MANGE SPØRSMÅL: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (midten) sier at undommene som var tilbake på Utøya i dag hadde mange spørsmål. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
MANGE SPØRSMÅL: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (midten) sier at undommene som var tilbake på Utøya i dag hadde mange spørsmål. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- Det har vært mye gråt, men også latter og gode historier

Kripos-sjefen forteller om AUF-ungdommenes gjensyn med Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIEN GÅRD (Dagbladet): - Det har vært mye gråt, men også latter og gode historie, forteller sjef for Kripos, Odd Reidar Humlegård, da han møtte pressen ved Utøya i dag.

Siden 22. juli er det blitt gjort grundige åstedsgranskninger på øya, som gjør det mulig for politiet å gi de etterlatte og overlevende mye informasjon.

Kripos sier stemningen på øya i dag er vanskelig å beskrive, men at de ser alle typer reaksjoner.

- Vårt mål i dag har vært å vise hvor de omkomne er blitt drept og hvor de er blitt funnet, sier Humlegård.

Ifølge Kripossjefen har mange av de etterlatte og de overlevende stilt en del spørsmål.

- Det har ikke vært så mange spørsmål om detaljer, og mange av de som er her ute er svært unge. Derfor er det nødvendig å tilpasse svarene noe, sier han.

Pårørende vil vite I dag har de besøkende fått gå fritt rundt på øya, og se det de ønsker å se.

- Kripos står over alt på øya, og vi kjenner alle åstedene svært godt. Mange stiller spørsmål for å komme videre i sorgprosessen, og det prøver vi å hjelpe til med, sier Humlegård.

- Hva har de spurt om?

Artikkelen fortsetter under annonsen

-  Det har vært veldig forskjellig, noen vil vite lite, mens andre vil ha mye informasjon. Vi har svart på det vi kan, og sagt at de kan kontakte oss for å stille flere spørsmål dersom de ønsker det, sier han.

- Kan ikke ta bort smerten Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri Grete Dyb håper dagens besøk kan være et ledd i ungdommenes bearbeidelse av de ufattelige hendelsene 22. juli.

Hun er del av et stort beredskapsteam som er på øya for å hjelpe ungdommene.

- Vi kan ikke ta bort den bunnløse smerten de sitter med, men vi kan hjelpe til med å håndtere de reaksjonene som kan komme, sier Dyb.

- De har opplevd ting de aldri vil glemme. Sorgen og smerten kan ingen ta fra dem, men vi ønsker å hjelpe dem så de ikke blir syke på sikt, fortsetter hun.

- Ta imot hjelp Dyb håper arrangementer vil bidra til at de finner styrke i hverandre.

-  Dette er ungdommer som ikke er vant til å ta imot hjelp. Derfor håper jeg de tør å ta imot all hjelp de kan få, slik at de finner noen som kan hjelpe dem med å lindre smerten, sier hun.

Hun sier at det ikke er noen garanti for positive opplevelser av dagen.

- Vi har gitt mange råd i forkant, og understreket at dette er frivillig, sier hun.

- Hvilke råd har dere gitt?

- Vi har sagt at dersom du er i tvil, ikke bli med i dag. Det vil komme mange muligheter til å ta Utøya tilbake, sier hun.

HJELPER: Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri Grete Dyb sier at de ikke kan ta bort den bunnløse smerten hos ungdommene, men hjelpe dem til å håndtere reaksjonene. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
HJELPER: Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri Grete Dyb sier at de ikke kan ta bort den bunnløse smerten hos ungdommene, men hjelpe dem til å håndtere reaksjonene. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer