i byggefirmaet, og livet så ut til å roe seg etter den kaotiske oppveksten i Tsjetsjenia, sluttet sønnen å bli med i moskeen til fredagsbønn. Til tross for at faren i klartekst ba ham om å bli med.

- Han hadde ingen god unnskyldning, han sa bare at han var opptatt, forteller faren til Dagbladet.

Dette var på samme tid som borgerkrigen i Syria for alvor inntok mediene. Assad-regimets grusomhet rystet en hel verden. Også den unge mannen i Fredrikstad, forteller moren:

- Da vi spurte ham om hva han ville gjøre og hva han drømte om, hendte det nå at han svarte med å fortelle om Syria. Da han så på nyhetene at Assad gasset uskyldige barn begynte han å gråte i sofaen. Det var akkurat det han selv hadde opplevd. Han husket sin egen oppvekst, den russiske bombingen av alle flyktningene som sto i kø.

Sjokket - Han kom også i kontakt med noen nye kamerater. Han reiste til Oslo og til Larvik, uten å forklare helt hva han skulle. Han sa han hadde fått seg jobb i Oslo, men sa ikke hva slags jobb det var. Han begynte å utsette avtaler, han begynte å skru av telefonen når han var bortreist. Vi tror det var her han planla reisen til Syria, sier faren.

Selv om foreldrene ble urolige av de små uregelmessighetene i eldstesønnens oppførsel, var det likevel et enormt sjokk å lese tekstmeldinga som tikket inn da far, mor og småsøsken kom hjem fra sommerferie i august 2013:

«Jeg har tatt mitt valg. Ikke let etter meg»

MED MOR OG FAR: 23-åringen på omvisning i Istanbul. Foto: Privat
MED MOR OG FAR: 23-åringen på omvisning i Istanbul. Foto: Privat Vis mer

- Vi tror det var i Larvik han kom i kontakt med den som for alvor radikaliserte ham, sier moren i dag.

- Det var en person som selv hadde vært i Syria. Vi har i ettertid meldt fra til PST med navn og nummer på denne personen.

Reiste til Syria En av kameratene eldstesønnen hang sammen med i perioden før han reiste til Syria var en 22 år gammel norskpakistaner som bor ikke langt unna. Han ble i februar siktet for terror, etter at han kom tilbake fra tjeneste hos IS i Syria med skuddskader i beinet.

De to var blant en liten gruppe som reiste til Syria i bil august 2013. Selv om de reiste sammen sluttet kompisene seg til forskjellige grupper. 22-åringen ble med i terrorgruppa Den islamske stat (IS). Den 23 år gamle norsktsjetsjeneren ble med i en tsjetsjensk styrke tilknyttet al-Nusra, al-Qaidas fløy i Syria.

- Det var et sjokk, sier moren.

- Vi var rystet. Vi hadde aldri vurdert den muligheten en gang.

Bilen hadde guttegjengen kjøpt billig i Norge før avreise.

Møtet i Istanbul Ei ukes tid før 17. mai skulle fylle gatene hjemme med norske flagg, satte det norsktsjetsjenske foreldreparet fra Fredrikstad seg på flyet til Istanbul. De har jevnlig kontakt med eldstesønnen på telefon via chatteapplikasjonen WhatsApp - men nå skulle de møte ham ansikt til ansikt.

- Vi møtte ham på flyplassen i Istanbul, sier moren.

FRYKTET: General Vladimir Shamanov. Foto: AP / NTB scanpix
FRYKTET: General Vladimir Shamanov. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Han så bra ut, og var i godt humør. Men han ville ikke hjem til Norge.

- Hadde han forandret seg?

- Han hadde ikke forandret seg. Han vokste opp med krig, og både han og vi takker Norge for det vi har fått her. Han elsker også Norge. Men han vil realisere seg, han vil utnytte potensialet sitt til det fulle, det ligger i personligheten hans.

Bestefaren kjempet i Stalingrad og ble forvist til Sibir etter andre verdenskrig. Så kom kald krig og to varme Tsjetjenia-kriger. Når faren tenker tilbake på familiens historie er han ikke overrasket over at sønnen valgte å reise til Syria.

- Hele tiden har det vært en kamp. Det har vært krig, krig, krig, sier han.

Kommer ikke hjem Moren titter ned på telefonen igjen. Flere ganger under intervjuet har hun vist fram bilder fra turen. Oppholdet varte i seks dager, og den staute unge mannen poserer med blide foreldre foran Istanbuls forskjellige attraksjoner.

- Han sa: «Jeg har tenkt på om jeg skulle reise hjem igjen. Men jeg vil leve her hvor jeg kan hjelpe folk.» Han fortalte at de bodde på Syrias fredeligste sted, der islamistene styrte. Han fortalte at det var helt rolig der, og skrøt av hvor godt samfunnet - politiet, brannvesenet, helsevesenet, skoleverket - fungerte.

For en tid tilbake ble sønnen formelt siktet av PST for terror. De har frosset kontiene hans.

- Det har vært krig, krig, krig

- Hva forteller han om krigshandlinger han har deltatt i?

- Vi snakker ikke så mye med ham om det.

Sønnen fortalte at han hadde giftet seg med en dypt religiøs ung kvinne fra Dagestan. Dagbladet får se et bilde av henne. Hun er slank, pen og blid, med langt mørkt hår.

- Han inviterte oss til å komme på besøk til dem i Syria og bo sammen med dem der, forteller faren med et lite smil.

- Men det er ikke trygt å reise dit, vi besøker ham heller i Tyrkia igjen. Dessuten har vi flere barn her.

- Ikke farlig Der den norskpakistanske 22-åringen fra nabolaget valgte å returnere fra Syria da han ble skutt og skadd - og nå er siktet for terror - har norsktsjetsjeneren bestemt seg for å bli.

- De har holdt kontakten selv om de slåss for forskjellige grupper, og egentlig skal være hverandres fiender.

- Hva synes sønnen deres om kameratens valg om å reise hjem?

FAGBREVET: Foreldrene viser stolt fram beviset på sønnens utdannelse. Foto: Tore Bergsaker
FAGBREVET: Foreldrene viser stolt fram beviset på sønnens utdannelse. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Han synes ikke noe om det, sier faren.

- Norske myndigheter har sagt at de frykter at Syria-krigere skal utføre terrorhandlinger i Norge. Snakket dere med ham om dette?

Faren rister på hodet.

- Det handler ikke om det, det er ikke aktuelt i det hele tatt. Det er flere sider ved dette enn det politiet sier. Han føler at han gjør nytte for seg der nede.

Framtidsdrømmen Noe annet som ifølge foreldrene er helt utelukket er den martyrdommen som flere islamister i Syria forherliger.

En ukes tid seinere møter Dagbladet moren på nytt. Nå forteller hun at hun pratet med sønnen dagen før, og at han fortalte at alt er bra med både ham selv og hans gravide kone. Han planlegger et fredeligere liv.

- Han snakker om at han kan bruke fagbrevet sitt der nede når bare krigen er over, sier moren.

Det vil være god bruk for betongarbeidere når borgerkrigen en gang er slutt - og Syria skal gjenoppbygges.

Les alle sakene i serien:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling