Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det har vært mer enn tøft

Jarle Johansen (45) og Roger Bjerkås (40) er i sikkerhet, bekrefter rederiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både nigerianske myndigheter og rederiet bekrefet tirsdag kveld at fire utenlandske oljearbeider er løslatt, to ukraniere og to nordmenn.

- De har det bra

- Vi har snakket med en av våre lokalt ansatte, og har fått beskjed om at de har det bra og er i sikkkerhet. Det eneste jeg vet om frigivelsen er at de ble flydd ut med helikopter, bekrefter Bjørn Endresen i rederiet Trico Supply AS til NRK Dagsrevyen.

- Gislene ble overlevert til myndighetene i Port Harcourt (oljeby sør i landet), sier politisjef Hafiz Ringim til AP på telefon tirsdag kveld.

Dermed skal norske Jarle Johansen (45) fra Ålesund og Roger Bjerkås (40) fra Kristiansund være i god behold etter det ukelange fangenskapet hos den bevæpnede gruppen.

Johansen snakket tirsdag kveld med Per Rønnevig, talsmann for familiene til Johansen og Bjerkås. 

– Vi har ikke lidd noen overlast. Vi har fått både vann og mat. Men jeg skal ikke legge skjul på at usikkerhet og presset i situasjonen til tider har vært mer enn tøft. Nå skal det bli godt å komme hjem til familien. Det er det vi alle i første rekke ser fram til, sa Johansen til Rønnevig ifølge NTB. 

- Ikke løsepenger 

b>LØSLATT: To nordmenn og to ukrainere ble bortført fra det norskeide forsyningsskipet Northern Comrade utenfor kysten av Nigeria tirsdag i forrige uke. Arkivfoto: SCANPIX/ILLUSTRERT NORSK SKIPSLISTE
b>LØSLATT: To nordmenn og to ukrainere ble bortført fra det norskeide forsyningsskipet Northern Comrade utenfor kysten av Nigeria tirsdag i forrige uke. Arkivfoto: SCANPIX/ILLUSTRERT NORSK SKIPSLISTE Vis mer

Tirsdag meldte ukrainske medier ifølge nyehtsbyrået RIA Novosti at kidnapperne krevde én million dollar kroner i løsepenger for de fire kidnappede mennene, men dette skal ifølge rederiet være feil.

- Det har aldri vært rettet noe krav om løsepenger mot rederiet. Detlajene rundt frigivelsen forøvrig kjenner jeg ikke til, da dette har blitt håndtert av lokale nigerianske myndigheter, sier Endresen til NRK.

Kidnappet fra skip

De to nordmennene ble sammen med to ukrainske kolleger bortført fra forsyningsskipet «Northern Comrade» sist onsdag. De er ansatt i rederiet Trico Supply AS, som var hyret inn av oljeselskapet Peak Petroleums.

Det er et lokalsamfunn i Nigerdeltaet som påtatt seg ansvaret for kidnappingen. De krever å få ta del i et økonomisk avtaleverk som det nigerianske oljeselskapet Peak Petroleums har inngått med andre grupper i samfunnet.

image: - Det har vært mer enn tøft